Němečtí biskupové projevili odvahu, po 75 letech přiznali vinu

„Jestliže doznáváme své hříchy, On je tak věrný a spravedlivý, že nám hříchy odpouští a očišťuje nás od každé nepravosti“ – I. List Janův 1,9.

Dokument Němečtí biskupové ve světové válce z 29. dubna 2020 řeší postoj německých katolických biskupů k nacistickému režimu v době národního socialismu. Podle nynějšího předsedy Německé biskupské konference Dr. Georga Bätzinga nastal čas ke zpovědi a k vyplnění mezery v paměti“.

Každá nová generace se musí vyrovnat s historií svých předchůdců a poučit se pro současnost i pro budoucnost. Předseda německé komise Justitia et Pax, Dr.Heiner Wilmer, uvedl, že  i přes „občasnou veřejnou opozici byla katolická církev v Německu součástí válečné společnosti“. Biskup Wilmer pak citoval z dokumentu: „Neřekli jsme válce jasné NE a většina se stala spoluúčastníky války“.

Proč němečtí biskupové nevyjádřili kritičtější postoj k válce, jejíž kriminální charakter se stával stále víc a více zřejmým? Dr.Wilmer uvádí několik důvodů:

-tradiční doktrína o legitimitě státní autority a vztahu mezi církví a státem;

-tradiční doktrína spravedlivé války;

-přirozená akceptace armády v každodenním životě;

-vztah mezi katolickou církví německým národem;

-zásadní odmítnutí komunismu, což učinilo válku proti Sovětskému svazu přijatelnou;

Jak ukazují archivy, byla tehdy biskupská konference interně blokována. Biskupové, kteří chtěli být kritičtí vůči politice nacistického režimu, selhali kvůli principu jednomyslnosti a kvůli vlivu předsedy biskupské konference kardinála Adolfa Bertrama, který chtěl udržet opatrný kurz k říšské vládě.

Katoličtí biskupové rozhodli již v roce 1965 zahájit „komplexní výzkum činnosti církve v éře národního socialismu.“ Z výzkumu vyplynulo, že němečtí biskupové byli vedeni pastorační snahou „dát válce náboženský význam“, jak uvedl člen Komise pro soudobé dějiny Dr. Christoph Kösters, „tento „tradiční způsob myšlení o válce selhal kvůli realitě zničující války.“

Dr. Georg Bätzing: „Můj předchůdce na postu předsedy biskupské konference, kardinál Reinhard Marx a předseda rady EKD, regionální biskup Heinrich Bedford-Strohm, se vyjádřili 27. ledna 2020 k chování křesťanů a církve k pronásledování Židů během nacistické éry takto:

„Nesmíme zamlčet, že mnoho křesťanů s nacistickým režimem kolaborovalo, k pronásledování Židů mlčelo nebo jej i podporovalo. Církevní představitelé se často obrátili k obětem zády. K této historické vině se musí německá katolická církev bezpochyby přiznat.“

„Chci v této souvislosti připomenout zesnulého prof. dr. Heinricha Missala, který opakovaně žádal biskupy zaujmout seriózní a kritický postoj k chování jejich předchůdců během světové války. Tito předchůdci se nechali svázat s válkou až příliš a nechali katolické vojáky na holičkách“, prohlásil předseda německé katolické biskupské konference Dr. Georg Bätzing.

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Je to samozřejmě lepší než nic, ale dle mého je to tak trochu s křížkem po funuse. Myslím, že to málokoho dojme. Na druhé straně jsou známá jména těch, kteří to dělali v době, kdy šlo o krk. Třeba Englemar Unzeitig – kněz z Horní Zvonkové, jenž zemřel v Dachau, munsterský biskup, který jako první poukázal na zabíjení nemocných v programu T4, nebo třeba i kanovník z Pasova, který vyzval ke kapitulaci města v bezvýchodné situaci ke konci války a byl za to nacisty popraven jen pár hodin před osvobozením města US army. Jistě bylo těch statečných více.

Stanislav Látal
Stanislav Látal
3 let před

Taky mám pocit, že to dopravní spoždění je příliš dlouhé. Katolická církev má velký problém veřejně přiznat své chyby. Prostě se snaží veřejně prezentovat, že je bezchybná.
U nás má církev podobný problém s postojem k pedofilii některých nemocných kněží (možná 1 z 1000). I když jsou některé jejich činy už promlčené, tak pro veřejnost to prostě neexistuje (viděl jsem pořad na ČT2).
Souhlasím, že by se uznávání chyb nemělo dělat bezhlavě – ale 50 let a více je skutečně dlouho 😀.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial