Hlavně aby Dukovany nebyly ideologické

To je hlavní starost našeho moudrého pana prezidenta. Obává se, aby při výběru firmy na dostavbu naší jaderné elektrárny nehrála hlavní roli ideologie.

Vidle mu do toho hodili Piráti a TOP09, kteří požadují, aby z tendru na dodavatele byly dopředu vyloučeny ruské a čínské firmy, neboť budoucí závislost na nich je ohrožením bezpečnosti České republiky. Náš pan prezident si to samozřejmě nemyslí a jistě by rád své východní přátele viděl u nás na stavbě.

I já si to nemyslím a výběrové řízení by mělo být férové a měly by zaznít všechny argumenty. Především ten, jak ze známosti svěřili Maďaři dostavbu své elektrárny ruskému Rosatomu a jak to tam teď pěkně šlape! Výstavba měla začít v roce 2018, momentálně se uvažuje o roku 2021-2022. 80% ceny si Maďarsko půjčí v Rusku. Splácet se bude v Eurech. Už teď se díky oslabení Forintu zvedla jenom změnou kurzu cena o 15-20%. Bez ohledu na zahájení stavby by Maďarsko mělo začít splácet dluh v roce 2026. Teď v Rusku pokorně žádá o odklad splátek a není jasné zda bude ruská strana souhlasit. Ruská firma staví i ve Finsku a zpoždění je také velké. Důvodem je, že Rosatom není schopen zaručit bezpečnostní požadavky Evropské Unie. A když se mu to nepodařilo u jedné elektrárny, tak se kupodivu nepoučil u elektrárny druhé.

Domnívám se, že to vše by mělo zaznít jako argument při hodnocení nabídek jednotlivých firem. A hlavně by to snad někdo mohl také sdělit našemu láskyplnému panu prezidentovi, který samozřejmě myslí jen na blaho svého národa.

 

Subscribe
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Josef Bárta
Josef Bárta
3 let před

O dostavbě by měli rozhodnout odborníci. Kdysi jsem aktivně v jaderné energetice pracoval. Ale dnes je situace už někde jinde. Asi budou zajímavé nabídky z Jižní Koreje nebo z Francie. Nejhorší volbu bych viděl Westinghouse, protože už dlouho nic nestaví. Co se týká Ruska fungují tu jejich jaderné elektrárny téměř bez problému. Ale současný stav už neznám, tak to nedovedu posoudit.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

No, na druhé straně zase mají Rusové praktické zkušenosti s likvidací havárií atomových elektráren, že?

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

No to k tomu samozřejmě organicky patří.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial