Před 30 lety byla založena Česká společnost přátel Izraele (ČSPI)

První květnovou sobotu uplynulo 30 let od založení první pro-izraelské Společnosti v tehdejším Československu. Stalo se tak v Odborovém domě železničářů v Praze v květnu 1990.

V dubnu 1990 se v celostátních novinách objevil inzerát, že se zakládá ČSPI. V tomtéž roce jsem dopsal svou knihu Zápas o zemi zaslíbenou, ve kterém jsem popsal hlavní příčinu arabsko-židovského konfliktu ve Svaté zemi. Je proto pochopitelné, že jsem byl tímto inzerátem nadšen a byl jsem jedním ze „zakladatelů“. Krátce nato jsem v ostravské televizi vysvětloval, co mě vedlo k napsání knihy.

Prvním impulsem k založení ČSPI byl telefon tajemníka švýcarské společnosti přátel Izraele panu profesorovi Josefu Eliášovi včetně ujištění o finanční pomoci při rozjetí ČSPI. Pan profesor Eliáš měl výbornou pomocnici ve své ženě, Dr. Amálii Wildové. Od nich převzal štafetu ve vedení na krátký čas JUDr. Petr Lesný. Dalšími předsedy ČSPI byli Ing. Michal Škorpil, Mgr. Karel Orlík a současný předseda Zbyněk Passer.

Společnost pořádala pro své členy dvakrát ročně koncerty v prostorách ŽNO v Maislově ulici. Vlajkovou lodí pak byl Zpravodaj ČSPI, který vycházel nejdříve dvakrát ročně a posléze čtyřikrát ročně. V prvních letech vzniklo až deset Klubů ČSPI, z nich zůstalo dodnes aktivních jen pět. V současnosti má ČSPI okolo 450 členů. Jejím posláním je posilovat přátelství ČR a Izraele, šířit pravdivé informace o této zemi stavět se proti všem formám antisemitismu.

Největší překážkou v její činnosti je věk zakladatelů, pracovní nasazení střední generace a informační média. Mladší generace je schopná získat nejnovější informace o Izraeli z médií a není tak závislá na Zpravodaji ČSPI. Prospěšnost Společnosti, zapsané dnes podle nového O. z. jako Spolek, je v době stále sílícího antisemitismu stejně důležitá jako před 30 lety. Přejme ČSPI, aby její členové byli nadále aktivními „laickými velvyslanci“ Státu Izrael.

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Byl a doufám, že jsem ještě členem. Dík za připomínku, Karle.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial