Piča se neříká?

Ano, jsou slova a slovíčka, která jsou na indexu. Znáte to tak trochu určitě i vy. Určitě děláte, že je nepoužíváte a vlastně ani neznáte. Přesto jsou to slova důležitá a významná.

Třeba taková „Piča“ Slovíčko, které je černou ovcí Češtiny a správný snob by ho nikdy nevyslovil. Přesto označuje, ve svém významu, nejdůležitější orgán pro celé lidstvo. Ne chlapi, není to vaše oblíbená hračka penis, jeto matka všeho zrození a rozmnožování. Proč zrovna „Piča?“ Nevím!

Romantici drmolí něco o napoleónských vojácích a zkomolenině z francouzštiny malé kočičky, ale jazykovědci vědí ,že „Piča“ je mnohem starší. Možná přišla s praotcem Čechem, možná tady ale byla mnohem dřív.

Ať se tváříme sebevíc upjatě, „Piča“ k nám Čechům prostě patří odnepaměti. Ostatně slovo „Piča“ je pro lidský život v české kotlině takřka nepostradatelné. Vždyť jak jinak lze jednoduše a trefně charakterizovat takřka každého potentáta v téhle republice? Ano hustota „Pičí“ usazených na lukrativních řídích politických postech v české kotlině je vlastně už věky věků konstantní a neměnná a to za každého režimu.

Takže „Piča“ může být jen sprostou nadávkou, ale taky může být úlevným vzdechem. My lidé, kteří občas vezmeme nějakou ruční práci za svou , bychom bez „Piči“ byli prostě v „Piči.“

Vždyť, co zařvete, když Vám spolupracovník pustí paletu kachliček na nohu? Co zakřičíte, když Vám senior v plstěném klobouku nedá přednost na křižovatce a vy brzdíte dodávku plnou křehkých umyvadel, abyste mu z té Fábie neudělal malou pokrčenou modrou urničku? No? vsadím se, že to bude hromové „PIČA!“

A pak taky může být „Piča“ třeba obdivná, třeba když Vám Franta v hospodě ukáže na mobilu svůj nový Bavorák, nebo, když se ten strašně velký chlap co má kozatou Jarunu vysvlíkne v chlapské šatně ve fabrice a s ručníkem nonšalantně přehozeným přes rameno a něčím obrovským bimbajícím se mu v rozkroku do rytmu odkráčí do sprch.

A taky může být „Piča“ pěkně rozesmátá, třeba, když v hospodě řeknete dobrý vtip o Babišovi. Rozesmáté a lehce obdivné „Kámo ty si Piča!“ od chlapů potěší.

Takže ponechme si ten luxus mít naši hezkou českou „Piču“ vždy k dispozici. Nebuďme snobi! Je trefná, zvučná, úlevná i obdivná a je mnohem lepši „Piču“ vyslovit, než „Pičou“ celý život být.

A teď malý testík. Doufám, že mi všichni v diskusi odpovíte. Vsadím se, že z jeho výsledku pochopíte jak moc je „Piča“ pro nás Čechy důležitá a trefná. Testík je pro všechny jen průměrně znalé současné aktuální politické reality v České republice:

Kdo se Vám vybaví, když řeknu :

1. STB-ácká Piča?

2. Pročínská Piča?

3. Rudá Piča?

Odpovězte prosím v diskusi.

P.S. Chce mi někdo snad  říct, že tohle byl nějak vulgární a nevkusný blog?

😀

P.S.2 Tenhle blog věnuji paní Moudré. 😀

Subscribe
Upozornit na
guest

40 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Stanislav Látal
Stanislav Látal
3 let před

Možná je to k tématu … Je to taky o přirození 😀.
https://youtu.be/OSXqxQ3GIyQ

Ladislav Nádvorník
3 let před

..brečím smíchy… ale prohlašuji…že jsem vyznavačem…a také vyřvávačem jiného slova… neboť ..slovy pana Jana Wericha… PRDEL…je českého nadávání chrám….

Šárka M.
3 let před

Náš autistický syn umí jen dvě slova.
Kuva a nejde😀 a zatím si s tím vystačí.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před
Reply to  Šárka M.

No, co se mne týče, nebýt toho, že musím v práci mluvit, by mi ta dvě slova stačila taky.

Šárka M.
3 let před
Reply to  David Vlk

Tak si pusť od Horkýže Slíže Mám v piči na lehátku. To je moje oblíbená.😀

Šárka M.
3 let před

A my jí máme i na autě😀

Niké Pácová
Niké Pácová
3 let před

Vlčku, pěkné, nekonvenční téma, ale s ohledem na věnování trefné 🙂

Bohumil Michal
Bohumil Michal
3 let před

Ten test asi nedám, na každý bod mám několik horkých kandidátů.

Niké Pácová
Niké Pácová
3 let před
Reply to  Bohumil Michal

ano, testík jsem také pro obsáhlý výčet kandidátu vynechala 🙂

Filip Vracovsky
Filip Vracovsky
3 let před

No, v poslední době jsem moc nestíhal, ale koukám, že jsem o lecos přišel… Nechtěl jsi být Davide kuchař? Uprostřed směny padají rozlicna slova a jen dikce odděluje význam ve smyslu nadávky, obdivu… Nebo vyjádření lásky.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před
Reply to  David Vlk

I distinguovaný člověk si může občas ulevit, což tu a tam činím.

Jan Olejníček
Jan Olejníček
3 let před
Reply to  David Vlk

Absolutní svobodu slova… jak pro koho, že?

Tomáš Flaška
3 let před

Pane Olejníčku máte zase nějaký problém? Založte si svůj web a pište si tam co chcete. Já k Vám domů také nechodím a nekřičím tam, že je to hrozné, protože nemohu chodit do Vaší ložnice ve svých špinavých botách.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Pane Olejníčku, mohl byste nám objasnit, oč Vám jde? Už jsem Vám jednou psal, že tento blog má svá pravidla, nejspíše odlišná od těch, které jste doposud navštěvoval. Pokud diskutér neútočí na autory a neprovádí trolling (důvod odchodu D.Vlka a mne z blogu idnes), jsou jeho příspěvky normálně zveřejňovány. Nicméně si vyhrazuji právo určovat, kdo zde bude a kdo ne. Klidně to nazvěte cenzurou, je mi to jedno – „my home, my rules“. Pokud Vás ale trápí, že se zde nemůžete plně projevit, jak byste chtěl, doporučuji nepřeberné jiné možnosti a tento pro Vás traumatický prostor vynechávat.

Jan Olejníček
Jan Olejníček
3 let před

V podstatě o nic. Jen se občas dobře bavím. Třeba tím, jak někdo neví, co znamená slovo absolutní.

Ladislav Nádvorník
3 let před

…pane Olejničku….tak nám to zkuste….třeba tak nějak lidově…absolutně po soudružsku…vysvětlit….

Jan Olejníček
Jan Olejníček
3 let před

Po soudružsku? To budete muset někam jinam.

Marek Valiček
3 let před

Já měl včera divokej den. Nejdřív pohřeb, na kterém látka z rousek a slzy prolite u rakve obarvily dvěma pozustakym tváře jako certum. Byli celi černí. Pak mi paní u pumpy vyndala, že nemám drobný. Pak jsem dojel domu a tam rozjetej mejdan – 3 chlapi a dvě ženský a několik lahví dzinu a červeny pepř nebo limety a tonic. Téma diskuze nemohu ani naznačit. Skončili jsme po třetí ráno. Před chvílí jsem se probral a… piča. Jak dnešní den dopadne, netuším, ale na picu to snad nebude. Díky, Vlcaku, za až zenove meditační text.

Jan Olejníček
Jan Olejníček
3 let před

Doufám, že to nebude bráno jako osobní útok na autora, ale jsem přesvědčen, že když tak zoufale chybí téma na článek, je lepší si dát krátkou pauzu.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Já si naopak myslím, že téma – i vzhledem k věnování na konci článku – není zvoleno z nouze. Možná by uvolnění tohoto slova některé věci projasnilo a urychlilo.

Marek Valiček
3 let před

Viďte, text vyloženě na piču. Nebo s dlouhým. Vybrat si můžeme podle preferencí.

Jan Olejníček
Jan Olejníček
3 let před

A Vám?

Jan Olejníček
Jan Olejníček
3 let před

Gratuluji k velkolepému vítězství.

Jan prazak
3 let před

Mluvnicky a vyznamove je to jeste slozitejsi, nez rika Pavel. Onehdy jsme se preli s kolegou nejen o to, jestli je spravnejsi píča nebo pica, ale i o to, co je duraznejsi v pripade pouziti jako nadavka. Osobne zastavam nazor, ze cim vic clovek to í protahne, tim tomu slovu da vetsi duraz, a to bez ohledu na to, v jakem smyslu jej pouzil.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před
Reply to  Jan prazak

Je hezké, že řešíte zásadní věci. Jinak s důrazem na délku onoho í a jeho významem s Tebou naprosto souhlasím.

Marek Valiček
3 let před
Reply to  Jan prazak

No… Čím delší í v tom slově, tím více projevena radost nebo vztek.

Klára
Klára
3 let před

No, neříká. 😀 Ale jsou situace, kdy ve slušném slovníku vhodné slovo jaksi není… 😉
A kašli na paní M, to je úkaz k pohledání!

Pavel Khail
Pavel Khail
3 let před

Je vidět, že něco je na Moravě přece jen jinak a není ani třeba malovat územní hranice na vozovky. V Čechách se většinou používá místo „i“ samohláska dlouhá, „í“. A asi se tu víc používá výraz „kurva“, já, kdyby mi padla paleta dlaždiček na nohu, bych ho použil zcela určitě, možná dokonce „kurva fix“. Ale i tenhle výraz by se dal ve všech otázkách vašeho testu použít ve stejném smyslu. A když čtu vaše P.S.2, nevím sice proč, ale vybavil se mi obrázek dotyčné paní prohlížející se před zrcadlem. Fakt ale nevím proč. Hezký den, je dobře, že jste založili… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

V Ostravě jde o celkem frekventované slovo, které už ztrácí onen původní význam „petit chat“, v některých komunitách jde již více méně o výplňové slůvko mezi dalším sdělením. A ten Tvůj kvíz je příliš lehký.

Michaela Klímová
3 let před

🙂 Připomněl jste mi, jak se můj kamarád, univerzitní pedagog, poctivě učil povzbuzovat Baník… :-))

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Ach ano, trestuhodně jsem opomněl baníkovský pokřik. Předpokládám, že ten Váš kamarád se to učil v kabinetu ve škole. Jistě zaujal.

Michaela Klímová
3 let před

🙂 Ne – začínal zádumčivě u sebe doma u krbu, knihovny a kvalitního drinku. Kdo u toho nebyl… měl smutné mládí :-))

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial