Koronavirová krize nás bohužel asi bude stát víc než si dokážeme představit

Chaotická a nedomyšlená ekonomická opatření vlády na nás dolehnou se zpožděním několika let. Ale o to hůře. Sice už asi bude u vládnutí garnitura jiná, ale následky si ponese.

Je jasné, že schodek rozpočtu bude rekordní. Na dnes plánovaných 300 miliardách se nezastaví. Tomu nemůže věřit ani ministryně financí, a že ta věří mnoha věcem. Stát tak bude muset zvýšit inflaci, aby se postupně ze zadlužení dostal. Zase to odnesou ti zodpovědnější a spořivější. Tohle bude běh na 10-15 let. A je to jenom důsledek toho, že stát v letech bezpříkladného ekonomického růstu nešetřil, stále žil na dluh a ten finanční polštář, který se má právě v takovýchto dobách a pro tyto účely vytvářet, dnes chybí. Zase budeme šilhat po Německu, které ten polštář má, protože poslední léta hospodařilo s přebytkem, budeme mu závidět a budeme nadávat, jak ovládá Evropu. To je tak asi vše co umíme.

Poslední nápad vlády s příspěvkem na nájemné podnikatelům s podmínkou, že jim nájemné sníží i pronajímatel, je taky hororový. Za prvé nařizuje jedné podnikatelské skupině podíl na výdajích a za druhé si dokážu představit hodně fiktivních „snížení“ nájmu ze strany pronajímatele po dohodě s nájemcem za účelem získání státního příspěvku, o který se následně podělí.

Kdyby místo toho vláda řešila opravdu akutní problémy, udělala by mnohem lépe. Třeba hotely musí neustále platit koncesionářské poplatky České televizi za televizní přijímače v prázdných pokojích. Toho už samozřejmě využila fůra lidí, kteří ČT nesnáší, na útok na ní. Vše se hodí. Jenže ČT nesmí podle zákona ty poplatky odpustit. Není tedy spíše tady na čase urychleně změnit zákon?

Nezaměstnanost už roste. Krize hodně pročistí trh a zůstanou jen ti silnější, ale především větší. To povede k monopolizaci a samozřejmě spolu s nezaměstnaností ke stagnaci, ne-li ke snižování mezd.

Odnesou to i důchodci, byť jsou dnes nedotknutelnou posvátnou krávou, neboť v nich má ANO, ale především soudruh Babiš, neochvějné věřící a voliče. Zvyšování důchodů přestane a inflace jim bude hodně ukrajovat. Růst důchodů totiž není ze zákona navázán na inflaci, ale na růst mezd. A ty neporostou.

Lidé si bohužel postupně zvyknou, že v rámci zachování zdraví je nutno ořezat některé svobody. Šikovně marketingově podaná chytrá karanténa může nakonec vést k totálnímu velkému bratrovi bez časového omezení.

Bohužel ani opozice nenabízí zatím nijaká rozumná řešení. Za všechny snad ukázka Václava Klause juniora. Tento velký přítel Ruska a nepřítel EU se vší vážností vyslovil návrh, že v rámci dostatku peněz pro umořování státního dluhu, bychom měli na dva roky přestat platit svůj příspěvek do EU. Vezmu-li v potaz, že jsme z EU čistými příjemci, tedy že z EU dostáváme více, než do ní přispíváme, tak zastavení našeho příspěvku a reciproční zastavení plateb z EU by pro nás zcela jistě mělo ozdravné účinky hodné léčivé vody. A tohle prosím sedí v parlamentu.

Subscribe
Upozornit na
guest

9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Niké Pácová
Niké Pácová
3 let před

Souhlas. Části opozice (ODS, Piráti, KDU-ČSL, Top a STAN) bych se zastala. Předkládali spoustu dobrých nápadů, které vláda zamítla, aby je po krátké době ukradla a prohlásila za vlastní. Naposledy vypnout všechny vlny EET.
Rozpočet bude ještě o hodně vyšší, protože se budou snažit od voleb moc nezdražovat a nekrátit výdaje, protože je to nepopulární a oni chtějí ty volby vyhrát

David Vlk
3 let před

Někdy mne mrzí ,že nejsem 16 spolkovou republikou Německa. Když srovná našeho Blekotu ze Strakovky, Mekotu z Hradu s paní Merkelovou je mi stydno.

Dáša Stárková
3 let před

Tomáši, ale s tím přeci oni počítají, že si ten svrab a neštovice za ně sklidí někdo jiný. Tedy, že oni teď, podobně jako někteří Romové „vybydleli“ státní rozpočet svým předchozím populismem, rozvinuli tu krizi (dlužno dodat, že asi v lecčem nebylo jak jinak, spíše jim vyčítám ten chaos a současně velikášství) a pak se zase pohrouží do svých byznysům…Tedy, že oni si tady budou počínat na dluh a ten bordel pak za ně uklidí někdo jiný. A oni pak, z pozice opozice, budou kybycovat a připomínat, jak za nich bylo líp, jen ten Covid-19 jim to překazil.

Jaroslav Kvapil
3 let před

Nikdo samozřejmě nemůže vědět, jak se bude konkrétně situace vyvíjet, ale že to půjde směrem, jaký jste naznačil, je jisté.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Je to tak. To, že jsme posledních cca 5 let projedli všechno, co mohlo nyní dělat polštář, už chápou i méně ekonomicky vzdělaní. Samozřejmě, že pan Babiš všechno svede na koronavirus (přece zachránil tisíce mrtvých), takže příslušníci sekty ANO budou nadále svého guru velebit. Jediným problémem bude, jak do toho nasoukat Kalouska.

David Vlk
3 let před

Přesně za všechno může Kalousek, to těm trotlům stačí.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial