Najdete nějaký rozdíl mezi radikálními islamisty a přáteli Ruska?

Spisovatel Salman Rushdie si dovolil vydat umělecké dílo, které se nějakým způsobem dotklo islámu. A je jedno jestli oprávněně nebo neoprávněně.

Íránský nejvyšší duchovní, zřejmě v domnění, že on je ten nejpovolanější, se cítil jménem celého islámu uražen a vyhlásil nad Salmanem Rushdiem klatbu, tedy trest smrti. Každý věřící muslim měl od této chvíle povinnost Salmana Rushdieho zabít a to po celém světě.

Spisovatel musel začít žít pod policejní ochrankou. Jeho soukromý život se omezil na to, co se dalo podniknout po konzultaci se svými ochránci. Po celém světě bylo zatčeno mnoho věrných náboženství známému jako Islám, kteří se snažili příkaz svého duchovního vůdce vykonat. Pan Rushdie nikdy nesmí dopředu oznámit své úmysly, a tak se v nějaké zemi vlastně vždy zjevil bez předchozího oznámení, podobně jako sovětští kosmonauti ve vesmíru.

Po několika letech takového života se mu rozpadla rodina. Náboženství Islám je tak silné, že onu kletbu neumí odvolat a je vydána vlastně na doživotí. A najde se i dost fanatiků, kteří by byli ochotni onen rozsudek smrti vykonat, i kdyby byl třeba i zrušen.

A pak tu máme jednu východní mocnost zvanou Rusko. Údajně se nehlásí ke své komunistické minulosti, ale její symboly uctívá dodnes. Zakladatele systému, který má na svědomí desítky milionů životů, stále zmrazeného vystavuje na hlavním náměstí svého hlavního města jako posvátnou ikonu. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář dal odstranit jednu z ikon onoho vražedného bolševického režimu do depozitáře a dočkal se ze strany Ruska obvinění z trestného činu. To obvinění padlo podle zákona, který byl retroaktivně přijat ruskou Dumou až tři dny po „spáchání“ onoho skutku. Na pana Koláře bude zřejmě vydán mezinárodní zatykač a Ondřej Kolář se musí hodně rozmýšlet, kam vycestuje, aby nebyl zatčen a předán „ruské spravedlnosti“. Je jasné, že civilizované země do impéria zvaného Rusko Koláře nikdy nevydají, ale na rozdíl od Ruska v nich panuje zákon a muselo by dojít k zatčení a následnému zkoumání o oprávněnosti vydání.

Ona velmoc zřejmě do Prahy poslala i člověka, který je schopen odstranění nepohodlné osoby provést. Po zkušenostech s prací ruské GRU na odstranění jejich bývalého občana Skripala ve Velké Británii toto nelze brát na lehkou váhu.

I v naší zemi se našlo již hodně fanatický stoupenců onoho náboženství zvaného Rusko a panu Kolářovi začali otevřeně vyhrožovat. To vše vedlo k tomu, že starosta Prahy 6 musel dostat policejní ochranku a jeho pohyb a program se teď už děje jen v režii policie a po konzultaci s ní. Podobně jako u Salmana Rushdieho.

Najdete nějaké podstatné rozdíly mezi těmito případy?

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
David Vlk
3 let před

To je zajímavá úvaha spojuje je nulová tolerance jiného názoru a absence nadhledu a velkorysosti a samozřejmě absence demokracie.

Miloš F. Pechar
3 let před

„Najdete nějaké podstatné rozdíly mezi těmito případy?“
Naopak vidím jistou podobnost. Nacisté prý měli rádi muslimy. A podobnost mezi nacionálními (nacisty)a internacionálními (komunisty) socialisty je na bíle dni.
Jak píše mj. tetička Wiki: „Po vzestupu nacismu v Německu se muslimové terčem nestali. Pochvalně se o islámu a muslimech vyjadřoval sám Adolf Hitler. Opakovaně vyslovil názor, že by byl islám s ‚germánskou rasou‘ daleko lépe slučitelný, než ‚tiché‘ a ‚slabé‘ křesťanství… “ /// https://cs.wikipedia.org/wiki/Islám_v_Německu

Jaroslav Kvapil
3 let před

Rozdíly prakticky nejsou, což mě nepřekvapuje. A nepřekvapují mě ani postoje našich domácích obdivovatelů ruského režimu. Akorát se mi chtělo zvracet, když jsem dnes slyšel v Otázkách VM mluvit bolševika Vojtěcha Filipa.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Už ho raději neposlouchám, to je naprostý morální odpad.

Jaroslav Kvapil
3 let před

Morální odpad to je, ale komunisti drží vládnu, což je dost traumatizující skutečnost.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Spojujícím motivem je absence kritického myšlení. Rozdělujícím ? Nic mne nenapadá.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial