Rusko si zjevně stále myslí, že si u nás může dělat co chce

My už ale opravdu nejsme jejich gubernií. A už vůbec ne svazovou republikou, což býval sen mnohých. Nicméně ruské uvažování je stále stejné: sféra vlivu a blízké zahraničí. Je vidět, že je potřeba se mít stále na pozoru.

Socha masršála Koněva nebyla zničena, byla jen přemístěna. Počítá se s ní v budoucím muzeu. Na jejím místě má vzniknout pomník obětem války. Přesto se z ruských nejvyšších míst ozvaly hlasy o znesvěcení pomníku, ničení památky, urážky obětí osvoboditelů. A bylo zahájeno trestní stíhání starosty Prahy 6 a členů samosprávy.

Jenom malinké odbočení – Rusko hrdě prohlašuje, že s SSSR nemá nic společného. A pak bych se těch slovanských imperátorů rád zeptal jak naložili s těmi, co se podíleli na odstranění pomníků Stalina, přímého nadřízeného Koněva, který tudíž k těm válečným událostem měl co říci více?

Ale zpět k onomu trestnímu stíhání. Je dobře, že se naše diplomacie ohradila. Starostovi Prahy 6 hrozí, že se do Ruska už nepodívá. Já to odstranění Koněva také schvaluji, tudíž z ruského pohledu schvaluji trestný čin a do Ruska se také již nepodívám. A upřímně řečeno jsem to ani neměl v úmyslu.

Státy si občany vydávají k trestnímu stíhání podle úrovně justice v příslušné zemi, podle konkrétního trestního činu i podle vzájemných sympatií.

Tak nám například USA vydaly k trestnímu stíhání vlastního občana, který byl u nás podezřelý z vraždy. Zjevně mají USA k našemu soudnímu systému důvěru.

My určitě starostu Prahy 6 do Ruska nevydáme. Za prvé lze k tamnímu soudnictví chovat oprávněné pochyby. A za druhé v Rusku žalovaný skutek u nás není trestným činem.

Ruský opilý řidič Oleg Gubin u nás před pár lety na Silvestra srazil a zabil na přechodu ženu, za což byl v nepřítomnosti odsouzen na 9 let. V nepřítomnosti proto, že utekl do Ruska.

Rusko ho nevydá. Asi toto v Rusku není trestným činem. Inu jiná zem, jiný mrav.

Ale spíše to ukazuje to staré, mnohokrát praxí prověřené, ruské imperiální myšlení:

My k vám můžeme všechno. A vy se opovažte se na nás třeba jen křivě podívat!

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Bohumil Michal
Bohumil Michal
4 let před

Pěkně se ukazuje, kdo je kdo. Institut Aleny Vitáskové podal trestní oznámení na Ondřeje Koláře pro zašantročení Koněva:
http://www.institut-av.eu/trestni-oznameni-na-ondreje-kolare/

Ladislav Nádvorník
4 let před

..tak nějak jste to napsal za mne…díky…

Tomáš Vodvářka
Admin
4 let před

Neboj, on to náš pan president zaskočí vyžehlit k panu Putinovi, až pomine coronavirus. Třeba nějakou mimořádnou dodávkou zbraní, střeliva či cokoliv jiným.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial