Jiří Ovčáček v katedrále

Na internetu je k vidění prázdná katedrála sv. Víta v Praze, kde mluvčí presidenta státu čte liturgický text z Listu Židům

Písmo popisuje mnohé zázraky. Tak třeba svatý apoštol Pavel, ještě se jménem Šavel, zpočátku své kariéry pronásledoval křesťany a byl příčinou jejich předčasné smrti. Jednou byl na cestě do Damašku zasažen dotazem samotného B-ha, proč jej pronásleduje. Písmo říká, že byl v tu chvíli oslepen, uvědomil si své zlé činy a stal se z něj stal horlivý vyznavač Krista a jeden z nejvíce aktivních apoštolů.

I Máří Magdaléna začala svou životní pouť jako prostitutka, aby skončila jako svatá. Jistě by se našlo mnoho dalších, kteří zpočátku měli pro B-ha jen slova pohrdání, aby později našli k němu cestu.

Písmo jim dává naději v perikopě o dělnících na vinici. Ti, co přišli ráno, dostali za celodenní práci denár, stejně tak ti, co přišli v poledne a úplně stejnou mzdu i ti, kteří přišli až na sklonku dne. Lidská spravedlnost toto nechápe, ta B-ží na tom naopak stojí.

U všech je však důležitá jedna věc. A tou je upřímnost v konání. Svatý Pavel jistě nekalkuloval s tím, že se tak nějak vyvinil ze svých předchozích činů. I Máří Magdaléna svým příklonem a službou Kristu nepočítala má dáti-dal. Zmíněná perikopa o dělnících na vinici objasňuje princip B-ží spravedlnosti bez lidské kalkulace.

Co si však myslet o jedinci (v jehož pozadí je zřetelně vidět i primas český Dominik Duka), který na jedné straně čte krásná slova o B-žím synu, který se stal nejvyšším veleknězem a ukázal všem na zemi cestu, na straně druhé na svých mediálních výstupech nešetří tím nejhorším výrazivem, které používal jistě už jako šéfredaktor Haló novin a nyní dosahuje nebývalých razancí. Na jedné straně Jiří Ovčáček jako oddaný syn církve u ambonu s procítěným projevem a na straně druhé Jiří Ovčáček ve službách jedince, pro něhož je lež, vulgarita a nulová empatie základním atributem jeho smyslu života.

Je možné, že Jiří Ovčáček tak úplně nepochopil onu perikopu o dělnících na vinici. A taky tu, že nelze sloužit dvěma pánům. I toto koneckonců je možné se v Písmu dočíst. Židé by to nazvali chucpe.

Níže uvedený odkaz z katedrály.

https://www.facebook.com/1369094711/videos/10216644387486647/

 

 

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

14 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
marek valiček
4 let před

no jo, Ovcacek… mne by neprekvapilo, kdyby v zaveru v katedrale zazpival ruskou a cinskou hymnu

Dáša Stárková
4 let před

To je síla, Tomáši. Ovčáček křesťanem je živoucí oxymóron. Šílený. Jsem ráda, že tu mohu být s vámi. Děkuji 🙂

Jana Majová
4 let před

ty kráso, to se fakt stalo? No nic…jdu radší něco dělat…(díky za blog).

Marián Béreš
4 let před

Tomáši, super blog. Ja už sa radšej k tým ľuďom na Hrade nevyjadrujem, to je niečo tak morálne pokleslého, že sa to nedá ani napísať. Pekné sviatky.

David Vlk
4 let před

Doktore skvělý blog a kuwa chlape, ty jim musíš na tom Idnesu fakt chybět!

Vladimír T. Gottwald
4 let před

Když jsem tu zprávu zaznamenal, napadlo mne jen, že mi je do toho sice hovno, ale že se mi to nelíbí. Možná by bylo krásné, kdybych dokázal věřit, že se zbloudilá ovečka tak snadno může přichýlit k pastýři, ale nějak mi to holt nejde. Nemám v sobě zřejmě dost té smířlivosti a schopnosti odpouštět, jakou se prý vyznačují křesťané, respektive snad alespoň ti praví křesťané.
Nevím, nerozumím tomu. Ale taky koneckonců nemusím všechno vědět ani všemu rozumět.

Tomáš Flaška
4 let před

Ja tomu nerozumím. Pokud je Jiří Ovčáček věřící, tak nemůže přeci tak nenávidět. A poku nenávidí, tak nemůže být věřící. Z toho vyvozuje že je nevěřící pokrytec.

Zuzana Zajícová
Zuzana Zajícová
4 let před

Tome, Ovčáček je neděli co neděli na mši u Jezulatka, je silně věřící a vim to od kamaráda, který tam taky chodí.

Niké Pácová
Niké Pácová
4 let před

Ano, vidím to také tak. A když pominu Zemanův slovník, tak jeho činy jsou pro mne opovrženíhodné, protože nejsou myšleny upřímně. A nezachránil to ani dnes svým krátkým projevem ve smířlivém a rádoby duchovním tónu.
Skutečná víra se shoduje v principu myšlení a jednání. U Ovčáčka je to naprostý kontrast.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial