Nové myšlení

S velikou úctou a respektem se zde pokusím vám prezentovat svůj námět a myšlenky, které mne vedly k činu.

Vážení blogeři a přátelé  čtenáři,

S velikou úctou a respektem se zde pokusím vám prezentovat svůj námět a myšlenky, které mne vedly k činu.

Tímto činem je napsání dopisů panu ing. Tomáši Vrbovi na Lesy České republiky a panu ing. Janu Klapušovi z České inspekce životního prostředí.

Když v zimě 2020 – tolik se zdráhám napsat povraždili, abych neodradila přílišným citovým výlevem, který se mě pokaždé znovu zmocní – pokáceli mohutné stromy v Šilheřovickém lese  (katastr 762474) zbaběle jsem utekla a snažila se vytěsnit vzpomínku na mrtvé.

Nemohla jsem snést pohled na ty statečné velikány rostoucí mnoho let naskládané na zemi.

Bohužel se mi dostalo další „příležitosti“ a tentokrát jsem už nemohla nečinit.

6.4.2020 jsme nafotili pořezané, povalené kmeny na cestě Šilheřovickým lesem. Nejsou tak obrovské, jako ty ze zimy, ale jsou to zdravé, silné, páteřní stromy lesa, který už zdaleka nedostává tolik vody, kolik by potřeboval, aby udržel své členy v rozvoji za nových změněných klimatických podmínek.

To, co vám všem chci sdělit, není stížnost, ale veliká, veliká prosba -jsou to naše stromy, naše lesy, naše půda, naše voda či vzduch.

Nemám nejmenší problém představit si své soužití v úctě k čemukoli živému: zastavit na silnici a počkat, až přejde ježek nebo kočka, přibrzdit, protože v otáčce silnice roste strom, žádat síť cest pro kola a běžce kudykoliv, nestavět malinké domy bez zahrad a ovocných stromů na polích a namísto obchodů budovat rozsáhlé parky pro děti a pejskaře.

Jsem vděčná lidem, kteří vzali na sebe břímě veřejné činnosti  a jsem vděčná všem lidem,  kteří začínají požadovat po těchto službu konajících členech společnosti změnu.

Přeji nám všem, aby realizace našich nejlepších představ o společném světě začala přinášet ovoce.

Pokud dovolíte, budu vás informovat o odpovědích, které žádám: kdo vydal povolení a kdo zadal objednávku.

Děkuji  Ivana Vodvářková

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Josef Prause
Josef Prause
3 let před

Paní autorko, mohla byste uvést číslo parcely, na které se to stalo? Rád bych to věděl, protože v obci žiji.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před
Reply to  Josef Prause

Vážený pane Prause, dovolím si odpovědět za svou ženu. Pakliže žijete v Šilheřovicích, je to ta cesta, která prochází celým Černým lesem, pokud po vstupu na ni od Manor house (pod hotelem Golf) odbočíte doprava nahoru okolo tří bunkrů a jdete po naučné stezce. Dodnes k vidění naprosto zdravé pařezy. Dalším místem je opačná strana lesa, pokud projdete viaduktem v Koblově a ihned zahnete doprava a jdete po dlouhé rovné cestě. Jsou tam vykáceny plochy, ony kmeny na fotografii pocházejí z této lokality.

Josef Prause
Josef Prause
3 let před

Pane Vodvářko, děkuji za odpověď. Podle ní se dokážu zorientovat. Půjdu se tam podívat, až počasí dovolí.

Bohunka Jakubcová
3 let před

U souseda… Na zahradě mu rostla velká bříza, zdravá, nádherně kosata, její větve se kouzelně sklanely…. Prý mu dělá na anglickém trávníku každý rok nepořádek. Teď je tam altán a betonová deska, nu… Smutné. 🙁
Bolí mě i když se kácí nemocný strom např. u nás v Lipkach tuhle pokaceli dvě staré lípy, já vím, že by se mohlo něco stát turistům…, ale chybí tam.
Ty Vaše stromy, to mi úplně rve srdce. 💓

Olga
Olga
4 let před

Dočetla jsem Váš příspěvek a mám stejný pocit jako Vy… je nejvyšší čas přehodnotit priority, abychom neskončili jako lidstvo, pokud přežijeme..naše konání, v uzavřených sci fi bunkrech ve sterilních oblecích s amarouny na talíři. Přeháním…ale uvnitř sebe sama to tak mám 🙂

Jan Olejníček
Jan Olejníček
4 let před

V hospodářském lese se prostě čas od času kácí, protože jedním z cílů lesnického hospodaření je produkce dřeva. Vy nemáte doma nic dřevěného?

David Vlk
4 let před

U nás se taky kácí o sto šest. Samozřejmě pro blaho národa, ale jako vždy jde zase jen o podělané prachy.

Michal Alexa
Michal Alexa
4 let před

Něco podobného se přihodilo i u nás v katastru obce kde v přírodním amfiteátru bylo zlikvidováno mnoho zdravých stromů vysazených při jeho výstavbě cca 60 let zpět. Bylo zne(vy)užito současného nouzového stavu.

Adéla Vodvářková
Admin
4 let před

Výborně napsáno!!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial