Takhle se to dělá, když nemám kde parkovat

Postavit parkovací dům s označením P+R v centru města (konkrétně Liberce), to je už odvaha. A prošlo to.

Pro vysvětlenou, P+R je označení z angličtiny – Park and Ride – zaparkuj a odjeď. Ten odjezd je myšlen hromadnou dopravou. Logicky se předpokládá (a všude to tak bývá), že se takováto parkoviště staví na okraji měst. Nikoliv však v Liberci, kde je přímo v centru města. Představa, že se někdo pokodrcá autem do centra, aby ho tam odstavil, přesedl na veřejnou dopravu a jel pravděpodobně někam na kraj, kde by v pohodě zaparkoval, je dost iluzorní. Polohu zmiňovaného parkoviště ukazuje mapa.

Parkovací dům má 244 parkovacích míst a náklady na něj byly 246 milionů Kč. Takže bratru milion na místo. Když bych chtěl návratnost řekněme 20 let, tedy 7300 dnů, musel bych každý den kasírovat 137 Kč z jednoho místa. To je u dlouhodobého nájmu nereálné (parkovací stání se pronajímá tak za 1500 měsíčně.

Ani u P+R to není reálné. V tomto režimu se platí denně řádově desetikoruny, aby lidé byli motivováni k použití.

Pak již jen zbývá krátkodobé stání zpoplatněné například 20 Kč za hodinu. To by možná mohlo nějak vyjít. Jenže to popírá to označení P+R. Tak proč?

Jednoduše proto, že na P+R bylo možno získat dotaci (a získána byla) od EU ve výši 84 milionů. Za toto EU tedy opravdu nechválím. To si nemohou nechat zpracovat nějaký nezávislý posudek, než onu dotaci schválí?

Ostatně, že to jako parkoviště P+R opravdu nefunguje dokazují i tržby z jízdenkového automatu v předmětném parkovacím domě. Předpokládá se, že řidič zde odstaví své auto, zakoupí jízdenku na MHD a pokračuje dál. Počet prodaných jízdenek se ale pohybuje v řádu desítek měsíčně. To je už přímo výsměch. Dobře, mohu předpokládat, že hodně řidičů vlastní měsíční jízdenky, ale i tak ten prodej jednotlivých je opravdu směšný.

Takže proč to vlastně bylo postaveno? Stačí se dozvědět, že pro veřejnost je určeno 100 míst (!). Kvůli tomu název K+R a kvůli tomu dotace. Zbývajících 144 je určeno jinam. Nevím komu, jestli rezidentům, úředníkům nedalekého krajského úřadu, nebo jen známým a vyvoleným. Takové parkovací místo v centru města je přeci terno.

Ale zneužití dotace to určitě je. Ne-li dokonce i něco horšího.

Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial