Propastný rozdíl mezi ANO a KDU-ČSL

Pokud se podíváme na volební preference ANO a KDU-ČSL, je rozdíl propastný. Podíváme-li se pozorně na úroveň demokracie uvnitř obou politických uskupení, je propast ještě hlubší.

Předsednictvo KDU-ČSL v úterý 4. dubna 2024 jednalo o vyloučení Cyrila Svobody. Nakonec svého bývalého předsedu vyzvalo, aby zvážil odchod ze strany. Na sociálních sítích i zde na blogu se objevila spousta ironických narážek na to, jaké poměry vládnou v této straně, jejíž volební preference jsou na opačné straně, než má hnutí ANO.
Tuto stranu jsem doposud nevolil, ale díky setkáním s lidmi, kteří jsou jejími členy, znám alespoň z doslechu, jak to v této straně chodí. Není to ideální, ale pořád je to strana, v jejichž strukturách rozhoduje většina.

Podívejme se na hnutí ANO. Jak se rozhoduje v něm? Včera dal Andrej Babiš na sociální sítě video, ve kterém označil paní Věru Jourovou za blázna. Důvod je zřejmý. Už před rokem si na adresu šéfa ANO dovolila říci: „Pan předseda Babiš udává tón, se kterým nesouzním. Protože pro něj je Evropa prostor pro boj, pro mě je Evropa prostor pro spolupráci. V tomto si nerozumíme dlouhodobě. Navíc Evropa je to prostředí, které táhne Česko nahoru, můžeme v něm růst…“

V současné době je zřejmé, že Věra Jourová přerostla svého šéfa a to se v ANO neodpouští. Jak si cvrlikají i vrabci na střeše sídla ANO, v tomto hnutí na rozdíl od KDU-ČSL nerozhoduje většina, ale majitel. Co ten řekne, to většina odhlasuje.
Proč? Protože kdyby to neodhlasovala, dopadla by stejně, jako třeba Ivo Vondrák, bývalý hejtman Severomoravského kraje, nebo Tomáš Macura, bývalý primátor Ostravy.
Hejtmana Ivo Vondráka nahradil Babišův oblíbenec Jan Krkoška, který musel skončit z úplně jiných důvodu, než jeho předchůdce.

Paní Jourová může být ráda, že nejsme v Rusku. V tom případě by jí totiž hrozilo, že uklouzne ve vaně svého služebního bytu v Bruselu a následně nešťastně vypadne z okna.

Rozdíl mezi KDU-ČSL a ANO je skutečně propastný. Zatímco v KDU-ČSL rozhoduje většina, v ANO rozhoduje jeho majitel a předseda.
Jen si tak říkám, kdo je větší blázen. Zda paní Jourová, která stále zůstává v ANO, nebo lidé, kteří volí Andreje Babiše, přestože je stále více zřejmé, že se nezbláznila paní Jourová, ale …

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Plischke
Martin Plischke
16 dní před

Znám ze svého okolí lidi, kteří volí ANO. Většinou jsou jednodušší a i hloupí (nedokáží se poučit z vlastních chyb, natož od jiných). To panu majiteli vyhovuje. On potřebuje hloupé lidi, kteří uveri, že se o ně postará. Vzhledem k předpokladu, že jich je ve společnosti cca 40% má skoro všechny. To se mu to pak vládne…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial