Dnes by se to fotilo

To tak jedete po ránu žlutým vláčkem do Prahy, podřimujete, možná se vám i něco zdá. Pak něco přeruší vaše snění, podíváte se z okna a vidíte něco nádherného.

Uviděl jsem sluníčko snažící se prodrat ranním oparem. Rychle beru mobil, abych tu krásu zachytil, ale než se mi ho podaří dostat do provozního stavu, popojede vlak o pár set metrů dále a tu nádhernou scenerii nechává daleko za sebou.
Chvíli čekám, udělám pár fotek a pak mobil pokládám vedle sebe. Jenže v tom okamžiku projíždíme kolem rybníka, nad kterým se vznáší ranní mlha a shora svítí sluníčko. Rychle beru mobil, ale opět neúspěch…

V té chvíli mne napadá: „Škoda, že nejsem venku. Kdybych tu byl na vycházce, to by se to fotilo!“ A tak ještě udělám pár snímků s nadějí, že alespoň některý z nich zachytí pěkný moment, který nenaruší ani odraz špinavého vlakového okna.

 

Mrzí mne, že jsem ty dvě momentky nestihl zachytit. Pak si ale uvědomuji, že mi přinesly radost a mám je zachycené v mé paměti. Na rozdíl od fotek, které bych musel mít v nějaké podobě u sebe, tyto vzpomínky mám s sebou pořád. Mohu si je vybavit kdykoliv se na chvíli zasním. Mohu si vybavit slunce deroucí se přes ranní opar, nebo tu pohodu u malého rybníčku, zahaleného v mlze, osvíceného shora slunečními paprsky.

 

Zasním se a slyším i žáby, které se svolávají k jarním milostným hrátkám zajišťujícím zrození další generace, která nám bude žabím způsobem„zpívat“ i v letních nocích.
V mých představách slyším zpěv ptáků, šplouchání mřenek, prchajících před štikou. Představuji si, jak šumí vánek v korunách smutečních vrb, které vypadají jako ideální posed vodníka, číhajícího na další oběť.

 

Představuji si, jak krásně by tam bylo s mojí milou a vtom přecházím od představ ke vzpomínkám na krásné chvíle, které jsme spolu zažili. A protože se navzdory přibývajícímu věku máme stále rádi, mohu přejít ke snění a představám, kolik toho příjemného a krásného spolu ještě zažijeme.

Najednou mne už nemrzí, že jsem ty dvě fotky nestihl, protože pak bych nejspíš přišel o toto snění, vzpomínání i o vyhlížení toho, co je ještě přede mnou.

 

Přeji vám všem krásný den.

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Brigita Tóthová
1 měsíc před

Ach Vlastíku, to je krásné pohlazení po ránu. Mnoho lásky s Vaší milou přeji a těším se na další zasněnou procházku s Vámi.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial