Pan Halpern a pan Johnson

Je málo věcí, které člověka tak nějak naplní až po vrchol. Před lety jsme s Honzou Siebrem nastudovali hru Návštěvy u pana Greena. Dne 25.3.2024 jsme si dali repete s další hrou. Takže exklusivně pár poznámek a fotografií.

Hra je skvělá, dobře napsaná, s gradací děje a katarzí, která přinese úlevu. Jako ta první, jde opět o dialog dvou mužů, tentokrát dvou starších pánů, kteří na sebe narazí na židovském hřbitově, Pan Halpern, Žid, právě pochoval svou ženu. K hrobu přijde ještě jeden muž, pan Johnson, který má pro pana Halperna jedno důležité sdělení, jež se týká jeho ženy.

Celý příběh se točí právě kolem ní, i když se na jevišti neobjeví. Postupné odkrývání jednotlivých vrstev lidských vztahů a postojů je aspoň pro mne vždy tím nejlepším zážitkem.

Hru jsme mohli nastudovat do nynější podoby vlivem několika zázraků. Hru hraje jediné profesionální divadlo v Praze, které drží výlučnou licenci, tedy nemožnost jiných souborů hru rovněž uvést. Díky mé vrozené drzosti a štěstí (a zmíněným zázrakům), jsem se sešel s panem ředitelem onoho divadla, abychom si po pár minutách u kafe plácli, že nám tu hru „pustí“.  Dalším zázrakem byl pan režisér Miloš Čížek, který se uvolil s dvěma dědky hru nastudovat. Bylo pro nás oba neuvěřitelným potěšením sledovat jeho práci. Jeho dokonalé chápání textu, drobných nuancí ve výrazu, ukázky správných gestikulací a současně velmi přesné vedení vyústilo v úspěšnou premiéru.

Takže pár fotek z představení, které budeme hrát nejen v Ostravě, ale i na festivalech, spojených se židovskou tématikou.

 

Pan režisér Miloš Čížek.

 

Zbývá dodat, že autorem všech fotografií je pan David Moravec.  Komposici hudby a technické provedení dělá pan Jan Bílek a sklerotikům slova napovídá Alena Sieberová.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Brigita
3 měsíců před

Jee to je úžasné Tome.Nevěděla jsem, že hrajete. A můžete mi prosím napsat termíny představení,nebo kde je najdu? Ostravu mám blizoučko

Brigita
3 měsíců před

Děkuji

Sona Bulbeck
3 měsíců před

Nadhera..tesim sa moc Tome a gratuluji😘

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial