Tato nevláda kupodivu zvládá koncepční kroky

To je nářku, jak vláda nic nedělá, nekomunikuje, je neschopná. Ale tichá voda břehy mele a budoucnost se začíná rýsovat růžověji.

Ministryně obrany Černochová podepsala kontrakt na nákup 24 stíhaček F35. Řeči že jsou pro nás zbytečné a předražené považuji přesně za to co říkají: takové řeči jsou zbytečné a nekoupit ty stíhačky by naopak mohlo být v důsledku předražené. Jsme součástí NATO a podílíme se na kolektivní obraně. Případný protivník si hodně rozmyslí napadnout jednu zem, když tato zem dá v součtu s okolními spojenci dohromady třeba 70 takovýchto univerzálních bojových prostředků. A o tom to je. Pokud bychom se chtěli bránit sami, tak by nám nepomohlo ani 100 Gripenů.

Potěšitelné je, že hlavní strana opozice již prohlásila, že tuto dohodu bude respektovat a po případném převzetí moci ji nebude rušit. Konečně zazněl moudrý hlas, kdy jedna vládnoucí garnitura se nechystá bourat něco po garnituře předchozí a zdá se, že snad bude aspoň obrana republiky dlouhodobě zajištěna.

Vláda dále rozhodla o stavbě čtyř nových jaderných reaktorů. Nebo o tom přinejmenším uvažuje. Rozhodnutí samozřejmě více než rozumné. Občasné zdroje energie nás nezachrání. Jenže kde na to vzít? Podle střízlivých odhadů přijde jeden reaktor na nějakých 200 miliard. Ale pak mi to trochu docvaklo. S výstavbou se začne v době, kdy by podle vlády měla být dokončena základní dálniční síť. A tak desítky miliard, které dnes proudí ročně do dálnic, a rozpočet to zatím zvládá, schodek klesá, nijak dramaticky neroste zadlužení ani se nekoná chudoba důchodců a vlastně všech obyvatel Česka, budou poté směřovat do výstavby jaderných bloků. Ty peníze se také rozloží do několika let.

To jsou nejpalčivější problémy které má republika před sebou – dále existovat (obrana) a žít (energie). Vládě nutno zatleskat!

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
5 měsíců před

Myslím, že aktuální konflikt na Ukrajině jasně ukazuje, že letadla lze snadno dostat ze hry, je ale zapotřebí kvalitní protivzdušná obrana (nejen proti letadlům) a samotný boj jsou zase jen pěšáci a dělostřelectvo. A výrobní kapacity na zbraně a munici, samozřejmě.

Tahle vláda sice jednou rukou kupuje špičková letadla, druhou rukou vyhání výrobu oceli, těžkou chemii, automotive …

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
5 měsíců před

Nemohu se zbavit dojmu, že nákup byl motivován mnohem více snahou „potvrdit euroatlantické směřování“ než zvážením, která investice bude nejefektivnější, ale nešť. Třeba ta sázka vyjde. Horší je, že v naší „bezuhlíkové budoucnosti“, kterou tahle vláda pomáhá prosazovat, nebude mít kdo vyrábět tanky ani dělostřeleckou munici. Úprk energeticky náročných výrob je celoevropský. Nebude-li nikdo vyrábět spalovací motory, jak se bude armáda hýbat? Nemluvě o tom, že v Kremlu musí pohled na státy, které obětují svoji ekonomickou budoucnost pro „klimatické blaho lidstva“ vyvolávat nikoli neoprávněný dojem, že budou velmi snadnou kořistí. Pro lidi s mentalitou pouličního rváče musí být tyhle postoje… Číst vice »

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
5 měsíců před

Zákaz se samozřejmě de facto týká všeho – protože (bez ohledu na to, že třeba část segmentu bude mít nařízenou likvidaci později) když zúžíte výrobu, potlačíte i řadu subdodavatelů a najednou nebudou materiály, nástroje, přípravky. A také nebude koho v krizové situaci převést na dodávky pro armádu.

Tomáš Vodvářka
Admin
5 měsíců před

Je jen škoda, že tohle neumí prodat.
Velkohubý Andrej s Karlem by tohle vykřikoval v kuse 2 měsíce dnes a denně.
Bohužel , i marketing se dnes počítá.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial