Justiční a vězeňský systém ČR jako potápějící se loď

Justiční a vezěňský systém v ČR je ve stavu jako potápějící se loď na které se zachraňují ti největší šmejdi a póvl společnosti, zatímco slušné lidi pomalu stahuje pod hladinu. Týká se to nás všech. Zatímco reálné mzdy a životní úroveň lidí klesá, systém v base se mění spíše k lepšímu pro odsouzené.

Ombudsmani a mnozí aktivisté se starají o to, aby si naši chudáčci vrazi v base mohli stěžovat, že místo bavlněných ponožek dostali polyesterové, či zažívají podobné příkoří a úspěšně zaměstnávají státní aparát i kasu, aby jim zlepšil jejich příšerné podmínky za katrem. Za katrem se k celám instalují pohodlné koberečky na podlahu, aby si trestanci při přezouvání nemuseli stoupat na dlažbu, aby je nezebaly nožičky a nedostali rýmečku (bachaři a policajti se můžou převlíkat i přezouvat na holé zemi, tam problém není). Do toho mají odsouzení možnost, ne povinnost, si přivydělat nějakou tu zlatku, jinak tráví čas fyzickým i duševním odpočinkem. Zlepší si kondičku v tamním fitnes centru, mají možnost využívat tv nebo xbox a další. Mají skupinové terapie a povídání či společenský hry o které se jim stará armáda psychologů a lektorů a vymýšlí jim zábavu. Mají možnost se seznámit s novými kamarády s podobnými zájmy a většinou si vyměňují a naučí nové zkušenosti o tom, jak se po propuštění opět realizovat v plnění si svých snů a dělání si čeho se jim zamane včetně předávání si zkušeností jak se vyhýbat jejich dopadení. Samozřejmě ubytování se zábavou je doplněno plnou penzí, kde je minimálně jedno jídlo denně (oběd) teplé, jinak by je mohlo bolet bříško. Součástí kriminálu jsou i pokoje pro několikahodinové soukromé návštěvy, takže když trestance tlačí plnej pytlík tak mu třeba za tejden dva přijde manželka/kamarádka/ctitelka mu od tohoto trápení pomoci a mají k tomu defakto útulnej pokojík hotelovýho typu. Při lehčí formě trestu jsou povolený vycházky. Při náznaku nějakých zdravotních potíží nebo třeba zaražených prdíků je k dispozici 24/7 vězeňský lékař či okamžitej transport do lékařskýho zařízení v rámci jednotek či desítek minut. Máte čistý povlečení, střechu nad hlavou, temperovaný pokoje. Tento celoroční táboroý pobyt pro dospělé co se rozholi ve společnosti nerespektovat zákonné normy nebo práva jiných osob na majetek, zdraví či život jsou samozřejmě poskytovány v nadstandardní kvalitě, okamžitě a zdarma pro odsouzené (nikoliv pro státní rozpočet). Jedinou nepříjemností je omezení svobody pohybu, což je pro mnohé stravitelnej fakt při porovnání se svým mizerným životem a při porovnání s nalezením přátel i rodiny ve stejným zařízení a množství zábavných aktivit během pobytu. Pro většinu lidí při pohledu na tento systém vyvstane na mysli, že se jedná o lázeňskej pobyt a je vidět, že trest jako takovej je pro odsouzený minimální, stejně jak nějaká náprava a snaha se svým dalším životním rozhodováním začlenit do společnosti a podobnýmu zařízení se tak vyhnout. Není divu, že mnozí raději tráví život v base než na svobodě.

Pak tu máme lidi u vězeňské služby s velkým požadavkem na výkon povolání a s platem kolem 25 tisíc měsíčně. Paradoxně věžeň stát vyjde měsíčně dráž než ten kdo ho má hlídat. Vysoký požadavky na bachaře, rizikovost prostředí i systém služeb v souvislosti s mizerným finančním ohodnocením je důvod, proč na těchto postech chybí tisíce lidí (snaha státu nacpat lidi z krachlé České pošty je další ubohost jak vyjebat s lidma, zatímto ředitel i manažeři tohoto státního monopolu si udělili zlatý padáky, za to, že firmu přivedli na buben). Těžko to však lze vysvětlovat lidem, kteří nemají absolutně ani páru jak to v tomhle oboru vypadá. Kdo netráví čas s vrahy, nakažlivými narkomany a magory celý dny, nevykonává pochůzky ve dvou beze zbraně po nádvoří ještě s jedním kolegou a kolem nich stovka trestanců tak nemá páru jak se cejtí. Málokdo si dovede představit, že v podmínkách jaké máme se běžně bachaři mezi vězněma pohybují a jak musí být s nima (trestancema) za dobře a mít k nim respekt a sklopený uši, jelikož zatímco vy se chcete vrátit domů k rodině po konci šichty tak muklovi co má doživotí nebo třeba 20 let a dvouciferný IQ je ukradený jestli mu přišijou další roky za ublížení na zdraví tím, že vám zničeho nic přerazí nos, prokopne koleno když půjde kolem nebo vás bodne do krkavice ostrouhaným kartáčkem na zuby. Tuhle práci za ty prachy fakt chcete dělat.

Takže zatímco se lidem snižuje životní komfort a ztěžují podmínky k životu u trestanců je tomu paradoxně obráceně. Nelze se tedy divit, že těch co je mají hlídat ubývá a těch co mají jít za katr přibývá.

 

Hlavy pomazané se rozhodly řešit problém plných věznic s velkou dávkou fištrónu a to tak, že se inspirovali u středověkých odpustků prodávaných církví a legalizováním dosud nelegálního. Vysvělím jak.

Začnu druhým bodem – legalizace dosud nelegálního. Do nedávna byla krádež prostá se škodou nad 5.000,-Kč brána jako trestný čin a do té výše jen přestupek. Nyní je to už cca dva roky stanoveno na hranici minimálně 10.000,-Kč a vše pod touto hranicí je přestupek. Za trestný činy lze udělit odnětí svobody, za přestupky jen pokuty, napomenutí a další infantilní sankce, který stejně nic neřeší – oficiálně nemajetní s papírovým pobytem na obecním úřadě, z těch nedostanete ani korunu. Takže ve finále můžete spáchat přestupek 10x za den a nakrást si třeba za 100.000,-Kč denně a stejně vám nikdo nic nemůže, maximálně vám zabaví lup. Od začátku letošního roku je jízda motorovým vozidlem se zákazem řízení (tzn. byly vám sebrány předtím papíry za chlast, drogy,odmítnutí zkoušky, nehodu se zraněním apod.) pouze přestupek a už se nejedná o trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. Uvažuje se i o tom, že se alkohol za volantem nad 1‰ bude brát jako přestupek a ne jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky (možná další novelizace za rok či dva). Celkově se v politice spousta kriminálních věcí vyřeší od stolu tak, že už to prostě nebudem brát jako nelegální – papírově se sníží kriminalita, páč když to není trestný, není to přece problém, což ve statistikách vypadá hezky, ale myslím, že ti, kteří to odskáčou, tedy veřejnost z konkrétních jedinců, ti to moc neocení.

I přes toto opatření je furt v base tak fajn, že se tam spousta recidivistů vrací a inspirují i další kamarády, aby se k nim přidali, protože basa to je pro ně zlatá loď ve srovnání s jejich životem venku, kde se o sebe musej starat sami, zatímco za katrem se jim di skoro neutírá zadek. Aneb když hajzlovi dovolíte se chovat jako hajzl, nemůžete čekat, že se nad sebou zamyslí a stane se z něj slušnej člověk, jen mu dáte větší prostor pro realizaci svých nápadů. Na oběti přece každej kašle.

Pak tu máme tu věc s odpustky. Když jeden nápad moc nefunguje, budeme v něm přece pokračovat a vymyslíme další rádoby blbost pod záminkou, že tohle určitě zabere, protože kdo by to nebral. Dnes, aby šel člověk sedět, už musí bejt opravdu kvítko a mít toho na krku povícero (pokud jste jen občas dostali pokutu za parkování a jinak nic a v padesátce za hodinu nečumíte za volantem na cestu, ladíte rádio nebo si hrajete s mobilem a srazíte a zabijete třeba jedno nebo dvě děti, máte 99% jistotu, že neskončíte v base, ale s nějakou trapnou pokutou a sebráním řidičáku na 1 – 2 roky, to jde za to, že rodičům vybijete oba potomky). Máte tady nedávno kauzu s ženskou co vjela do zákazu kde ZABILA tříletý dítě, protože se jí nechtělo jít 100 m pěšky, dostala dvouletou podmínku, tříletej zákaz (počítejte, že se v naší zemi standardně půlka odpouští pokud nejste úplnej psychouš), ale cejtila se ukřivděná, že je to moc přísný, tak se odvolala a tak jí to soud o něco snížil. Chudák ženská si pořídí největší SUV od Mercedesu z kterýho pořádně nevidí, tak to přece není její chyba, že přejela a zabila dítě, co si má co nějaký děcko v rodinné zástavbě o hrát na cestě kde ona nemá autem co dělat. Koupit si menší auto, z kterýho by viděla přes palubovku je přece úplně trapnej požadavek na naše řidiče. Další případ máme z před pár dny, kdy dva ukrajinci si chtěli vzít taxík, ale místo toho jim do auta před nimi vlezl nějaké 57letej pán, kterej měl ten taxík objednanej. Tak toho pána co jim řekl, že je již obsazeno, aby si našli jinej taxík fyzicky napadli, dva týpci ve věku 32 a 34 let a chlápka dobili jak psa, kopali a dupali mu po hlavě. No zatímco v prvním případě podmínka 18 měsíců a nějaká pokuta v rámci pár desítek tisíc (no tak nebudou letos nový zímáky na mercedesa, zbytek platí pojišťovna) tak dva kluci nedostali ani tu podmínku, protože zaplatěj 40tis. Kč zdravotní pojišťovně a 260 tisíc Kč napadenýmu. To že pánovi praskla lebka po kopech a dupání po hlavě a bude mít doživotně následky a boelsti, protože jim nenechal svůj taxík vlastně není nic tak hroznýho, aby za to měli jít do basy nebo měli mít nějakou podmínku, že když to během roka udělaj znovu, že by přes léto šli do výše uvedenýho lázeňskýho komplexu. Takto to platí u všech v našem Kocourkově alias ČR, není to tím, že by justice podlízala ukrajincům, ne, tady se pravidelně podlízá všem zmetkům a je to náš státní folklór.

Takže tady se teď jede v naší zemi to, že se prostě z nelegálních věcí dělaj legální a krimošům se zastavují nebo odklánějí trestní stíhání s tím, že oni si přece nasypali popel na hlavu, bylo to teprve poprvé (letos) takže to příště neudělaj, omluvili se a PREJ zaplatí škodu a určitě je to hrozně trápí a budí večer ze spaní (jasně to určitě). Samozřejmě každej kdo zná mentalitu těchto lidí a není naivním pitomcem s rukou v gatích a fantaskní představou jak vše vyřešil, ví že efekt bude zcela opačnej než jakej je zamýšlen a prezentován.

Něco co se taky rozmáhá poslední roky, krom odklonu trestního řízení, zastavení, dohod o vině a trestu, apod. jsou taky tresty pod zákonnou hranicí – např. máte za trestnej čin 5 – 8 let a soudce vám dá 3,5 roku a omluví se to tím, že dotyčnýmu bylo nedávno 18 let, že přispěl pár tisícovek na fond pro oběti trestných činů (to jsou ty odpustky, aneb jak se začínáme ze všeho vyplácet, brzo možná i z vraždy?) atp. Otázka jestli je vyvíjen nátlak na soudce (kteří by neměli bejt ovlivňováni), aby všechno spláchli jak to jen jde, že jsou basy plný, je docela na místě.

Co teda má stát dělat když je justiční i vězeňskej systém v háji, v base je tak fajn, že nestíhaj kapacity a všechno je to moc drahý? Ano, je to něco, co je pro mnoho zastánců lidských práv (vězeňských práv, ne práv obětí, na oběti každej kašle), aby to v base bylo peklíčko a galeje. Takový, že to nikoho nebude lákat se tam vracet, takový galeje, že získaj jedinci návyk pracovat, že 40 hodin tejdně u pásu jim přijde jako normální a skvělý než aby končili v base, kde makali 2x tolik a po šichtě neměli sílu, natožtak chuť si škrábnout. Systém by na sebe vydělal, drbani by měli možnost zamyslet se nad svým životem a společnost by to ocenila ve větší bezpečnosti pro občany. Bohužel nemá nikdo koule na to, aby ústavně protlačil tyto změny a i nadále tak ten největší póvl v zemi, kterej nemá sebemenší respekt k cizímu majetku, zdraví a životu, tak se bude mít dobře na úkor celé společnosti a pár pokrytců si na tom udělají kariéru a napakují se na tom jak bojují za lidská práva. Přitom je to všechno jen otázka politická a je mnoho a mnoho příkladů jak tyhle změny legislativy obhájit.

Před dvěma lety jsme i tak byli 7. nejbezpečnější země na světě. Letos jsme na krásném 12. místě a jízda a sešup vesele pokračuje. Paráda.

Pak se divíme, že si spousta lidí pořizuje zbrojní průkaz a ozbrojuje se. Čekat na to, že vás nějakej  recidivista, feťák nebo jinej vymatlanec z nějakýho infantilního důvodu srazí na zem, okrade vás, podupe vám lebku nebo vás pobodá. Teda, raděj se budu hájit u soudu a riskovat ten lázeňskej pobyt než prdět do hlíny s tím, že zmetkovi jsem nezkřivil vlas a že mu udělaj soudy tytyty, přiště to už nedělej lumpe zlobivá.  Do strašné řitě se tato společnost řítí. Vidím to už roky ve svý profesi a vidím to i kolem sebe jak v naší zemi tak ve světě jak to jde všechno do kopru, jak z obětí se dělaj viníci co „vyprovokovali“ agresora a kterým je potřeba vyhubovat a z viníků mučedníci co se „po té provokaci neudrželi“ a je potřeba jim lézt do zadku a zacházet s nima v rukavičkách.

Spravedlnost, ta dáma s šátkem přes oči se nám trochu poslední roky zbláznila, odhodila šátek z očí, nalila si vínka a zapálila jointa a dělá si z nás vyloženě prdel. Není divu, že převzetí osobní zodpovědnosti za svou bezpečnost je stále víc na bedrech každýho než spolehnutím se na hnijící systém potápějící se lodi s nalitým kapitánem a posádkou.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
6 měsíců před

Je to děsivé. Vím, navrhujete řešení – ony galeje – jak se k tomu ale dostat? Pamatuji lidovecký návrh 3x a dost…..to by jistě bylo řešení, ale není samozřejmě politická vůle. Světlo na konci tunelu nevidím.

Tomáš Vodvářka
Admin
6 měsíců před

Jo, ten Breivik mne taky nadchnul. Myslím, že by – v rámci humanity – pomohlo, aby dostával obden nakládačku baseballovou pálkou, ideálně přes zuby. Možná by při druhé či třetí kúře dospěl k názoru, že dělá něco špatně.
Ten jedinec ( i ten, o kterém píšete ), jsou deprivanti. Takové je třeba zcela isolovat od zbytku společnosti. Pokud to nejde, pak sprovodit ze světa. Socio se musí chránit.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial