Stávkovat? a proč…

A už je to zase tady. Různé odbory a zájmové skupiny budou stávkovat. Proti čemu? Proti vládě, říkají.

Mají na to jistě právo. A já jsem za sebe velmi rád, že mně v práci nikdo tohle jejich právo nevnucoval. Hnal bych ho. Pokud chce kdokoli nejít do práce z jakéhokoliv důvodu a ví, že za ten den, týden, měsíc nemá nárok na mzdu, je to jeho věc a svobodná volba. Nejen volba, i ústavní listinou dané právo, o to nic.

S důrazem na slovo svobodná. Jsem postarší muž a pamatuji stávku dne 27.11.1989. Ta měla svůj velký důvod, odpor proti nesvobodě, totalitě, neexistenci férových pravidel. Proti zvůli bezpráví. Dopadla dobře.

Od té doby zaplaťpánbůh máme pravidla spravedlivá, svobodu i demokracii. Se všemi chybami, co jen lidské konání může mít.

A já od té samé doby pracoval několik let v profesích, kde se stávkovat nesmělo. To se na mně možná podepsalo, nepopírám. Další léta až do teď pracuji buď v soukromých zahraničních firmách, anebo v českých soukromých i polostátních. Tam i tu mne lákali odborářští bossové do svých tenat. Moje odpověď byla vždy: copak mi můžete nabídnout nad rámec zákonných práv? Nevěděli, tudíž moje peníze, o které jim samozřejmě šlo především, nedostali. Ani v Anglii, ani v Česku.

Jsou všude stejní, odborářští bossové. Minulé generace odborářů, kdy ještě měly odbory svůj význam, jim vybojovaly jejich privilegovaná postavení, ač už dávno nemají s pracujícími, které prý hájí, společného vůbec nic, a jen zneužívají zákony, jež dávají pracujícím práva dříve neslýchaná. Ne, řekl jsem tehdy v Anglii i teď v Česku, Já vás vážně nepotřebuju, se zaměstnavatelem umím vyjednávat sám. Ne, neříkejte mi, že ne, za mých 25+ let pracovního života to vyšlo vždycky, byla to nabídka/poptávka. A dobře, s výplatní páskou i pracovními podmínkami jsem spokojený přesně do té míry, jakou jsem ve smlouvě nás dvou podepsal. Nejsme v 19. století, dneska jsme fakt jinde…

A tak se odbory vrhají do politiky. Prý protest proti vládě. No jistě, proti vládě je vždycky spousta lidí. A pro taky. Ale probůh, to snad nemá být parketa odborů. Spíš politických stran, ne? Demonstrace kohokoli, kdo neporušuje zákon, je ok, stávka lidí z fabriky, kterou tuneluje nýmand, je určitě ok, stávka proti zaměstnavateli, který porušuje zákoník práce (odbočka-zdravotnictví?) je naprosto ok, stávka proti zákonu, co třeba zakazuje červený přeliv na vlasech, dole roztřepané džíny, či vyholený dívčí klín, je asi taky legitimní, ale kromě podobných extrémů snad nechme politické věci politikům a jejich voličům, ne?

Abyste mi, nemilí stávkující, dobře rozuměli, já vám vaše zákonné právo stávkovat za to, za co právě teď stávkovat hodláte, neupírám.

Jen mi to přijde jako blbost. Kapitální…

Ale abych si odpověděl na otázku v titulku… Proč? Proč ne, vždyť je to zadarmo….

(Ne, není……..bohužel )

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
8 měsíců před

Mně připadá poněkud zvrhlé, že kupříkladu lékaři nyní začali stávkovat za cosi, co je špatné asi 30 let. Já těm mladým rozumím, chtějí vedle své práce i žít (pamatuji, jak jsem prvních 10 let své praxe byl před, na či po službě) Sloužil jsem na neurologii, na pohotovosti i ve věznici. To vše, abych uživil rodinu, nikoli z lásky k lidem.
Ale hlava mi nebere, proč to ti mladí neudělali třeba za Babiše, kdy v čele ministerstva byl stejný pošuk, jako je tam dnes.
Jinak ovšem s Tebou souhlasím, že odbory jsou dnes více politickým subjektem, než oporou zaměstnanců.

Jiljí Záruba
8 měsíců před

Proč až teď? Protože hybridní válka.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial