Dokonce i Slováci si došlápli na Babiše. Tady? Nic.

Již jsou to téměř tři roky, co se otevřela kauza Penam a s tím spojená stomilionová dotace na výrobní linku. Tehdejší opozice křičela, co jí síly stačily. Dnes je ticho po pěšině.

Aby tehdy byly naplněny podmínky pro získání dotace, měla být linka inovativní. Jak se zjistilo, byla vším, jen ne systémem, který by přinášel něco nového. EU zřejmě dodnes dotaci neproplatila a ta byla panu Babišovi uhrazena ze státního rozpočtu. Jede se vesele dál. Komedie v médiích tehdy byla doslova obří. Bývalý předseda vlády srdnatě bránil svůj projekt a opozice neméně srdnatě křičela, že to je nepřijatelné.

Slovenský Antimonoplní úřad tomu stejnému Penamu před pár dny udělil pokutu v přepočtu přes půl miliardy korun. Penam hezky potichu převzal jiné dvě pekárny u sousedů, aniž by to tamním úřadům hlásil. Tak padla kosa na kámen. Firma, která Andreji Babišovi nepatří se bude nepochybně statečně soudit. A to do té doby, dokud to půjde.

Aréna jízdárny ve tvaru čapího hnízda. Čapí hnízdo na území obce Olbramovice ve Středočeském kraji (Zdroj: Richenza / Wikimedia Commons / CC BY_SA)

Háček je v té věci, že úplně stejné praktiky slovenskému velkopodnikateli tady prochází zcela beztrestně. Například nákup řeznické firmy maskovanou firmou z Kypru je popsán zde. Jenže tady i neuvěřitelně zdlouhavý proces kolem Čapího hnízda dopadl doslova tristně a podvodné a nezákonné praktiky nepochybně bují i nadále.

Bylo by velmi naivní se domnívat, že Babiš je jediný, kdo v České republice jedná tímto způsobem. Těchto filutů je nepochybně mnohem více. Opět se dostáváme k problematickým soudům, zákonům, státní správě a politikům. Pětikoalice avizovala, že v případě nástupu k moci bude problém řešit. Prakticky nic se neděje. Vyšetřování nadále pokračuje a zdá se, že jakékoli postihy či zpřísnění zákonných norem ohledně volné soutěže a Antimonopolního úřadu prostě nejsou na pořadu dne. Až příliš to evokuje stav, že se to všem hodí.

Rozhodnuto. Soud zprostil Babiše i Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo – YouTube

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

A Andrej má stále svých 35%….doklad, jak je náš národ zpitomělý.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial