Ke kauze Bednářová

Padl rozsudek, který osvobodil učitelku Bednářovou, která byla před soudem za šíření desinformací ohledně války na Ukrajině.

Žáci její třídy natočili na mobilní telefon učitelčin proslov, v němž zpochybňuje ruskou agresi na Ukrajině s tím, že se v Kyjevě nic neděje (bylo to v době, kdy byli Rusové velmi blízko a kdy ho ostřelovali z velmi krátké vzdálenosti). Sdělila mnoho dalších výroků, které byly v přímém rozporu s očitými svědky, zpravodajskými záběry přímo z místa atd.

Není to poprvé a nejspíše ani naposledy, kdy se najde kdosi, kdo bude popírat zřejmou realitu. Kupříkladu i bývalý president České republiky Václav Klaus zpochybnil tlející mrtvoly na ulicích Irpině a Buči s tím, že může jít o herce. Podobných jedinců se jistojistě najde více, i u nás byly některé demonstrace, kde vlály ruské prapory a účastníci se polepili stejnými znaky jako ti, kteří ve válečné zóně zabíjejí děti, znásilňují ženy a kastrují muže. Není jasné, co je vede k těmto stanoviskům, nejde vždy o jedince slabé duchem.

V době ne tak dávné stála před soudem poslankyně za KSČ Marta Semelová, která rovněž relativizovala některé kroky, které se u nás děly v rámci „marx-leninské filosofie“, případně v rámci tzv. „třídního boje“. Schvalování justiční vraždy Milady Horákové, umučení Josefa Toufara či nadšené vítání ruských okupantů v roce 1968 byly jen některé její veřejné slovní projevy. I ona byla u soudu shledána v rámci platných zákonů jako nevinná.  A to na rozdíl od dob dřívějších, kdy se za dob komunistických vlád zavíralo za podobné činy v opačném gardu zcela běžně. Stačilo se jen slovně vymezit vůči socialistickému zřízení a zpochybnit tzv. vedoucí úlohu KSČ a člověk šel do temnice bez pardonu.

Demokracie musí podobné projevy ustát. Pokud by tomu tak nebylo, nebylo by zásadního rozdílu mezi dobou minulou a jsoucí.

Osvobozující výrok soudu však neříká nic o morálním aspektu věci. A tady jsou obě zmíněné dámy na stejné úrovni. Nelze nikoho trestat za lásku k SSSR, Klementu Gottwaldovi a nyní k Vladimíru Putinovi. Lze však rovněž beztrestně těmito lidmi pohrdat a veřejně projevit své argumenty, proč tak činím. Mohu rovněž vystoupit s tím, že nechci, aby obě shodou okolností učitelky učily moje děti, pokud mi tento jejich přístup vadí. Tady nejde o přísnost pedagoga, jeho náročnost vůči studentům, ale situaci, kdy je žák v nerovném postavení vůči učiteli a je nucen poslouchat věci, které jsou v přímém rozporu s realitou. Jinými slovy, jsou nuceni poslouchat desinformace či lépe řečeno lži. Úlohou rodiče je v této situaci bránit své děti.

Paní Bednářová se odvolala vůči propuštění z práce. Nemohu předjímat, jak soud dopadne. Nicméně pokud by uspěla a musela by být přijata zpět na školu, ve které naposledy učila, neumím si představit, že znovu předstoupí před žáky. Věřím, že by rodiče dětí, které by případně učila, využili všech svých práv a – jen z morálních důvodů – by jí to nedovolili.

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

33 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav Červenka
1 rok před

Pochopitelně Tomáši, podle mě je tam společenská nebezpečnost.

Jana Melišová
Jana Melišová
1 rok před

Učiteľ by mal podľa mňa zvažovať, a robí si aj prípravy, či je jeho názor vo výuke potrebný ako hlavný zdroj. Však keby každý učiteľ mal názor na rôzne dejinné udalosti, tak ako by tá výuka vyzerala, nie – jána husa neupálili, lebo ja si to myslím, nie – holokaust neexistoval, je to môj názor…..

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Ta učitelka je v první řadě naprosto odpudivá osoba. Představa, že tohle učí moje děti, je slušně řečeno děsivá. To video jsem shlédl. Otřesná manipulace, jistě mimo rámec jakýchkoliv učebních osnov. Pivní kultura prezentovaná vyučující… No a to její arogantní vystupování u soudu je jen třešnička na dortu. Nevím, co chce docílit. Pokud má ještě zbytek soudnosti musí ji být jasné, že je ve školství nezaměstnatelná. Jsem si jistý, že i když soud řekne ano, rodiče vysloví jasné ne.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Na mne působila dojmem, že je nadutá, zapšklá, zlá a pitomá (mohu se mýlit). Asi jako z dávných smutných vtipů o „souškách učitelkách“. A taky se domnívám, že naduté, zlé, zapšklé a pitomé ženské by pedagožkami být neměly, stejně jako zapšklí, nadutí, zlí a pitomí chlapi pedagogy. – Ale nemyslím si, že sama nadutost, zapšklost, zloba či pitomost by měly být trestné.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Přesně tak. Podobná čůza mě kdysi na ZŠ učila. Ale to byla „doba minulá“. Dnes bych očekával jinou úroveň učitelského sboru. Doufám, že jde o jedince, že takových učitelů jako je oba není mnoho.

Tomáš Flaška
1 rok před

Ja nevím. Soud řekl, že je to její názor. Ale ona popírala normální fakta. To je jako zpochybňování holokaustu.

Kdyby řekla, já si myslím, že na to Rusové mají právo, tak je to v pořádku. Ale když řekla, že to Rusové nedělají, tak je to lež a mělo by to být trestné.

Tomáš Flaška
1 rok před

Dík za gratulaci. Ale mě spíše zaujalo to losování. Vždyť tam Větva nebyl. Takže losoval kdy, kde a jak? Ať mi nikdo nevypráví, že za ním jeli, aby vytáhl čísla. Nebo že si doma udělal nějaký náhodný generátor. A dohlížel na to kdo? Nebo že extra kvůli tomu jel do Prahy. Myslím, že budu mít námět na blog. Čekám, jestli mi na idnesu někdo z redakce odpoví.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Do redakce blogu i-dnes raději nevrtejte. Tak dlouho jsem upozorňoval na skutečnost, že Větvička porušuje jejich vlastní pravidla prezentací svých komerčních projektů, až mě navždy vyloučili z řad diskutérů i-dnes. 😊 Tam je nějaký vyšší, zřejmě ekonomický zájem… Jo a paní Janků je dobrá alibistka a inkvizitorka, když přijde ne věc. Způsob jakým mě vyloučili opravdu stál za to. Emaily mám schované, třeba je jednou zveřejním. Našla si záminku – moje přihlašování ke svému účtu přes jinou než registrovanou doménu (účet Google přes mobil). Prý jsem lump a podvodník. Od té doby jsem na žádný server Mafry nevlezl a nevlezu.… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

To jako, že jsem nikdo?
😀

Vladimír T. Gottwald
1 rok před
Reply to  Tomáš

Tak fofrem to nebylo. Akorát neseděla venku. 😉

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Samozřejmě. Z mnoha souzených i odsouzených dezolátů jsou dnes celebrity. Jejich příznivci pořádají finanční sbírky na jejich podporu. Tahle učitelka se cítí podobně. Sotva vyleze od soudu nechá se slyšet, že se na školu vrátí a bude tam ředitelkou!

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Měla, neměla. Od toho je soud. Jste snad právník? A k tomu ostatnímu, co píšete, dodám jediné – ach jo. 🙈

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Jo. To předvádíš holka, když už si tedy tykáme. 😊 Vás vyhodili z diskuze, za neustálé urážky, sprosťárny, kyberšikanu, kterými jste častovala úplně všechny… Mně pouze zrušili členství za údajný podvod při přihlašování. Rozhodlo soukromé médium prostřednictvím své hlavní inkvizitorky. Jejich svaté právo, Moje volba je definitivní výmaz odkazu na média i-dnes z mých el. zařízení a příležitostný náhled do Blogosféry. Máte s tím problém? Provokujete, nedivte se reakci. Jste tady jediná taková… Nelíbí? Stěžujte si, to umíte dobře. 🤗

Filip Vracovsky
Filip Vracovsky
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Diky za to, že jste se Terezky zastala …

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Jasně pane Filipe, abyste se jednou sám nedivil, jak dokáže být paní Terezka pružná (třeba když jde o Větvičku) . 😊 Inkvizitor není urážka. V okamžiku, kdy někdo jedná v rozporu s vlastními pravidly, eliminuje člověka který na to opakovaně upozorňuje (jistě nejsem první ani poslední), pak opravdu není administrátor, ale Zorro mstitel. 😊 Mně je to upřímně úplně jedno, jen se bavím. Samozřejmě jsem se bránil, cítil nespravedlnost, ale nemá to smysl, že?

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Jak píše Radka, důležité je se politovat…. Nezlobte se, nebo se klidně zlobte, ale moc vážně ta tvrzení o křivdách neberu. Až moc často se zde setkávám se lháři, lidmi kteří si na internetu léčí bůhvíco …. Jediná rada, je nebrat věci tak vážně. Dám sem odkat na blog, který jsem psal, když byla vlna odchodů ala David Vlk…. platí to nejen na blogery, ale i diskutéry… Je samozřejmě možné že vám křivdí/me… To se stát může, ale hledat tady nějakou ( nemyslím na Blogosféře, alke netu vůbec… je hodně pošetilé). Navíc Vy sám tu plácáte o Radce emočně zabarvené… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Omyl. Nelituji se a necítím křivdu. Mně je to vážně úplně jedno a myslete si o mně co chcete. Odkaz je zbytečný, veškeré aktivity spojené s Mafrou jsem už ukončil. Nechodím tam, kde mě nechtějí. Jen jsem chtěl sdělit, že Inkvizitor prostě není žádná urážka. Obzvlášť když někdo nedodržuje pravidla, která má sám kontrolovat… Vždyť je to tak prosté a není to o tom, jak inteligentní nebo vzdělaná dotyčná osoba je. A k té Radce, to bych si tedy vyprosil. Emočně zbarvené kraviny – velmi správně, to je přesně to, co všude kde je přítomná, tahle paní šíří. Víte jak… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Konečně jsme se shodli. 😊 Tak klidně můžete jít spokojeně spát s pocitem dobře odvedené spravedlivé práce. A ještě jednou s vámi souhlasím, pan Banga je super chlap. Nakonec to byl on, kdo mně všechno vysvětlil. Jako tu podporu určitých blogerů nebo proč nechávají být stalkery v diskuzích, což byl nakonec i důvod vzniku tohoto prostoru, že? Na rozdíl od svaté matky Terezy, která kritiku řešila po svém. Nebojte, já vás chápu. Poprvé, co jsem vám napsal kriticky pod váš blog, přestal jsem být tím milým panem Jiřím. Ťuti muti děkuji a tak. No tak teď jsem vůl. 😊 Prosím,… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Radši odtud zmiznu. Až se třeba někdy vrátím, vím že budete první a jediná, kdo mi můj odchod okamžitě připomene. 😊 Hledejte si novou oběť. Ale pánové Ziegler a Flaška to nebudou, mají dost rozumu vás ignorovat. Pana Vodvářku a Gottwalda raději vynechte, ti mají laťku nastavenou proklatě vysoko. Na to nemáte.

Michaela Klímová
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

… „Make speech free again!“ 😉

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

I don’t understand you. Just like Mrs. Radka… 😳

Michaela Klímová
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

To je přece laťka pana Gottwalda, má to na tričku ve svých ilustracích i v reálu. Znamená to volně „vraťte svobodu slova“. I k tématu blogu se to hodí! 🙂

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Nevkládejte pořad jiným do úst slova, která nikdy neřekli… To je neskutečná manipulace, stále dokola. Slovo dezolát nepoužívám. Použil jsem ho zde v diskuzi zcela v souladu s vašimi názory ve vztahu k myšlence, že „příznivci“ dokážou tyhle souzené a odsouzené vytáhnout do výšin celebrit a finančně jim ještě přispět. Toť vše. Nejdřív tady napadáte, jste arogantní, musíze si za každou cenu ulevit a pak máte potřebu se obhajovat? Když si příště svoje slova dobře rozmyslite, třeba vůbec nedojde k této zcela zbytečné diskuzi.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Ale vždyť je to pouhé konstatování faktu, který byste sama mohla vycítit. Nikdo vám přeci nebrání se svobodně vyjádřit. Je to vaše volba a vaše vizitka. Jediný svůj prohřešek vidím v tom, že se s vámi vůbec handrkuji. Uznávám, že je to moje blbost. Zkuste se třeba jen zamyslet, kolik vašich přátel tohle pro jistotu vzdalo, protože jim nestojí za to jít s vámi do otevřeného konfliktu. Skutečně mám na mnoho událostí úplně podobný pohled jako vy. Ovšem ten váš způsob – někoho si úplně za každou cenu naštvat a konfrontovat – ten opravdu nechápu. Tím bych svůj příspěvek zde… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Myslím, že skutečný přítel nikoho neopustí kvůli hašteřivému ukazování na hloupost a u těch ostatních to může být radce fuk. Navíc se domnívám, že až na řídké vyjímky je třeba se slovem přítel šetřit, nejen tady ve virtuálu. Tady zvlášť. Já mám dokonce dojem, že tohle všechno přeci dobře víte….

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Nemůžu znát všechno. Do téhle role se pasujete vy sama. 😊 Vím, že nic nevím – na rozdíl od vás, která nepochybuje a nechybuje. Proč já na vás vůbec reaguji, že? Toť otázka. Uznávám, že nedosahuji úrovně rozvahy a nadhledu pana Vodvářky. Jinak názor mám stejný, jak jste si jistě všimla z mého původního příspěvku. Možná jsem jednoduchý, ale nespadám do žádné diskuzní party. Vás ale nesnáším. Jste jedovatá a vlezlá jak úhoř. Kdybyste mě tady neměla, nemáte se s ani kým bavit. Nikdo na vás pro jistotu nereaguje, obzvlášť ve vyhrocených situacích, což je prakticky furt. 😊 Takže vám… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

No a kdo byl za popírání holokaustu na těch 5 let odsouzen? Ono není tak snadné v podobné věci prokázat úmysl… Uvědomte si, v jaké zemi, v jakém prostředí žijete! V zemi, kde prezident pro zvýšení popularity nechá omilostnit doživotně odsouzeného vraha, z něhož se následně stane finančně zajištěná celebrita…

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Jj. Ta paní je s odpuštěním spíš blbá a obecně dezorientovaná, než „bojovnice“. Tu z ní učinila až ta její událost a následně soud. Je jasné, že jejího jména patřičně využijí jisté skupiny bez ohledu na to, jak soud a následná odvolací stání dopadnou. Souhlasím, že soudu není co závidět.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial