Za vzor šašek Orbán? Tak leda pro dezoláty

Jistě jenom nějakým nedopatřením je inflace v Maďarsku nejvyšší v Evropě a tak Maďaři přišli s řešením, zastropují ceny potravin. To je ovšem totální hloupost a cesta do pekel.

Podle článku na iDNES.cz přišli Maďaři s „úžasným“ řešením. Ministerským nařízením stanoví od 1. června maximální ceny vybraných potravin.

Velké řetězce budou muset snížit své ceny u klíčových druhů potravin minimálně o deset procent a nabídku takto zlevněných položek budou muset každý týden obměňovat. Opatření má být v platnosti minimálně do 30. září, a týkat se bude všech obchodů s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Informoval o tom deník Daily News Hungary.

Podle oficiálního seznamu maďarské vlády by se slevové akce měly týkat kupříkladu hlavních druhů masa včetně ryb, zpracovaných masných výrobků, mléka, zakysané smetany nebo jogurtů…. Kompenzací za tyto slevové akce se ale obchodníci nedočkají. Naopak pokud je nebudou v praxi dodržovat, hrozí jim hrozí pokuta ve výši 500 tisíc až tři miliony forintů (31 tisíc až 188 tisíc korun)…, píše se v článku na iDNES.cz.

To je nesmyslné a netržní řešení, které navíc problém nevyřeší. Pamatuji si, jak Poláci v druhé polovině sedmdesátých let v neblahé éře komunistické diktatury udržovali uměle nízké ceny cukru. Důsledkem pak byl cukr na příděl a stály se na něj hodinové fronty. Tak běžné končí takové amatérské zásahy do ekonomiky. U komunistů to však nepřekvapuje.

V Maďarsku to ale dopadne stejně, nabídka se omezí, obchodníci budou hledat cesty, jak tento nesmysl obejít nebo budou zavírat prodejny. Cena zboží je výsledkem mnoha faktorů, hodnoty práce, surovin, dopravy atd. To nejde ošidit a řešit od nařízením od zeleného stolu.

Maďaři už před časem zastropovali ceny nafty a benzínu a všichni víme, jak to dopadlo. Před čerpacími stanicemi se stály fronty a nyní mají ceny srovnatelné s námi, Je faktem, že litr Naturalu 95 u nich stojí v průměru 1,51 EUR, kdežto u nás o málo víc 1,55 EUR. Ovšem naftu máme výrazněji levnější, v průměru 1,33 EUR za litr, kdežto v Maďarsku 1,48 EUR za litr.

Dobrou zprávou také je, že drtivá většina Čechů jsou rozumní a normální lidé a o hloupé maďarské experimenty nestojí. V anketě pořádané pod zmíněným článkem na iDNES.cz na otázku měla by česká vláda nařídit obchodníkům povinné slevy na potraviny, 89% respondentů uvedlo, že ne, a pouhých 11% odpovědělo ano. To nepřekvapuje, a tak nějak se to kryje s množstvím příznivců SPD, PRO a dalších obskurních flasteneckých spolků.

V každém případě za vzor nám mohou dávat Maďarsko jen lidé omezení, kterým holt Pán Bůh toho rozumu moc nenadělil.

Maďarsko bojuje proti drahotě. Obchodům nařídilo slevy na potraviny – iDNES.cz

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Flaška
10 měsíců před

Jakákoliv cenová regulace vede do pekel. Buď příděly, nebo nedostatek.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial