Al-Qusair má nejlepší léta za sebou, za návštěvu ale stojí

Egyptské přístavní město Al-Qusair nebo také El Quseir je jedním z míst výletů pro turisty, kteří tráví dovolenou v okolí letoviska Marsa Alam. Svá nejlepší léta má Al-Qusair za sebou, ale co by člověk neudělal pro to, aby se nenudil na lehátku u hotelu, že?


Proto jsme využili nabídky místního taxikáře a zajeli se do města podívat. Řidič se představil jako George a křesťan. Vizáží klasický Egypťan svým náboženským vyznáním překvapil. A to více pak zaujalo, když tvrdil, že v Al-Qusairu žije 25 procent křesťanů. Tady, v Egyptě? Jak je to možné? Pochopení nastalo, když jsme se dozvěděli, že město, které bylo založeno už před pěti tisíciletími, zažilo velký rozmach na začátku dvacátého století, a to díky italským inženýrům a těžařům, kteří zde těžili a zpracovávali fosfáty. Co by to bylo za Italy, kdyby kromě továrny, školy, tržiště a muzea nepostavili taky kostel? A co by to bylo za těžaře, kdyby ten kostel nezasvětili svaté Barboře, patronce horníků? Italové město už dávno opustili, továrna se rozpadá, na zaprášených dveřích muzeum visí zámek. Jen kostel slouží dál svému účelu. Jak neopomněl dodat řidič George, žádné spory mezi muslimy a křesťany tady nejsou.
Staré město ztratilo svou dávnou krásu, místy vypadá jako po zemětřesení. O to lépe se tam fotí stará zákoutí a domy, které kdysi asi bývalý docela pěkné, i když zřejmě ne přímo majestátní. Výjimku tvoří vila hned vedle kostela. Je taky uzavřená a podle mého skromného úsudku v ní musel sídlit majitel továrny. Dodnes vyhlíží jako pořádná vila pana továrníka.
Velký údiv jsem zaznamenal na konci návštěvy areálu italské továrny. Dveře muzea, které byly ještě před pár minutami zamčeny, byly dokořán. Stál v nich typický Egypťan, zřejmě hlídač celého areálu. Nedalo mi to, abych se s jeho svolením nepodíval, jak muzeum před sto lety vypadalo. Otevřené byly jen vstupní chodby, ale i tam čekalo velké překvapení v podobě vitrín s vycpanými obyvateli místní fauny. Vůbec si nedovedu představit, jaké poklady asi skrývá hlavní sál nebo sály, které byly opravdu zamčeny…
Pro turisty, kteří si nepotrpí na tajemno a trochu dobrodružství, jakým je prohlídka zavřené továrny, se pak ve městě naskýtá samozřejmě možnost nákupu všeho možného. Al-Qusair zkrátka stojí za návštěvu.

Město Al Quisar na břehu Rudého moře bylo založeno před 5000 lety.
Mešit je ve městě více, tato je otevřená pro turisty
I mešita potřebuje údržbu
Interiér mešity
Mešita
Město má svou největší slávu za sebou
Honosná vila a místní křesťanský kostel
Kostel
Některé domy musely být opravdu zajímavé
Uličky ve staré části města
Staré město
Chodba muzea, do které se mi podařilo podívat
Jedna z obchodních ulic
Prodejna
A samozřejmě prodejny koření a parfémů
Egypťan

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Perfektní, ta vila pana továrníka musela být fak famózní. Mám rád tyhle málo navštěvovaná místa, kde není turistický ruch.
Jinak v Egyptě působí koptská církev, což jsou křesťané. Faktem je, že jich nejspíše ubývá, občas nějaký magor zapálí kostel is lidmi uvnitř nebo si přijde zastřílet.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial