Kočkopes datových schránek pokračuje

Již několikrát jsem zde vyjádřil pochyby o účelnosti a potřebě datových schránek. Ale události tohoto týdne překonaly opět mé nejhorší obavy.

Odolával jsem dlouho. Nezřídil jsem si ji a nezřídil. A dobře jsem udělal. Pak mi datová schránka byla jako živnostníkovi přidělena. A jenom jsem se poťouchle vysmíval těm aktivistům, kteří si ji jako soukromou zřídili dobrovolně již dříve a teď jim byla přidělena další na jejich IČO, tedy jako živnostníkům, osobám podnikajícím. Mají nyní dvě a prý se s tím nedá nic dělat.

Bylo mi vysvětleno že do jedné schránky budou od úřadů chodit věci soukromého rázu a do druhé věci rázu podnikatelského. Logické vysvětlení, byť to ukazuje nesmyslnost počínání státu. Ten člověk je prostě jen jeden a je jedno, jestli má, nebo nemá, IČO.

Takže já vlastním jen schránku přidělenou, na mé IČO. A světe div se, předevčírem mi tam od Finančního úřadu přistála složenka na zaplacení daně z nemovitosti. Můj rodinný domek nemá s podnikáním nic společného, daňové odpisy neuplatňuji a vlastním ho já, jako fyzická osoba. Tedy soukromá korespondence přistála v datové schránce podnikatelské a to staví veškeré výklady o rozdělení datových schránek na podnikatelské a nepodnikatelské na hlavu.

Jenže já jsem teď poněkud znejistěl. Když mám datovou schránku na IČO, mohu jejím prostřednictvím tedy podat například přiznání k dani z nemovitosti jako fyzická nepodnikající osoba, nebo ne? Nebo to mám poslat písemně doporučeně poštou? Bude mi vysvětleno, že tak to nejde, že jsem povinen použít datovou schránku? A jakou, když ji jako soukromník nemám, ale jako podnikatel ano? Udělal teď stát zasláním soukromé korespondence do podnikatelské datové schránky chybu, nebo neudělal? Prostě co mám já teď dělat???

Nebudu se ani snažit dovolat někam na infolinku o pomoc. Vím, že je to zbytečné. Budu v pořadí, pak mi bude vysvětleno, že mám volat jinam a nakonec se mi třeba rady dostane, ale z vlastní zkušenosti vím, že co úředník, to vlastní názor. To je prostě naprosto kontraproduktivní.

Takže chaos pokračuje, že pane ministře pro digitalizaci?

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
1 rok před

Mám datavou schránku pro OSVČ od té doby co to jde a jsem spokojen. Naopak jsem káral úředníky, že to mají tam posílat. Je to stejné jako normální schránka u domu. Pokud do ní nepůjdu, tak se nic neodzvím. U datovky vím, že něco přišlo – příjde upozornění na email. Mojí matce je 77 let a vede neziskovou organizaci. Naučila se s datovkou pracovat a nemá problém. Já osobně mám raději, když mám vše v PC než na papíře – ten ztratím. Asi měla být možnost výběru jestli ano nebo ne. A ty co by ji měli, tak mají mít… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Jj. Moc toho tady nefunguje, bez ohledu na to, kdo je u moci. Řekl bych, že ti naši politici budou přeci jen odrazem celé naší společnosti. Normálně zvažuji, a to v rozporu s vlastním celoživotním nastavením, že už volit nikdy nepůjdu. Vlastně musím konstatovat, že v poslední době už nevolím tak, jak bych chtěl (není koho), ale tak, aby se k moci nedostal ještě někdo mnohem horší. Myslím, že je to špatně… Ale kdo má neustále rozdýchávat ta zklamání? Jsem politikou unavený a znechucený.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Jistě, hodně věcí funguje. Všechno se zlepšilo. Bohužel co spadá pod stát, tak má převážně hrubý deficit. Na funkční Czech Pointy, bankovní identitu nebo e-recepty připadá hafo věcí, co nefungují. Příklad, nově rekonstruované nádraží Brno Zvonařka. Že by někoho napadlo zřídit tam někde alespoň 4 místa P+R? Ani omylem. 30 ti vteřinové vysazení pasažérů s kufry mě stálo flastra 500 Kč a hádku s PČR, kteří čekali právě na mě. Prý parkuj vedle na terminálu za 50 Kč za vjezd, nemohoucí s kufry přece těch dalších 500 metrů hravě dojdou. Tak je to bohužel se vším. Hodně do vlastních kapes,… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Já bych to poslal poštou, Tome. Doporučeně. Vím, že vyplázneš 50,- Kč či kolik, ale lístek máš doma a zbytek ať se stará.
Jinak samozřejmě, je to chaos, chybí koncepce.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial