Jak přežít únor

Docela dost lidí drží tzv. suchý únor – alkoholický půst. Já naopak v únoru piju záměrně co nejvíc. Nechápu, jak došlo k tomu, že tento jinak bohulibý event – suchý únor – vyšel zrovna na tenhle měsíc. Kdo o tom rozhodl? Mnohem snesitelnější by byl třeba suchý červen, přestože je delší. Únor je totiž nejhorší měsíc v roce, je to pondělí rozplizlé do osmadvaceti dnů, je to jako celodenní firemní meeting, u kterého se ani nenabízí chutný raut. Únor je čekání na autobus v mrholení čtyřicet otravných minut, ve kterých vám zima leze do kloubů, únor je posmrkávání v kanceláři, únor je, když voláte s dotazem na finančák a nikdo vám to nezvedá, a když už to konečně zvednou, tak kolegyně akorát odešla na oběd. Únor je, když vám přijde pracovní e-mail, a o minutu později vám jeho odesilatel volá, že vám ho poslal. Únor je frustrace převlečená za měsíc. Je to ÚMOR.

Jak udělat únor lepším? Ven nejdu, na to zapomeňte. Únor mě chce napálit. „Pojď ven,“ říká Únor, „je to tak příjemné!“ Vypadá to, že je tam hezky, dokonce může být obloha bez mráčku. Ale je tam lezavá zima, a když se pořádně nabalíte a vezmete batole ven, je to tak akorát k přežití rychlé procházky po ZOO, ne, Olgo, prosím, nejez písek, nestrkej ruce vlkovi do klece, neolizuj terárium s velemloky.

Herničky praskají ve švech, pokud tedy nejsou uzavřené pro soukromou akci. O víkendech je to vůbec nejhorší. Maminky, když už je únor úplně nesnesitelný, posílají batole s tatínkem ven. Ale tam je zima, takže jdou do herničky. Ty jsou plné batolat a bezradných mužů. „Tohle obvykle jíš?“ kouká tatínek na podivnou kapsičku s banánem a rakytníkem. „Tohle papáš na svačinu? Dává ti to maminka na lžičce?“ ptají se batolat. „Muňa,“ odpovídá batole jediným způsobem, kterým umí.
„To mu dáte do pusy a on to vysaje,“ poučuje bezradného tatínka jiný tatínek (trochu méně bezradný). Jsou v tom spolu. Jsou to obchodní ředitel pro východní trh a majitel IT firmy.

Proti únoru nelze vyhrát. Myslím, že s ním lze alespoň remízovat. Ke zvýšení šancí na úspěšný průchod únorem lze využít následující taktiky:

Netflix & Chill

Únor je bezvadná příležitost odložit veškeré odložitelné povinnosti, které člověk má, sednout si na gauč, zabalit se do deky a pustit si Netflix. Je to pak mnohem snesitelnější. Pokud už jste viděli čtvrtou sérii Faudy, doporučuju nejlepší seriál všech dob – Better Call Saul. Kromě toho si užívám i severské krimi. Postavy v temných detektivkách se zpravidla mají hůř než já, která musím jenom přežít únor. Je na tom něco uklidňujícího.

Manželství

Občas ráda překvapím svého manžela milým slovem a pohlazením. Jakub ví, že v únoru jdou žerty stranou: pokud ho máme přežít, musíme spolupracovat. Je to ostatně zápletkou mnohých romantických komedií, že pár na pokraji rozvodu se ocitne v nebezpečných a úplně nových podmínkách, které je donutí spolupracovat, a ve finále dva nešťastníky stmelí. Na nás má tento efekt únor. Přesto – kdyby nás potkala tragédie a my bychom se z nějakého důvodu rozvedli, jsem si jistá, že by se to stalo v únoru.

Rooibos Tea

Existuje omezené množství kávy a černého čaje, které můžete během chladného únorového dne vypít. Jestli nevíte, čím to naředit, Rooibos je skvělá volba. Obzvlášť vhodný je jako doplněk ke sledování historických dramat na Netflixu. Viz bod 1.

Zpěv a tanec

Myslím, že na to existují i nějaké vědecké studie. Zpěv a tanec zlepšují náladu. Nejsem si jistá, jestli konkrétně můj zpěv a tanec může udělat radost někomu mimo mě, na druhou stranu, abych parafrázovala Darinku Rolincovou, moje chvíle najkrajšie jsou, když vidím tančit svou dceru Olgu. Když ji inspiruje nějaký song v animáku nebo jí pustím její nejoblíbenější píseň Drunken Sailor, pustí se do tance, a při pohledu na ni pak zapomínám, že je únor. Je to doslova ta nejúžasnější věc, kterou jsem kdy viděla.

Umění & mrkvový dort

Když mi někdo pohlídá dítě, zajdu si do Veletržního paláce v Praze na cokoliv. Miluju hlavně tu jejich galerijní prodejnu. Je to oáza klidu, ticha a dobrého kafe v jinak docela rušných Holešovicích.   Sedět v teple kavárny, číst si zprávy na internetu, koukat oknem ven, jak tam probíhá únor, a odpovědět: „Ano, děkuji, dám si ještě kávu a trochu vody, prosím. A možná taky ten mrkvový dort.“ In your face, únore!

Každý rok si zhruba v polovině února říkám, že příští únor strávím na Tenerife. Zatím to ještě nikdy nevyšlo, ale příště už to určitě klapne. Do té doby musíme bohužel pracovat s tím, co máme.

Ale nezoufejte – ani v případě, že tyto profesionální tipy nezaberou, pořád se můžete uklidňovat myšlenkou na to, že každý únor má jenom 28 dní. I když vlastně –

Víš co, únore? …

Subscribe
Upozornit na
guest

20 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Brigita
1 rok před

Adelko díky za milé, pro mě ranní čtení. Něco na tom s tím únorem bude. Včera mě ta jeho chladná pracka vyhnala z lesa, kam jsem se tak těšila. Možná dnes zkusím galerii 😊tam je teplo.. Snad. Teď mě napadá… V únoru jsou Hromnice. To je panečku naděje. Den se opravdu prodloužil. Mějte se náramně

Jana Melišová
1 rok před

Je to super fejtón👌…ja som februárová/únorová, koncom februára mám narodky…len škoda, že číselko mi stúpa a neklesá, ale čo už narobím,,, ☺

Jana Melišová
1 rok před

Ďakujem.A to som Vám nepovedala ešte deň a rok, asi som si vedela vybrať 😀

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

No, tak teda není. Listopadoví kluci a holky jsou fajn…..a pařit na narozkách kdesi v teple u krbu….a navíc štíři….

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

A kdo nám tenkrát v únoru řekl „Právě jsem se vrátil z Hradu“? Pamatuji si na zděšení rodičů, když to hlásili v rádiu.
Únor je ošklivý měsíc. Podle pranostiky „Únor bílý pole sílí. Únor rudý, pole chudý.“
„Pětadvacátý Únore, který se třpytíš jako šňůra perel na labutí šíji dělnického hnutí.“ Jak pravil básník.
Nápoj pro únor: Hruškovice třikrát pálená, 45%. A jde to přežít!

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Tento skvělý verš mám od Karla Klímy, který to (za trest) musel recitovat při jakési slavné příležitosti, Klíma pak po r. 90 šéfoval Juldě Fuldě. Jinak hrál v našem divadélku Radio. V r. 73 jsme to rozpustili, protože se po tom sápalo SSM.
Onou slavnostní příležitostí byla instalace pamětní desky v Truhlářské ulici (v Praze) na domě, kde údajně měl pobývat Karel Marx. Pak se ukázalo, že tam nikdy nebyl, ale o slavnosti při odstranění desky nemám potuchy. Autora básně nevím, mohl to být Stanislav „Krychle“ Neumann.

Jan Šik
1 rok před

Kavárna, větrník, lungo bez mléka, Stephen King a na Krok od nebe. Můj recept. Ovšem já mám výhodu, že nejmladší dítě má 30 let 😀 Hezký den

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Bylo to hezké počtení a pobavila jste mne, Adlétko, díky! A v posledních letech, coby dočasně abstinující alkoholik, tohle dobou pod mediální masírkou „Suchým únorem“ každoročně odolávám chuti tu dočasnost ukončit a najust se zlinkovat jak písanka. Leč zatím se mi odolávat daří. 😉 Coby škudlivý penzista pak, Netflixu nemaje a Tenerifu ignorujíce, vnářím se v únoru zase do stránek kníh, čmářu po papíře či ťukám do klávesnice. A občas odvalím balvan od vchodu jeskyně a vylezu ven, ověřit si, zda se ta zima už snad nechystá táhnout pryč (třeba do prdele). A dneska jsem na zahradě objevil sněženky, tak… Číst vice »

Last edited 1 rok před by Vladimír T. Gottwald
Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Taky doufám. 🙂

Michaela Klímová
1 rok před

Tak já začnu: Co pijete? :))

Michaela Klímová
1 rok před

Vidím, že jsem konzerva ;)).
Červené suché z teplých krajin. Malbec Argentina ap. Bílá jen konkrétní značky (i naše), ale ty jsou…!!! (Templářský Irsai Oliver, Valtické Neuburské, Sauvignon Znovín).
Na zahřátí luxusní meruňkovice z tajného zdroje (rozumějte utajen i mně). Nebo koňak 2mm.
Sekt suchý je občas fajn, ale probouzí ve mně chuť k jídlu. A to je konec… 🙂
PS Suchý červen by byl HODNĚ smutný…! 🙂

Michaela Klímová
1 rok před

🙂 Nenechte se zmást. Vždycky se najde větší znalec, který se křižuje! Ale přežití je to příjemné. 😉

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial