Roztomilý malý obchůdek dojel na babišovskou EET

Kolega Jaroslav Červenka napsal, že mu v obchodech chybí takový milý lidský přístup. Moje kamarádka Petra měla malý obchod a ráda si povídala se zákazníky. Bohužel, nyní dělá v supermarketu pokladní.

Takové malé město asi deset kilometrů od Českých Budějovic, kamarádka Petra tam měla malý obchod s potravinami. Inspiroval mne Jaroslav Červenka svým blogem na blogosféře  „Prostě vyber, zaplať a vypadni.“ Petra si ráda se zákazníky, především se starými babičkami, povídala, a ty její vřelý lidský přístup oceňovaly. Často to byly vdovy, žily samy a byly rády, že si mají s kým popovídat. U Petry se nespěchalo, panovala tam útulná atmosféra a pohoda. Na nějaké velké vyskakování to sice nebylo, Petra svoje zákazníky však měla právě kvůli vlídné atmosféře.

To však skončilo, a Petra začala pracovat v Budějcích jako pokladní v jednom supermarketu. Když jsem se jí ptal, proč zavřela obchod, tak odpověděla: „Tak nakupilo se toho víc, ale EET mne dorazila.“ Ano, elektronická evidence tržeb prosazovaná Andrejem Babišem a hnutím ANO, jejíž přínos byl prakticky nulový.

Holt osamocené babičky si teď nemají s kým povídat. Někdy mne to připadá, jako kdyby bylo v něčím zájmu tyto malé živnostníky likvidovat a nahrazovat je velkými hráči. EET byla přímo ideálním nástrojem k tomu, jak se těchto drobných podnikatelů zbavit.

Naštěstí EET nyní končí, což je dobře. Chystají se i další úlevy pro malé a střední živnostníky, a to zvýšení hranice pro povinnost přihlásit se k placení DPH z jednoho milionu na dva miliony korun ročního obratu. A stejně tak se zvyšuje i možnost využití daňového paušálu. To znamená, že si ti malí nemusí schovávat každou účtenku.

A co Petra, vrátí se do svého obchůdku a udělá radost svým babičkám? Těžko říci, být zaměstnancem je podle ní snazší než podnikat. Na druhé straně zrušení EET a zvýšení limitu pro přihlášení se k platbě DPH se ji líbí. „Bála jsem se drahé elektřiny, ale teď, když jsou zastropované ceny, bych do toho možná znovu šla. Uvidíme,“ připustila možnost návratu.

Prostě vyber, zaplať a vypadni…. – Blog iDNES.cz

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial