Když to zatím nejde na Ukrajinu, tak Rusko expanduje aspoň do Kazachstánu

Nechci hodnotit, co se v Kazachstánu děje. Jestli má pravdu státní moc, nebo lid. Určitě je špatné napadání a zabíjení policistů, stejně jako střílení policie do davu.

Ale věc by se měla zásadně a vždy řešit interně. Buď to má stát v rukou a, řekněme kriminální, protesty potlačí. Nebo to státní moc pod kontrolou nemá a musí řešit, proč to přerostlo až do kriminálních činů. V demokratických zemích se to řeší odstoupením vládní garnitury a co nejdřívějším vypsáním nových voleb.

V těch může někdo slíbit opětovné zlevnění plynu, kvůli kterému to začalo, a volby vyhrát. Ale za čas se zase bude divit. Nebo převládne rozum a střízlivost, někdo slíbí pot a slzy a třeba ty volby vyhraje on.

V autokraciích se to pak neřeší volbami, ale stupňováním teroru státní moci. Nedávno v Bělorusku, teď v Kazachstánu. V obou případech za souhlasné a halasné podpory Moskvy pro vládnoucí diktátory. Na rozdíl od Běloruska, ale teď Moskva do Kazachstánu už vtrhla. Tím je demokratické řešení spojené s odstoupením současné garnitury odloženo na neurčito. Ostatně to známe i od nás z roku 1968. A Moskva se má určitě čeho bát. Demokracie? Co blázníte? Co kdyby to pak chtěli lidé i u nás?

A zároveň je to pro Moskvu výhodné i finančně. Zabráním Krymu se zbavila nutnosti platit za pronájem přístavu v Sevastopolu. Teď se asi zbaví nutnosti platit za pronájem kosmodromu v Kazachstánu.

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Ale Tome, tohle je přece naše dobrá známá – internacionální pomoc trpícímu kazašskému lidu – a ty hned takhle zostra…..

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial