Klasická dezinformace

Tak jsem se s tím taky setkal na vlastní kůži. A od osoby mně blízké.

Jako správný odpírač očkování mi ona osoba sdělila: „V Austrálii vypálili protestující proti očkování parlament. A o tom se u nás nepíše. To se cenzuruje. A když to někdo napsal, tak to už bylo smazáno“. Sděleno se vší vážností a důrazem. Svět je ovládán a manipulován.

Bylo mi divné, že jsem nic podobného nezaregistroval. A ještě divnější mi bylo, že by to v Austrálii zašlo až tak daleko.

Začal jsem tedy pátrat. A kupodivu i na českém internetu se k té události něco našlo. Protestovalo se opravdu v Canbeře, ale nikoliv proti očkování, ale za práva původních obyvatel. Protestovalo se sice u parlamentu, ale nikoliv u současného, ale u původního, kde je momentálně muzeum australské demokracie (nebo tak nějak). Parlament (ten bývalý) byl sice při protestech zapálen, ale nevyhořel. Pouze hořela vstupní brána a nikomu se nic nestalo.

Tedy událost a sdělení naprosto a totálně odlišné, než jak mi bylo bombaisticky předloženo a doloženo emotivním videem.

Je jasné, že tato poměrně bezvýznamná událost na druhém konci zeměkoule masově do našich médií nepronikla. Ale pro zastánce konspiračních teorií je to již jasný důkaz toho, že informace je cenzurována, případně smazána. A s tím nic neuděláte. Prostě když se nějaká vylhaná ptákovina v našich sdělovacích prostředcích neobjeví, tak se jedná o cenzuru a kontrolu. A nemáte často šanci ji skutečně dohledat, protože prostě se ta událost třeba nestala (fake), nebo byla naprosto bezvýznamná (nebude každá česká televize referovat o protestu proti místní čističce v peruánské Horní Dolní).

Problém naší společnosti je velký. Lenost ověřovat informace a pídit se z jakých pocházejí zdrojů. Náchylnost uvěřit všemu možnému. A bohužel podle toho i jednat.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana
Hana
2 let před

👏

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Nic nového. Pamatujeme ten vlak plný černochů, který údajně vjížděl do Chebu…..Mne vždy zajímá motivace těch lidí, kteří tuto informaci VĚDOMĚ vypouštějí do éteru. Opravdu jim dělá dobře, že vyděsí důchodce, kteří nemají moc možnosti si informaci ověřit a ihned ji pošlou svým přátelům. Viz i třeba pan Okamura s jeho horečkou dengue na Moravě, kterou tady zanesli migranti. (U něj bych však vysvětlení našel).

Jan Šik
2 let před

Jedné dětské hře se říká tichá pošta. Jednou jsme ji hráli s psychologem na semináři. Na začátků byla informace o koncertu, jaká skupina, kde hraje, kolik stojí lístek a tak. Předávalo se to přes deset lidí. Na konci z původní informace nezůstalo nic a navíc k ní bylo spousta nesmyslů přidáno. Stejné to funguje na sociálních sítích a to patří k tomu zlu, které se z nich šíří. Dobře, že občas někdo píše o věcech jako je Váš článek. Hezký den

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial