Předvolební populistická past ANO

Udeřilo tornádo a premiér Babiš se svou pravou rukou, ministryní Schillerovou, neváhali okamžitě sypat z rukávu miliardy. Ale kdyby radši trochu přemýšleli, udělali by líp. Jenže volby jsou za dveřmi.

Nejprve paní ministryně sdělila, že každý dostane na obnovu 2 miliony korun. Pak jí došlo, že někdo byl pojištěný. A hned uvedla, že pojistné plnění bude odečteno. Jinými slovy, kdo je svědomitý a poctivě se stará a platí pojistné, tak by byl za totálního hlupáka.

Pak paní ministryni došlo, že i plátci pojistného jsou voliči a vzala zpátečku. Pojistné se odečítat nemělo. Jenže přiznejme si, že kdo byl pojištěn, dům mu byl zničen a pojišťovna uhradí celou škodu, tak vlastně dostane 2 miliony navíc a na celé katastrofě pěkně vydělá. Postaví si určitě lepší bydlení. A to se u nás samozřejmě nenosí.

Tak jak z té šlamastyky ven? Teď už v tom byli pohlaváři ANO až po uši a nevěděli kudykam. Nakonec našli řešení, které bych označil zase jako přitroublé. Z pojistného se odečte jen 70%.

Tak pojďme počítat. Vezměme si dva sousedy, oba měli domky v hodnotě řekněme 2 miliony. Jeden platil 30 let pojistné, druhý nikoliv. Tomu prvnímu pojišťovna uhradí celou škodu.

Ten první dostane tudíž od pojišťovny 2 miliony. 70% mu od stejné dotace odečte stát, tudíž od státu dostane 600 000. Ale musí se modlit, aby pojišťovna netrvala na tom, že pojistná událost nesmí být důvodem ke zbohatnutí (znáte to, strana 5, odstavec 45, písmeno g, bod 12 všeobecných pojistných podmínek) a tudíž mu pojišťovna plnění zkrátí na 1.400.000,-.

Dá se předpokládat soudní spor, který bude ale spíš o tom, jestli ušetří stát, nebo pojišťovna. Onen nešťastník své dva melouny dostane, ale nic navíc. Tak to dopadne.

To druhý soused celý život nic neplatil, o nic se nestaral a dostane teď od státu zaplaceno vše. Bez starostí a problémů.

Budou na tom stejně, akorát ten první si bude muset za svou hloupost, že se staral a celý život platil, odečíst to pojistné, které platil řekněme 30 let (na rozdíl od toho druhého). Prostě za každou blbost se platí.

Tak tohle svým předvolebním populismem způsobuje vládní ANO. Přiživit se na tragédii a sbírat body, to ANO. Ale k tomu šlamastyka na léta, pocit křivdy a nespravedlnosti a zmar, to taky ANO.

O nějaké náhradě prostě vůbec neměla být ze strany státu řeč. Kdo je zodpovědný, tak je pojištěný. Nepojištěné auto, pokud bydlíte na vesnici a jinak se do práce nedostanete a děti do školy neodvezete, vám také stát v případě živelné pohromy uhradí?

Stát se má přednostně postarat o úklid, infrastrukturu a dostatek firem a materiálu na obnovu, které obstará třeba i ze zahraničí. Může maximálně poskytnout bezúročnou půjčku, pokud již někdo nebyl pojištěný. Ale to je tak vše. Populismus zase nese své hořké plody.

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana
Hana
2 let před

Díky za odvážný ekonomický pohled. Ten se ve spojení s touto katastrofou objevuje spoře.

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Je dost obtížné najít ten správný poměr, Tome. Samozřejmě by na tom měli být lépe ti, kteří si platili pojištění stavby i pojištění domácnosti a v případě totálního zničení (což je u některých smutná skutečnost), byl měli dostat maximum plnění, které je ve smlouvě uvedeno. To však samozřejmě nikdy nepokryje všechno a tak by asi – v případě této hromadné katastrofy – jakási pomoc od státu být měla. (souhlasím s Tebou, že stát by měl zalepit infrastrukturu a to co možná nejdříve). Nicméně nechat nepojištěné úplně bez pomoci asi není v tomto případě úplně OK. Mě na tom štve ta… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial