Opravdu pořad 168 hodin rozeštvává společnost?

Bloger Jan Bartoň( k přečtení zde) se pozastavil na pořadem 168 hodin dne 13.6.2021, který přinesl v jednom vstupu informace o výšce odměn v některých profesích. Na rozdíl od něj si nemyslím, že podání pravdivé informace je štvaním.

O co šlo? Pořad přinesl jednoduché srovnání odměn některých státních úředníků s tím, co dostali lékaři a sestry za dobu pandemie Covid 19. Kupříkladu pan Vratislav Mynář (kancléř presidenta státu, trestně stíhaný, doposud bez bezpečnostní prověrky a zpupně ignorující odpovědi na dotazy, jež jsou na státnímu úředníkovi kladeny zcela legálně a právem), si přišel na více jak 800 000,- Kč. Nejsem si jist, jakým způsobem zasáhla pandemie Covidu jeho úřad a jak se mu zkomplikovala jeho práce. Bohužel to občanům vzhledem k svému osobitému pojetí svého úřadu nejspíše nesdělí. Dalšími hrdiny pandemie Covid byli manažeři státního podniku Lesy ČR a někteří úředníci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Tito jedinci dostávali své odměny průběžně během roku 2020 a to ve výši dosahující mnohdy až 70% jejich ročních příjmů (šlo o částky ve výši mnoha set tisíc korun).

Co se týče lékařů a sester, byly jim již v dubnu 2020 přislíbeny tehdejším a nynějším ministrem zdravotnictví odměny, kterých se dočkali po více jak roce uhýbání, vymlouvání atd. přičemž jejich odměna činila fixních 75.000,- Kč čistého.

Pan Bartoň se ve svém článku navíc dopouští jisté nepřesnosti. Lékařům a sestrám v nemocnicích byly odměny uhrazeny přímo ze státního rozpočtu (tam bylo vyplácení bezproblémové), lékařům a sestrám v terénní praxi z prostředků zdravotních pojišťoven. Zde v rámci vyhlášky 172/21 Sb bylo navíc určeno, že odměna přísluší pouze nositelům výkonu, což velmi poškodilo zdravotní sestry, které pracují v terénní praxi u svého lékaře. Podrobnosti v mém článku zde.

Ve zmíněném pořadu – dle pana Bartoně štvavého – bohužel nebyly zmíněny zcela nepodstatné rozdíly mezi prací vysokého státního úředníka (sám v kanceláři, případně home office atd.) a lékaře nebo sestry na jednotce intensivní péče, kteří museli trávit mnoho hodin v neprodyšném oblečení bez možnosti si dát aspoň kafe nebo se jít v klidu vymočit. Pokud by pan Bartoň v době pandemie navštívil kteroukoliv nemocnici, zjistil by, že byly přeměněny na tzv. „covidária“, tedy prakticky všechna oddělení interní a chirurgické povahy nemohla pracovat pro nával nemocných v těžkém infekčním  stavu. Myslím, že každý jen trochu uvažující jedinec onen rozdíl pochopí i bez své fysické návštěvy nemocnice v uvedené době. Navíc, lékaři v terénu museli vznést protest proti uvedené vyhlášce a teprve nyní se provádějí úpravy, aby onu odměnu dostali opravdu všichni, kteří v době pandemie pracovali.

Pan Bartoň ve svém článku zcela „neštvavě“ zmiňuje oblíbeného fackovacího panáka současné doby a tím je Česká televize a její ředitel. Pakliže jím zmíněná čísla jsou skutečná (zejména částka odměn a mezd manažerů ČT za rok 2019), jde samozřejmě rovněž o nehoráznost. Což ovšem nijak nesnižuje nemravnost, s níž se různí „špičkoví“ manažeři ve státní správě (tedy nejen v ČT) odměňují v době, jež je pro stát kritická a kdy deficit státních financí dosahuje nových rekordních výšek.

V souvislosti s pandemií Covid zemřelo v České republice několik desítek lékařů a sester. Zemřeli proto, že byli vystaveni jako nikdo jiný infekci, vůči níž neměli protilátky, zpočátku ani ochranné prostředky a mnozí z nich si odnesou celoživotní trauma z počtu svých mrtvých pacientů. Srovnání jejich práce a odměn s prací a odměnami některých vysokých státních úředníků je dokladem, jak funguje státní správa pod vedením ANO a ČSSD.

Lékaři a sestry však nenaříkají. Jistě se najde někdo, kdo jim veřejně vysloví uznání a zatleská.

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Štěpán Votoček
3 let před

Skvěle napsáno, Tomáši. Pan Bartoň se zařadil do kategorie publicistů, které nelze číst, aniž by člověku vylítl tlak.

Tomáš Flaška
3 let před

Pan Bartoň býval dobrý nestranný komentátor. Bohužel teď je už asi 3 roky pouhou hlásnou troubou ANO.

Otakar Vagner
Otakar Vagner
3 let před

O to je to smutnější. 🙁

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial