Miliardy zmizely v Rusku a naši prezidenti se k tomu neznají

Kauza o tom, že 1,3 miliardy USD byly poslány jako půjčka Rusku, byla v médiích rozebrána dost a dost. Převod podepsal tehdejší ministr financí Václav Klaus.

Bylo to počátkem 90. let a jednalo se o dohodu z roku 1989, tedy dojednanou ještě v době, kdy jsme byli pouze pohůnkem Sovětského svazu a naši vládnoucí komunisti skákali jak Moskva pískala. Po sametové revoluci pak tehdejší ministr financí Václav Klaus hledal jen prostředky a cesty, jak tento závazek splnit.

Tohle bych mu nezazlíval. Bylo to v době, kdy jsme tu ještě měli desetitisíce „bratrských“ ruských vojáků a kdy nikdo netušil, jestli si Moskva vše nerozmyslí a nezačne nás zase považovat za svou gubernii. O to se snaží naštěstí až v těchto dnech a doufejme, že už se jí to nepodaří.

Tak to tehdy Václav Klaus, podepsal, zprocesoval a peníze odešly. Dnes se k tomu sice nehlásí, ale jak říkám, na tehdejší dobu mám pro to pochopení.

Zajímavější je ale už vracení toho dluhu. To zase zprocesovával Miloš Zeman, jako tehdejší předseda vlády. Na přelomu tisíciletí rozhodl, že ruský dluh, tenkrát ve výši asi 100 miliard, korun je nevymahatelný a proto se z větší části odpustí. Celé to zakrývala naprosto neznámá firma Falkon Capital. Do České státní pokladny se tenkrát dostalo asi 20 miliard i když Rusové měli údajně na úhradu připraveno miliard 50. Česko tak přišlo o 80 miliard a 30 miliard je kdo ví kde. Nikdo se k nim nehlásí.

Ale třeba to vědí v Moskvě, kam ty peníze přistály. A trochu zaspekuluji. Třeba by se tím dalo dost dobře vysvětlit konání našeho prezidenta v posledních letech.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Silně pravděpodobné, stejně jako presidentská kampaň při první volbě, kdy 50 km před Prahou visel Miloš Zeman na každém sloupu (tedy obrázek, aby byl jasno), přesto uváděl, že dal na kampaň jen směšnou částku.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial