Já do ruského vlivu opravdu zpátky nechci

Zadání z Hradu je jasné. Musí se zdůvodnit dovoz ruské vakcíny Sputnik V. Což už i sám premiér po svém ostudném vyjednávání o zvýšení dovozu vakcín k nám okamžitě potvrdil, že dovoz Sputniku by byl řešením.

A ruská strana reagovala v řádu hodin, že je připravena nám okamžitě dodat 300.000 vakcín. Dokonce už má rozmyšlenou firmu, která by prováděla distribuci.

Problém je, že Rusové mají málo dávek Sputniku sami pro sebe a na slíbené dodávky zatím marně čekají i mnohé jiné země například v Jižní Americe. Zajímalo by mě, zda se po této nabídce na naši adresu vyjádřily, že oni mají nějakou smlouvu, která by se snad měla plnit. Neprotestují? Proč? Mají strach? Jsou pod tlakem?

Ostatně jak to s očkováním ruským Sputnikem vypadá, ukazuje případ Maďarska. Občané nesmí být informováni, čím jsou očkováni a aby se to neprovalilo, tak byl k očkování zakázán přístup soukromých médií. Připočtěme k tomu známé problémy s výstavbou a financováním jaderné elektrárny ze strany Rosatomu a už vůbec Maďarům jejich zářné zítřky nezávidím.

Vývoz Sputnika z Ruska připomíná vývoz obilí ze Sovětského svazu v roce 1947. Tenkrát v Sovětském svazu hladem umíraly miliony lidí, ale zahraniční politika byla přednější. Tak jsme obilí dostali, soudruzi nám to pak 40 let vtloukali do hlavy jako největší pomoc a zásluhu Sovětského svazu a kam to vedlo, jak to tu 40 let vypadalo a kam jsme to dopracovali, to víme všichni.

Dnes to taky vypadá jako nezištná pomoc, která nikomu neuškodí, jenom pomůže. Úplně stejně jako tenkrát.

Ta podoba je prostě šílená. A národ, který se nepoučí ze svých dějin, je odsouzen k jejich opakování. Ale já to už opravdu nechci.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Šik
3 let před

Jde jen o manipulace. Nelze si jinak vysvětlit skutečnost, že země, která nemá dost vakcin ani pro vlastní občany je usilovně do jiných zemí. Zajímavé, že nejvíc do zemí bývalého východního bloku. Nejhorší je, že prezident a premiér dělají takto očkování medvědí službu. Spousta lidí k němu nepůjde, protože se bude bát, že dostane Sputnika. Pochybuji, že dokáží zorganizovat, aby každý věděl, jakou vakcínu dostane. V některých zemích si může člověk dokonce vybrat. U nás to prý nejde. Hezký den

Lubomír Stejskal
Lubomír Stejskal
3 let před

Vždycky jsem bral přímočaré hodnocení, že Miloš Zeman je agent Moskvy a Pekingu s velkou rezervou. Pokud jsem někdy o svých pochybnostech (že není agentem RF/ČLR) začal pohybovat, pak právě dnes (7/4), když držel řeč při uvádění do funkce nového ministra zdravotnictví.

Hana
Hana
3 let před

Nový ministr se již vyjádřil, že Sputnik budeme nakupovat pouze se souhlasem komise. Tak uvidíme, čeho de dočkáme.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Myslím,že jsme přinejmenším dva, ale bude nás víc. Pokud se pan Putin Rusům jeví jako nejvíce přitažlivý, je dobré být stále ve střehu……

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial