Jednoznačně NE! Rosatomu

Stačí se podívat na Maďarsko a každý musí dát od dodavatele jaderných reaktorů z Ruska ruce pryč.

V Maďarsku Rosatom již smlouvu podepsal. Smlouva měla být 30 let tajná. Proč? Ta otázka samozřejmě musí zaznít.

Jeden maďarský poslanec utajení napadl u soudu, vyhrál a smlouva byla odtajněna. A nestačíte se divit. Maďarsko si od Ruska na výstavbu půjčuje. A splácet bude od roku 2026 bez ohledu na to, zda bude elektrárna v provozu, či nikoliv.

Smlouva existuje pouze ve dvou jazykových verzích – anglicky a rusky. Proč ne maďarsky? Aby do toho někdo nešťoural? A jak se může ruský vliv projevovat vidíme v dnešních dnech.

Maďarský premiér Orbán bezhlavě nasmlouval dodávky ruské vakcíny Sputnik proti Covidu. Přitom podle výzkumu veřejného mínění jí důvěřuje asi 27% populace. Jinými slovy dost výrazná většina by se s ní radši nedala očkovat. A co se tedy neděje? Očkovaní dostávají potvrzení, že jsou očkovaní, ale nikoliv jakou vakcínou. Jestli to vědí oni sami, to jsem bohužel nedohledal. V každém případě se na léto celoevropsky chystá jakýsi očkovací pas, a ti, kdo budou očkovaní, by v podstatě měli mít volné cestování. Ale musí být očkovaní evropsky schválenou vakcínou. To budou Maďaři prokazovat těžko, když druh vakcíny u nich uveden nebude. To úplně vypadá, že se musí Sputnikem očkovat za každou cenu, proti vůli národa a zjevně proti zájmu národa. Že by nějaký tlak?

A teď si představme, že Rusko zase někam vtrhne. Třeba do Moldávie, nebo do další části Ukrajiny, prostě jak to má ve zvyku. Bude se snažit diplomaticky na celém světě obrousit nože. Vsadím se, že Maďaři se žádného odsouzení podobného skutku nedopustí, nebudou-li to přímo omlouvat.

Tohle všechno chceme? Stojí nám za tohle, aby nám Rusko zde stavělo elektrárnu? A je tu ještě jeden aspekt. Je to smutné, ale je to tak. Všimněte si, že Rusko expanduje vždy, když je cena ropy nahoře a má tudíž dost peněz. Teď se už nějaký čas drží naštěstí dole a tak je i relativní klid na východní Ukrajině. Zakázkou na dostavbu Dukovan bychom ty ruské militaristy zase jen finančně nakopli.

Takže za mě jednoznačně NE!!!

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ladislav Vrchovský: Není třeba vnímat Rusko jednoz

 Ladislav Vrchovský: Není třeba vnímat Rusko jednoznačně jako nepřítele, ale neradím dívat se na Rusko jako na přítele, natož nezištného – to vždy byla, je a bude naivita. Taková, která se hodně, ale opravdu hodně nevyplácí.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Vážený pane Vrchovský, pokud má replika na článek Tomáše Flašky vyzněla jako vyjádření nepřátelství vůči této zemi, pak se omlouvám. Byl jsem ještě v CCCP jako student a pamatuji velmi srdečné jedince, s nimiž jsem měl možnost hovořit (bylo to ve Volgogradu v rámci studentských odborných konferencí). Nicméně, zahraniční politika současného Ruska je typicky imperiální, dobyvačná, se snahou ovládnout další území buď hrubou silou či v našem případě hospodářskou závislostí, což má neméně zdrcující efekt. Z tohoto důvodu je třeba tento stát vyloučit z jakéhokoli vlivu na naši zem a to i přes odpor hlavy státu, která – dle mého… Číst vice »

Ladislav Vrchovský: Není třeba vnímat Rusko jednoz

Milý pane doktore,
moje poznámka nebyla vůbec adresována Vám jak komentář k Vašemu vyjádření, byla myšlena obecně s tím, že Rusko vždy označení za nepřítele obrací ve svůj prospěch. Kdo tedy takto tuto zemi za nepřítele označí a nebude přitom občanem, se kterým Rusko je momentálně v jakémkoliv otevřeném konfliktu, sedá na lep ruské propagandě.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Jak praví staré české přísloví „okolo močidla chodě, nádchy neujdeš“….S Rusákama do holportu a ještě s atomovkou…..nikdy, ti Maďaři jsou dostatečně výmluvní.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial