My house, my castle

Když jsem před téměř 30 lety začínal jako privátní lékař, chtěl jsem, aby se mí pacienti a personál cítil v prostorách ordinace dobře. Pamatoval jsem ještě na neosobní, strohé, umakartové čekárny a ordinace, kde už jen čekání na „vstupte“ bylo stresující. Tak pojďte dál.

Sice jsem před 11 lety změnil své působiště a přestěhoval jsem ordinaci do centra města, struktura a vybavení se podstatně nezměnilo. Poslední patro, střešní okna a klid z ulice.

Pracovna sester, kde jsou i tři aplikační lůžka na infusní terapii, od dveří do čekárny neviditelná, naopak sestra má přehled.

Elektrofysiologická laboratoř, kde je můj hlavní výrobní nástroj – EMG a EP přístroj.

Moje pracovna, pod střešním oknem. Hlídá mně egyptská kočka.

Trochu jiný úhel pohledu. Menora je z vánočních trhů před mnoha lety přímo od kováře.

Zástěna pro pacienty. A gauč pro návštěvy. A v polední pauze i prostor pro mou meditaci, pravda, někdy trochu hlubší….

Naproti mému stolu visí tahle fotografie Jindřicha Buxbauma. Její pocity jsem kdysi popsal v eseji. A pořád je inspirativní.

Pták marabu. Autorem je dcera Barbora. Miluji oba.

Rabbi Low a golem. Originál je od Marka Podvala, zdařilá kopie od dcery Adély. Platí zde totéž co o obrázku předchozím.

Ferrara, litografie. Moje milované město v Pádské nížině, kde jsem byl měsíc na zkušenou ještě jako student.  Na obrázku dominanta města Pallazo d´Este.

Kachle ze Santiaga de Compostela – obvyklý ukazatel na pouti. Vpravo je linoryt Olomouce, města mých studií.

Rabbi z Mea Shearim. Fotografoval Jan Sieber.

Certifikáty z poutě do Santiaga. A vpravo Hippokratova přísaha v řečtině.

Krucifix, neleštěný bronz. Autor pan Gebauer.

A maturitní fotografie mých dětí.

My house, my castle.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

20 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Stálý Zdeněk
Stálý Zdeněk
3 let před

Zdravím a můžu se pochlubit, že už nějaký čas sleduji Vaši blogosféru a ikdyž jsem se dosud nevyjadřoval, tak snad neudělám zlou krev, když se i já svěřím. Podotýkám, že o cosi déle jsem i Vaším pacientem, nicméně ani to snad nebude problém. Chodíval jsem kdysi na Hudební, kde jste míval ordinaci a nedá se to porovnat se současnou Kostelní, kde se člověk musí skutečně cítit dobře, už i proto, s jakým vkusem je vše uspořádáno. Dovolím si ovšem poukázat na dvě věci, které mohou dělat potíže pacientům, jako jsem já. Sice Kostelní je v samém srdci města, ale spojení… Číst vice »

Stálý Zdeněk
Stálý Zdeněk
3 let před

Vážený pane doktore, pokud jsem se nedostatečně vyjádřil, pak se omlouvám. Změnu z Hudební na Kostelní jsem chválil a na Kostelní mi je příjemně. Jen jsem si posteskl s tím, že „když už“, tak se vláčím přes celou Ostravu, tedy jinak řečeno – je to dlouhé. Ale s tím se vyrovnat dá. Přístup do budovy – i pro vozíčkáře – je přepychový a navíc možnost vyzvednout léky hned v budově – je neocenitelná. Prostě – za mne skvělá volba. To z hlediska pacienta – nemluvě o případných problémech, které hrozily Vám. Chápu, že lavice se dobře udržují a v dnešní… Číst vice »

Stálý Zdeněk
Stálý Zdeněk
3 let před

P.S.: Zapomněl jsem dodat, že to jde o případ, pokud nejdu vyzvednout osobně léky, tam se čekat nemusí vůbec a sestřičky mě obslouží obratem.

Matějovský
Matějovský
3 let před

myslím, že Vás nenávidím 😀 Hezké to máte, s mojí naprosto nesrovnatelné .

Matějovský
Matějovský
3 let před

vážně?? dostal jste někdy pokáleným ocasem přímo do otevřené pusy? Pomočil Vám hlavu vystresovaný kocour, co Vám bolestivě pomocí drápů vyšplhal po zádech? prokouslo vám obrovské prase holínku i s lýtkem? zlomil vám prst kůn, když ukazujete paví pera samičce, jak jste schopný i když budoucí doktor a vy jí vysvětlujete jak se pozná pomocí zubů stáří koně a on si drze secvakne zuby? kujvy to jsou …když chtějí 😀

Michaela Klímová
3 let před
Reply to  Matějovský

:))) Zas nepíšou anonymy…

Soňa Bulbeck
3 let před

Milý Tomáš, veľmi pekné, rozhodne príjemnejšie ako všetky neurologické ambulancie, čo som doteraz navštívila a to ich bolo celkom hodne…celkom ráda by som si tam u vás ľahla, aj keď EMG rozhodne nepatrí k mojim hobby, ale niečo mi hovorí, že tam asi nemáte výťah…

Soňa Bulbeck
3 let před

Milý Tomáš, v tom prípade klobúk dolu…a aspoň vidím, ako je ľahké zovšeobecňovať – v Brne som tri mesiace hľadala praktického doktora, ktorý by mal bezbariérový prístup a bral nové pacienty…

Bohunka Jakubcová
3 let před

Velmi „domácí“ místo. Příjemné. B.

Bohunka Jakubcová
3 let před

Určitě bych se tam cítila pěkně. Opravdu je cítit domov. Ty obrazy jsou do galerie škoda. 🙂 máš šikovné děti.

Brigita
3 let před

Tomáši krásné ráno. To jsem se tedy velmi příjemně naladila.. Překrásné to máte. Vše.. Stylové, útulné a pro mě velký plus osobní nádech. Adélka opravdu krásně maluje. Pták mě uchvátil. Ať se Vám krásné žije.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial