Paradoxy dějin – nepochopitelné zvraty

V biblické knize Ester čteme o nenávisti „králova ministra“ Hamana, který nenáviděl Mordokaje z židovského rodu. Důvodem nenávisti byla Mordokajovo rozhodnutí neklekat před Hamanem a neklanět se mu. Událost se stala okolo roku 355 před n.l.

 

Pomstít se samotnému Mordokajovi by Hamanův a nenávist neuspokojilo. Rozhodl se zničit v perském království celý židovský národ. Jménem perského krále Achašveroše napsal likvidační příkaz, aby v jediném dni byli vyvraždění všichni Židé, mladí i starší muži, děti i ženy. Naplánoval a dal příkaz k provedení prvního holocaustu v dějinách. Zasáhl Bůh a místo Mordokajovy likvidace musel Haman zorganizovat a provést opak vzdát Mordokajovi veřejnou městskou poctu.

Nacistický holocaust měl být Hamanovou kopii. Ani tentokrát se „konečné řešení židovské otázky“ nepodařilo, i když židovský národ těžce poznamenalo. Kdyby znali zločinci Haman a Hitler proroctví Jeremjášovo (31, 35-37), mohli se potupné smrti vyhnout. V obou případech zločinci „zamýšleli zlo, ale Bůh všechno obrátil v dobro“, přestože nacistický holocaust zanechal trvalé stopy na psychice nejen přeživších, ale také na psychice jejich dětí.

Protože Hitler miloval hudbu Richarda Wagnera, byla jeho hudba několik let po vzniku Izraele nežádoucí, podobně jako němčina. Lidsky naprosto pochopitelné. Co také nemohli přeživší holocaust v Izraeli strávit, byly kontakty izraelského premiéra Davida Ben-Guriona s německým kancléřem Konrádem Adenauerem. Nemohli uvěřit, že poválečný německý režim může být k Izraeli přátelský a dlouho odmítali vyjednávání o odškodnění, které významně pomohlo v první dekádě ekonomických potíží.

Starší čtenáři si jistě pamatují, že kromě Adenauera komunisté nenáviděli také ministra obrany Franze Josefa Strausse. A byl to právě Strauss, kdo koncem padesátých let pomáhal izraelské armádě. Zkušený izraelský pilot Eliezer Cohen dostal jednoho dne příkaz k urychlenému příletu do přístavu Haifa.

Když ho tam námořní důstojník zavedl k nákladnímu prostoru americké transportní lodi, pilot nevěřil svým očím: 24 helikoptér Sikorsky-S-58 rozebraných na jednotlivé díly. Podle dokumentů zásilka pocházela z Connecticutu a byla určena pro Hamburg. Během plavby dostal kapitán nový příkaz: náklad vyložit v Haifě.

V červnu 1963 navštívil F.J.Strauss s chotí Marianne Izrael, kde chtěli oslavit své šesté výročí svatby, ačkoli mezi oběma státy neexistovala ještě diplomatické styky. Proti bavorskému hostu demonstrovaly statisíce obětí nacismu, jejichž rány na těle i na duši nebyly ještě zahojeny. „Strauss ven“ se ozývalo na ulicích od Tel Avivu po Jeruzalém.

Celá spolupráce s bavorským ministrem byla tajná. V případě prozrazení by byl Strauss postaven před soud za porušení platného zákona. Ale odpovědnost před dějinami a přežití Izraele bylo pro ministra Strausse důležitější než paragrafy zákona. Zásilka 24 helikoptér nepochybně přispěla k vítězství izraelského letectva v červnové válce v roce 1967.

 

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Díky za doplnění historických znalostí o příspěvku F-J Strausse. Historie ukazuje, že ten, kdo začne napadat Židy, většinou končí dost špatně. Nechápu, proč to pořád někdo zkouší.

Vladimír T. Gottwald
3 let před

Syndrom lumíků. ;o)
(Opravdoví lumíci tak blbí ve skutečnosti tuším nejsou, ale lidi jo a jiný termín mne nenapadl.)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial