Předběžně se nám deficit šplhá na 500 miliard korun

To nám oznámila paní ministryně financí. A držte si klobouky, bude hůř.  Když teď paní ministryně mluví o 500 miliardách, dá se předpokládat, že to nakonec bude tak 700, možná až bilion. Nebudu tady tvrdit, že za to může neschopná vláda. Podobně jako příznivci dnešních pořádků s oblibou tvrdí, že za schodek v roce 2009 mohl Kalousek, a nikoliv hypoteční krize.  Za koronavirus vláda opravdu nemůže, ani za propad veřejných financí.  Ale může za jiné věci.

Schodek by nemusel být tak bolestivý, kdybychom za poslední léta bezpříkladného hospodářského růstu vše neprojídali a neměli stále schodkové rozpočty. I tak bychom ten letošní schodek nějak přečkali, ale pozor! Paní ministryně už oznamuje, že na příští rok plánuje schodek asi 300 miliard korun. A to je už zločin! Vláda má 3/4 roku na to, aby nějak pochopila, jak to vypadá s ekonomikou a podle toho naplánovala veřejné finance. Omyl. Pojede se dál: rozhazování, uplácení voličů, dluhy, …, po nás potopa.

Koronavirus přišel vládě jako na zavolanou. Již v lednu byl schodek rozpočtu nejvyšší za dobu historie České republiky. A to o koronaviru nevěděli ještě ani učebnice. V únoru se pokračovalo a přitom naše ekonomika stále rostla. A teď se tedy bude moci vše hodit na koronavirus.

Ostatně jak k tomu přistupují naši volení zástupci nejlépe ukazuje náš moudrý pan prezident. V jednom projevu se vyjádřil, že uskrovnit se musí všichni. Pár týdnů na to si jeho kancléř řekl v Parlamentu o zvýšení financí o několik desítek milionů korun na platy!!!

Vláda se už nechala slyšet, že plánované zvyšování důchodů a platů státních zaměstnanců je stále na stole. Upřímně řečeno, já být jednou z těchto skupin, tak bych se za to styděl. A pokud je někdo v této skupině a nestydí se za to, tak by měl už konečně pochopit, že když se chtějí buřtíky rozdělovat, tak je taky musí někdo vyrobit. A to voličům ANO zjevně nedochází.

Ostatně nechme opět pohovořit čísla. Schodek rozpočtu v květnu už nabobtnal na 157 miliard. A jak to vypadá s onou propagovanou vládní pomocí?

Opatření přijatá na podporu občanů a firem v souvislosti s dopady pandemie COVID-19 – údaje k 31.5.2020 mld. Kč
Kompenzační bonus pro OSVČ 17,3
Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí 2,5
Zrušení minim. záloh pro OSVČ na sociální pojištění* 3,3
Zrušení minim. záloh pro OSVČ na zdravotní pojištění* 3,1
Ošetřovné pro zaměstnance 3,2
Ošetřovné pro OSVČ 0,6
Program Antivirus (A+B) 7,9
Posečkání u DPH 4,5
CELKEM 42,4
Další výdaje ve spojení s COVID-19 z vládní rozpočtové rezervy mld. Kč
Nákup ochranných prostředků a jiné výdaje v souvislosti s COVID-19 (Ministerstvo vnitra) 5,2
Nákup ochranných prostředků a jiné výdaje v souvislosti s COVID-19 (Ministerstvo zdravotnictví) 2,9
Ostatní výdaje v souvislosti s COVID-19 0,2
Oddlužení vybraných nemocnic 6,6
CELKEM 14,9

Takže v součtu nějakých 57 miliard. Nic víc! Ano. Je to jenom třetina momentálního schodku.

Teď už opravdu jenom zbývá zase vytasit, že za to může Kalousek a voliči ANO opět budou slintat blahem.

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Máš naprosto pravdu, že Babišovi a jeho vyznavačům spadl koronavirus do náruče. Všechny projedené peníze, vyházené na úplatky na jízdné atd. chybí, ale řekne se, no víte, ta nešťastná pandemie. Další vláda, až Babiše vezme ďas, bude muset sdělit, že bude pár let zle. A hlupáčci budou říkat, jak bylo za Babiše dobře.

Niké Pácová
Niké Pácová
3 let před

Už před měsícem údajný „padouch“ Kalousek avizoval, že schodek bude 450-500 mld. Vidím, že byl optimista. Blíží se volby a vládnoucí ANO bude chtít znovu rozhodovat, rozkrádat a položit tuto zemi na lopatky víc, než to udělali komunisti.
S touto vládou jsme jako na Titaniku. Loď se potápí a na palubě se stále tančí.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial