Klášter v Sobrado dos Monxes

Jedním z míst, kde přenocuje rád každý poutník na tzv. Severní cestě do Santiaga de Compostela, je klášter Sobrado dos Monxes. Nabízím několik fotografií a pár informací.

Samotné město má jen asi 300 obyvatel a vyjma kláštera v něm není absolutně nic zajímavého. Byl založen již v 10. století n.l. benediktýny a dnes je sídlem zhruba 15 cisterciáckých mnichů. Tento řád je veden trapisty, kteří vedou asketický život. Jednou z jejich „prací“ je starost o poutníky, kteří jsou ubytováváni v klášterních prostorách, kde je cca 120 lůžek v 7 pokojích. Tento klášter jsem poprvé navštívil s dcerou Adélkou před 11 lety a podruhé nyní. Musím říct, že zejména ubytování změnilo kvalitu a to směrem nahoru. Přenocování stojí 8 Euro, za které dostanete čisté lůžko, teplou sprchu v rozlehlé koupelně a možnost si uvařit vlastní jídlo v kuchyni.

V nynější době klášter obývá i 15 syrských migrantů, kteří se učí španělsky.

Měl jsem možnost dlouhého rozhovoru s panem opatem, který uměl výborně anglicky a tak jsme mohli probrat širokou škálu různých témat. Kupříkladu jsme se řešili problém celibátu, jestli byl opravdu dobrý nápad vykuchat Adamovi jeho žebro (vtip), a mnoho dalších. Když jsem mu sdělil, že mám ženu a dvě dcery, ihned mi udělil požehnání. Poté, co jsem ještě přiznal syna, byl potěšen mou plodností…..Další témata již byla velmi osobní a nebudou nikdy předmětem zveřejnění. Pan opat měl na starost zahradu a pěstování rostlin a byl překvapen, že znám Gregora Mendela. Asi tam nechodí příliš moc Čechů…..

Tak pojďte se projít…..

Klášter je viditelný zdálky. Je dominantou celé oblasti

Vstupní brána do kláštera

Boční kaple, sloužící k bohoslužbám pro těch pár místních.

Hlavní věže jsou majestátní a zvuk zvonů je slyšet celým údolím.

Jeden z nich.

Hlavní loď zcela opuštěného kostela dává tušit zašlou slávu dob minulých

Poutníkům jest dáno blouditi po opuštěných chodbách, kde není živá duše

Nebo třeba i tady

Bývalá klášterní kuchyň

Sem tam ještě prosvítají uchované fresky

Které ještě dávají tušit, proč byly namalovány.

Své věčné sny tady sní i nějaký rytíř řádu

I abatyše

Shora to jistí odhodlaná tvář

Kdyby jen jedna

Pohled na klenbu a začne se točit hlava

 

Takže pojďme raději ven na sluníčko a na rajskou zahradu.

Kde lze potkat klášterního psa. Fakt, nekecám, je z kláštera a jde na procházku

A ještě pohled do nově zrekonstruované ubytovny…

Zásuvky u lůžka…atd.

Sobrado dos monxes je ukázkový příklad tzv. galicijského baroka. Dnes slouží hlavně jako ubytovna pro poutníky a pár cisterciáckých mnihů, kteří obývají malou veřejnosti nepřístupnou část.

Buen camino…..

 

Subscribe
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alejandro Azamedo
11 měsíců před

Skvělé, díky 🙂

Ida Tittelová
11 měsíců před

Vaše putovania, Tomáši, sú parádne. Myslím, že nie len tým dobrodružstvom, ale hlavne akousi duchovnou očistou. (Takto napísané to znie ako klišé, ale v tejto chvíli to neviem vyjadriť inak.) Cítim to kdesi v pozadí Vašich pútavých rozprávaní. Nedávno som strávila pár dní v Španielsku, na pobreží Biskajského zálivu. Keď som na potulkách narazila na symbol mušle, akoby mi srdiečko pošeplo, no už poďme aj my…

jana melišová
11 měsíců před

Úžasné, vďaka 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial