Tohle už není spravedlnost

To je výstraha. Nebo taky posměch. Poprvé nám před soudem stane vysoký komunistický pohlavár za zločiny na hranicích, kdy se lidé, kteří chtěli opustit komunistický „ráj“, odstřelovali samopaly jak zajíci.

To nepřeháním. Za mé služby na vojně si strážní u muničáku kolikrát krátili dlouhou chvíli tím, že si nějakého toho zajíce zastřelili. Nafasovat pak pod rukou od výkonného praporčíka chybějící střelivo nebyl žádný problém.

Bývalý ministr vnitra Vratislav Vajnar stane před soudem za to, že příslušné rozkazy vydal. Dnes je mu 93 let a i z tohoto důvodu požaduje státní zástupce pouze podmíněný trest. Je první a zřejmě i poslední z tehdejších vysokých komunistických funkcionářů, kdo se před justici za zločiny na hranicích dostane. Ostatní buď už vymřeli, nebo jsou ve svém pokročilém věku v takovém duševním stavu, že už nevnímají, co se kolem nich děje.

Těžko dnes po více jak 30ti letech posuzovat, kdo za to může, že nedošlo ke spravedlnosti mnohem dříve. Ale ono heslo, které roku 1989 znělo na náměstích: „Nejsme jako oni“ asi byla chyba. Velká chyba to byla v tom, že se špatně interpretovalo. Trest za zločin přeci není totéž, jako ten zločin spáchat. Dnes ale pozdě bycha honit.

V obžalobě zaznělo mimo jiné i to, že toto jednání bylo zločinné i v rámci tehdejších zákonů. To je už výsměch největší, posuzovat komunistické zákony. Kdejaký diktátor si nechá podřízeným parlamentem schválit, že za křivý pohled na politický billboard bude trest smrti a později nebude potrestán, protože se přeci jednalo v rámci tehdy platných zákonů. Ostatně i dnešní pohrobci Vajnarů obhajují jejich zločiny často slovy, že taková tenkrát byla doba.

Ten proces je tedy pouze výstrahou budoucím generacím, aby nic podobného nezkoušeli. Pochybuji, že to zabere. Co se obviněného týče, tak ten při rychlosti naší justice asi zemře dřív, než to skončí. Nebo si to přestane uvědomovat.

Státní zástupce mimo jiné navrhuje též peněžitý trest 100.000 Kč. I to je výsměch. Po zohlednění inflace to znamená asi tři tehdejší průměrné měsíční platy. Co se týče soudruha Vajnara, tak bych to tipoval tak na týdenní gáži.

A v tom je zakopaný pes. Ti soudruzi si 30 let užívali spokojeného stáří. Brali určitě vysoce nadprůměrné důchody a relaxovali ve svých velkolepých vilách zabavených právě těm emigrantům, nebo zaplacených z jejich nadstandardních příjmů. Občas si zahudrovali, jak jsou ty dnešní poměry příšerné, že jsme ve vleku USA, NATO a Sorose a zase odjeli na nákup do nejbližšího supermarketu. Ten rozsudek by měl znít: zabavení veškerého majetku. A pak ať třeba provedou odchod do domova důchodců. Že by to postihlo i jejich potomky? Jak? Že by si nemohli užívat majetek, který jejich rodiče získali za své zločiny?

Aspoň tak bych viděl aspoň špetku spravedlnosti po těch desetiletích, které od jejich totalitní vlády uplynuly.

Subscribe
Upozornit na
guest

12 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Šik
11 měsíců před

V Iráku stranu Baas (obdoba naší KSČ) postavila mimo zákon americká správa. Žádný člen této strany nesměl vykonávat žádné funkce ani sloužit u policie, v armádě ani v zadnych ridicich funkcich ve verejne sprave apod. Problém je, že podobné jako v KSČ bylo těchto členů přes 90%. Považuje se to za jeden z hlavních příčin neúspěchů války v Iráku, protože se že dne na den zhroutila struktura fungování státu. Ti lidé se fakticky ocitli na dlažbě a přešli k teroristům, důvody byly hlavně existenční. Nemůžu hodnotit, co by se stalo u nás, jen chci říct, že některé věci nejsou jednoduché.… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Nechte to být, nemažte, každý nechť si tvoří vizitku a vlastní stopu. Nemůže si pomoct. Je to mimořádně zajímavé a současně směšné, vidět ty skryté narážky prakticky v každém blogu na libovolné téma. Posedlost… Osobně si vždy rád přečtu co je (tedy v mém případě není) chlapské. 😊

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
11 měsíců před

Vlastní názor jsem Vám poslal e-mailem, protože to nelze napsat do slušného komentáře. Divím se dr. Vodvářkovi, že ji něco nepředepíše.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Vidím to podobně. Ale ta doba byla euforická, jsem moc rád že jsem ji mladý zažil a že nedošlo k nějakému revanši ve stylu odsunu sudetských Němců nebo období vypořádání se dělnické třídy s „buržoazií“. Víte jak to vesměs u nás bylo, vždy největší gauneři dokáží v pravý čas otočit a nejvíc to odnesou pěšáci… Po roce 89 to bylo docela kdo z koho. Vytěžili jak týpci podobní Standovi ze seriálu Volha, tedy práskači, kšeftaři a rozkrádači, tak veksláci, kteří před listopadem lovili v západních vodách. Problém byl, že se po listopadu dostali nahoru. Oba tábory. Měly ty správné konexe.… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

90.léta bylo to nejlepší, co jsem mohl zažít. Tímto tvrzením vůbec nezpochybňuji ty lumpárny, co se tehdy děly a měly být potrestány, stejně jako ty komunistické. Ale pro mě to bylo jako probudit se v jiném světě. Bez obav co řeknu, že mě někdo zmlátí jen kvůli účasti na koncertu, že mě budou lustrovat, než mně to zakážou, jet lyžovat do Rakous. Téměř všechno je dnes lepší než tehdy. A ti lotři? Mají stejnou jistotu jako všichni, že jejich cesta započatá v porodnici skončí na hřbitově. Nemám pocit, že by třeba pan Babiš se svými majetky vedl nějaký extra naplněný… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
11 měsíců před

I o něčem podobném jsem mluvil v Santiagu s panem Luďkem Navarou, autorem 3 knih o Příbězích železné opony. On toho prostudoval hafo a ví, o čem je řeč. Samozřejmě, že soud se starcem Vajnarem bude fraška, on si na nic nevzpomene, aktivisté budou mlít cosi o brutalitě vůči seniorovi. A přesto máme příklad hodný následování. Esesák Maloth byl přivezen na vozíku, v té době již prolezlý metastázami. A soudkyně mu sdělila, že je zrůda, která vraždila nevinné, ale vzhledem k situaci jej postupuje k vyšší instanci, která mu to spravedlivě sečte. Samozřejmě, že Jakeš a Štrougal ( a řada… Číst vice »

Last edited 11 měsíců před by Tomáš Vodvářka
Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Pan Navara je bezvadný člověk. ✌️

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial