Třetí putování po hradech a zámcích.

Někdy si s nadsázkou říkám, že naši předci nedělali nic jiného, než stavěli hrady a zámky, máme jich opravdu hodně. Tentokrát vyrazíme na na poznávačku výhradně do Čech, převážně východních, a pak na přeskáčku.

Hned za humny mám hranice, a za nimi

renesanční zámek Litomyšl, zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO.

Jako dar ho nechal postavit Vratislav Nádherný z Pernštejna pro milovanou ženu Marii Manrique de Lara. Docela bourák. Unikátní je zámecké divadlo.

V areálu lze navštívit také rodný dům Bedřicha Smetany.

Netryská tu léčivý pramen, ale i tak se tu každoročně konají vyhlášené Lázně ducha.

Léčí se tu stylově a dobově dobrou náladou.

V zámku Doudleby lze mimo jiné shlédnout místnost pro služebnictvo a zrcadlový sál. Unikátní sgrafitová výzdoba pokrývající všechna vnější i vnitřní průčelí, je vysoce ceněna odborníky. Upoutá také bohatý štuk.

Častolovice. Zámek s anglickým parkem. Nad vchodem je věž a do ní byla umístěna vodní nádrž pro celý zámek včetně kašny. V roce 1948 byl zámek zkonfiskován a v roce1992 v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové., která na zámku žije a stále pracuje na jeho správě a zvelebování.

Zámek v Rychnově nad Kněžnou patří k největším a nejkrásnějším barokním celkům v Čechách. Autorem této kompozice je slavný Jan Blažej Santini-Aichel. Součástí zámku je vyhlášená obrazárna.

Konají se tu srazy veteránů.

Hrádek u Nechanic. Neogotický zámek byl postaven v letech 1839-1857. Je vyhledávaný filmaři.

Točily se tu například filmy Atentát, Princ a Večernice nebo i díl seriálu o Komisaři Maigretovi.

Dolní Přím. V zámku byl za prusko-rakouské války lazaret, později sloužil obci, což platí dodnes.

Zámek Chotělice byl postaven na místě tvrze v roce 1875.

Po válce byl znárodněn a postupně sloužil jako dětský útulek, domov důchodců a ústav pro mentálně postiženou mládež.

Zámek Jičíněves neni veřejnosti přístupný, ale zájemci si mohou pronajmout apartmány. Zámek patřil rodině Schliků a je tomu dodnes. Mají to i u vchodu na zvonku. Schlikovi.

Sobčice. Svého času patři Albrechtu z Valdštejna. V současné době je v soukromých rukou a nový majitel provedl opravu a rekonstrukci. Jezdí sem na víkend jako jiní na chalupu.

Tuř je další zámek v soukromých rukou. Pořádají se tu svatby a oslavy. Původně tvrz přestavěná Albrechtem z Valdštejna V 17-18 století patřil jezuitům.

Kopidlno s žebříkem.  Zámek obklopuje anglický park o výměře necelých 8 ha. Zámecký rybník byl založen již počátkem 2. poloviny 16. stol. Zdejší skleníky jsou dnes technickou památkou.V současné době tu sídlí zahradnická škola.

Zámek Sloupno, bývalá benediktinská rezidence, která sloužila břevnovsko-broumovskému klášteru. Dnes patří obci. Konají se tu různé společensko kulturní akce.

Státní zámek Opočno nabízí rozsáhlou sbírku zbraní ze všech koutů světa. Proslavená je také obrazárna.

Jedním z vlastníků byl Adam Erdman Trčků, zavražděný spolu s Albrechtem z Valdštejna. Potom zámek získal rod Colloredo-Mansfeld.

Náchodský zámeček z vršku kulatého a už mě má milá vezou, vezou z něho. Státní zámek nelze přehlédnout. Celý komplex má pět nádvoří.

Ratibořice zdědila vévodkyně Zaháňská, známá z Babičky jako paní kněžna. Pekly se tu protinapoleonské pikle. Součástí oblasti je také mlýn a

Staré Bělidlo. K mé velké radosti jsem tu i v dnešní době potkal vždy mnoho dětí.

V nedalekém Kostelci jsem ochutnal místní specialitu a

rozkvetlý komín.

Kuks, perla českého baroka aneb i neřesti se dají obdivovat, zvláště když je vysochá Matyáš Braun. Jedním dechem je však třeba říci, že na začátku všeho byl kulturně osvícený hrabě František Antonín Špork.

Dětěnice. Další z nemovitostí, které svého času vlastnil Albrecht z Valdštejna. Po roce 1948 byl majitel vystěhován a zámek zestátněn. Byla v něm zahradnická i zvláštní škola. V roce 1998 přešel do soukromých rukou a byl šetrně rekonstruován. Od roku 2000 je přístupný veřejnosti.

Součástí destinace, restaurace, hotel a středověké kolbiště, kde vládnou středověké mravy s pozoruhodným personálem.

A pivovar. Byl to příjemný akční pobyt.

Zámek Sychrov, sídlo Rohanů. Jediný v České republice má klasické královské apartmá pro nejvýznamnější hosty. Součástí prohlídky je také expozice Zlatý poklad.

Natáčela se tu pohádka Nesmrtelná teta.

Frýdlant. Centrum panství Albrechta z Valdštejna. Rozsáhlý památkový celek je spojením středověkého hradu a renesančního zámku. Součástí expozice je Frýdlantský poklad a také sbírka dýmek.

 

Tam kde se stýká, tam u Mělníka, tok řeky Labe s Vltavou…Zámek českých princezen. Pobývalo jich tu celkem 23. Ojedinělá je sbírka map všech evropských měst 17. století.

Nelze opomenou také vinné sklepy.

Lobkowiczský zámek Roudnice. Pobývalo tu mnoho významných alchymistů. V 2. světové válce sloužil jako kasárna německé armádě, po válce české. Do roku 2009 zde sídlila vojenská hudební škola.

Panenské Břežany mají zámky dva. Na začátku 20. století je získal židovský podnikatel Ferdinand Bloch-Bauer, čímž byl za okupace osud obou předurčen. Tento horní zámek obýval K.H.Frank a dolní, který je v současné době nepřístupný, Reinhard Heydrich.

Nejvýznamější český hrad, sídlo českých knížat, králů a presidentů. Dvakrát tu vladařil i císař svaté říše římské. Guinessova kniha rekordů praví, že největším obývaným hradem je Windsor, největším historickým hradem je ten náš. Symbol české státnosti, tradiční místo korunovace i věčného odpočinku českých panovníků. Jedinou zvláštností nejznámějšího pohledu je pták, který

následně usedl i na hlavu mistra Jana Husa.

Letohrádek Hvězda v půdorysu šesticípé hvězdy. Pokud chcete velkou slávu, můžete si jej pronajmout. Místo je známé především bitvou na Bílé Hoře.

o kousek dál je památník tohoto neblahého střetnutí nestřetnutí. Dříve kraj panenský, dnes sem dojedete tramvají.

S nocí na krku je nejvyšší čas putování přerušit, dobře se vyspat a pak zase pokračovat dál.

Hrady a zámky POKRAČOVÁNÍ DRUHÉ

Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial