Opozice, koalice, oboje to smrdí

Kdyby se aspoň při všech těch svých vystoupeních netvářili jací jsou lidumilové. Jak podporují ty a ty. Nebo jak jim jde jen o blaho našeho státu. Houby.

Již roce 2021 měla Sněmovna ke schválení zákon, který by stanovil platy učitelů na 130% průměrné mzdy. Piráti (tehdy v opozici) prosazovali, aby se zákon vztahoval na všechny pracovníky ve školství. A přizvukovala jim celá tehdejší opozice. Tehdejší ministryně financí za ANO Alena Schillerová to odmítla že by to znamenalo sekeru do rozpočtu 20 miliard: „To by znamenalo tak výrazné škrty, že bychom museli snižovat platy ve veřejné sféře.“ A zákon neprošel.

Uběhly necelé dva roky a vládní koalice dala na stůl zákon znova. Jenže bez těch ostatních pracovníků, které tenkrát tak prosazovala. A ani Piráti už na tom netrvají. Rychlý obrat. A co na návrh zákonem stanovit platy jen učitelům a ostatním ne, říká tehdejší ministryně a dnes jedna z vůdčích postav opozice Alena Schillerová? „„Ten návrh je určitě špatně, navýšení se určitě musí týkat všech pedagogických pracovníků, a ne samotných učitelů.“ Takže taky obrat o 180°.

Ministr financí chce zrušit hromadu daňových výjimek. Kdo někdy vyplňoval daňové přiznání, tak jistě ví, o čem to je. Místo jednoduchého formuláře, přijal-zaplatil, se je potřeba se prokousávat několika stránkami a přílohami, kam pak možná na třetí straně druhé přílohy bude nutno vyplnit nějakou sumu, protože se na ní vztahuje nějaká výjimka.

Jednou z těchto nelogičností je možnost odpočtu z daňového základu příspěvek odborům. Při čistém platu 30000 korun, dá odborář odborům tuším 1%, tedy 300 Kč měsíčně a v závěru na dani ušetří 15%, tedy 540 korun za rok (přesná čísla to možná nejsou, ale zhruba to sedí). To je oběd pro dva v restauraci. A kvůli tomu jsou zapleveleny formuláře daňového přiznání pro všechny, úředníci na finančních úřadech mají zase o kolonku na kontrolu víc, byrokracie bobtná. Člověk se pak musí ptát, proč se nemůže podobně od základu daně odečítat třeba příspěvek rybářskému svazu (také hájí zájmy rybářů, podobně jako odbory zájmy pracujících), nebo příspěvek na činnost jakékoliv profesní komory, což je úplně stejný případ. Nicméně proti tomuto plánovanému zrušení daňové výjimky už samozřejmě paní Schillerová vystartovala a za přizvukování odborů mluví div ne o sociální válce. Přitom opakuji, jedná se zhruba o jednu návštěvu restaurace.

Pro oba tábory tak platí: když jsem v opozici, tak pro stát čím hůře, tím pro mě lépe. Tomu druhému je potřeba zatopit co nejvíce ať to stojí, co to stojí. Je jedno, jaké to bude mít důsledky. Důležitější je být proti všemu a za každou cenu. A to není o zájmech České republiky. To je o zájmech pouze stranických. Aspoň ty líbivé řeči o tom jak jim všem jde o naše blaho by si při tom mohli odpustit.

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Problémem jsou ony 4 roky po volbách. Dělat zásadní změny, které mají dosah třeba 20 let (a samozřejmě by to mělo být více), si prostě nikdo netroufne, protože jde o kroky nepopulární, které berou hlasy při příštích volbách. Takže se děje jenom kosmetika. Nynější úprava valorizace (která, jsa ponechána, by určitě vedla k rozpadu měny), byla většm zásekem, který by musel udělat někdo příště, protože i kluci a holky v lavicích mají koruny v kešeni.
Změny v názorech? Kdo si pamatuje, co bylo včera?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial