Ostrava jako lakmusový papír drolení sekty ANO

Kdo jen trochu sleduje politickou scénu, dobře ví, že hnutí ANO se začíná drolit. Pověstný kámen, spouštějící lavinu, se objevil v Ostravě.

Do hnutí ANO vstoupila svého času řada velmi inteligentních jedinců. Kupříkladu JUDr. Milan Hulík, advokát, který za totality statečně hájil disidenty před zvůlí komunistické strany, která je trestala za „chybné názory“. Další personou byl tehdejší rektor Masarykovy university Jiří Zlatuška. Oba zmínění pánové jsou dozajista vzdělaní a chytří, u nichž nelze pochybovat o čistých úmyslech. Oba také poměrně brzy hnutí opustili a to pro stejné důvody. Ze známých postav měli podobný osud třeba primátor Brna pan Vokřál či europoslanec Pavel Telička

V Ostravě, kterou je možné stále ještě považovat za baštu hnutí ANO, dominovali donedávna dva lidé – hejtman Ivo Vondrák a primátor Tomáš Macura. Pan Vondrák na místo hejtmana odešel z pozice rektora VŠB – Technické university Ostrava a pan Macura z místa generálního ředitele úspěšné firmy Walmark. U obou bylo možné předpokládat, že jejich motivem nebyl nějaký politický či finanční zisk, ale opravdová snaha pozvednout z jistého pohledu zaostalý region.

S panem hejtmanem měl autor blogu příležitost komunikovat v době pandemie stran zajištění lékařských služeb. Mohu prohlásit, že na rozdíl od proklamativních exhibicí předsedy hnutí Babiše byl pan hejtman velmi dobře obeznámen s možnostmi činností lékařů mimo obor intensivní medicíny a nevyhlašoval nesplnitelné a překotné závěry. Pan primátor Macura se rovněž projevuje jako uvážlivý člověk, který pracuje pro Ostravu . Minulý týden otevřený studentský kampus na břehu Ostravice je zajímavou stavbou a nepochybně bude mít vliv na příliv studentů do Ostravské university. Před pěti lety přišel s další jedinečnou vizí – plánem na vybudování koncertního sálu pro Janáčkovu filharmonii, která má již zřetené obrysy. Pokud se jeho realizace dokončí, bude mít Ostrava prostor světových parametrů.

Můžeme se jen dohadovat, proč pro svou politickou kariéru oba ostravští patrioti zvolili hnutí ANO. V té době již museli mít jednoznačné signály, že jde o stranu jednoho muže, který své politické postoje odvozuje od momentálních nálad společnosti, od svodek, které mu přinesou jeho poradci a které on vyhodnotí jako výhodné. Že jde o jedince, který je off label vulgární a dělící lidi okolo něj na nepřátele a sluhy. V době jejich vstupu bylo ANO dominantním politickým subjektem, čili byla i jistota, že po žebříku ANO vystoupají ke kýžené metě. Na uvedené pohnutky  lze nahlížet samozřejmě pod úhlem pragmatismu stejně jako morálního selhání. Soudit nechci.

Porážka předsedy hnutí pana Babiše v presidentských volbách byla onou pověstnou kapkou, po níž přeteče pohár. Oba dva veřejně prohlásili, že jejich předseda se na funkci hlavy státu nehodí. Nejspíše řekli to, co si myslí i řada poslanců z hnutí ANO, kteří však raději mlčí po zkušenostech s těmi, kteří si dovolili pronést svůj osobní názor, odlišný od předsedova

Pan Vondrák byl vymeten z předsednictva hnutí ANO jako zrádce (A. Schillerová), do Ostravy byl vyslán emisar hnutí ANO pan Richter, aby „přesvědčil“ městské zastupitele, že pan Macura není dobrý člověk.

Pan primátor dne 17.2.2023 vystoupil v televizi, kde jasně uvedl, že na členy zastupitelstva je vyvíjen nátlak, výhrůžky atd. a že doposud (ke dni jeho veřejného vystoupení) má zatím podporu. On sám dal svou funkci k dispozici s tím, že dne 22.2.2023 bude jednání zastupitelstva, kde se může případně hlasovat o jeho odvolání z funkce. Není třeba si dělat iluze, jakým způsobem jsou v současné chvíli „oslovováni“ jednotliví členové městské rady za hnutí ANO, co je jim slibováno a co naopak sdělováno co se jim může stát, když neposlechnou.

Hnutí ANO se vyznačuje všemi ukazateli jako sekta. Slovo vůdce/guru je posvátné. Všichni musí poslouchat, ti nejbližší musí při jeho projevech kývat, i když slyší neuvěřitelné pitomosti. Posléze je i přes jednoznačný rozpor reality a tvrzením vůdce plamenně obhajovat a opakovat. Ty, co nesdílejí tento postoj pak označovat za ztroskotance a samozvance.

Ostrava je nyní lakmusový papír. Bašta hnutí ANO (od doby nástupu vždy v Ostravě a MS vítězná) si může ponechat vlastní názor a podrží primátora. Byl by to první masový odpor proti popsaným praktikám a možné vykročení jiným směrem, než který reprezentuje primitiv a nedouk. Nebo primátora odvolá (tedy hlasy zastupitelů za hnutí ANO) a bude jasné, že sektářství v hnutí ANO má pevné základy a že v dohledné budoucnosti budeme stále poslouchat jeden hlas, byť by byl násoben sborem, který jen bude opakovat vše, co předsedu napadne na jeho cestách v obytňáku po vlasti.

Subscribe
Upozornit na
guest

9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ladislav Nádvorník
1 rok před

…díky za názor a přiblížení sitauce na Ostravsku…

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

Ostravu neznám, ale přemýšlím o tom, jak charakterizuje občanskou společnost chování k osobnostem jako je Petr Vokřál. Několikrát v zahraničí (SRN, Rakousko) vyznamenán nejvyšším státním vyznamenáním, vynikající pracovní zkušenosti v řídících funkcích v zahraničí – a u nás upadá v zapomenutí jen pro svůj čestný charakter a postoj.., 

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

Sama jsem zvědavá, jaký bude další vývoj v hnutí ANO, a kam povede případný odliv jejich voličů. Strašně bych přála Česku nějakou normální levicovou stranu, ale vypadá to, že jediná poptávka je po co nejvyšších důchodech, klidně na dluh.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

V Turnově je v zastupitelstvu několik členů za ANO a podle jejich zveřejněných názorů jim celkem nelze nic vytknout. Nicméně ti jistý ukazatel, který věští smutný konec. Můj známý, zdejší novinář, postupně zkoušel členství v každé nově vzniklé straně, ať to byli VV, Rozumní, Nezávislí – atd. Všechny tyto strany skončily neblaze. Před časem za mnou přišel – „hele, je tu nová strana – hnutí ANO, mohl byst tam vstoupit, já už tam jsem.“ Uvidíme. Problém s nějakou levicovou stranou je, že by skutečně musela něco pro sociálně slabší udělat. Já to zatím u žádné nezjistil. Přitom práce by bylo… Číst vice »

Michaela Klímová
1 rok před

Jakkoliv je mi ta sekta cizí, nemám ráda ani kariérismus a pláště ve větru. Ostravským radním za ANO tu situaci nezávidím.

Michaela Klímová
1 rok před

Díky, Tome. Příležitosti táhnou a všímám si, že někam nevstupovat, odněkud odejít, něco nekomentovat dnes zdaleka nedokáže každý.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial