Nobelova cena míru pro Vladimíra Putina

Vladimír Putin opakovaně tvrdí, že v jeho „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině nesleduje žádné jiné cíle než „mir“ (мир) a mnoho lidí si myslí, že je to lež. Není. Ruský prezident opravdu usiluje jen a jen o „mir“ (мир).
Ti, kdo tvrdí, že je to lež, možná umí rusky ještě hůře než já a jsou tak uvedeni v omyl, když si myslí, že to ruské slovo, které slyší, má stejný význam i v našem českém jazyce.

Pokud jste viděli film „Kolja“, pak si určitě pamatujete scénku, kdy tenhle klučík uvidí sovětský praporek na okně Loukova bytu a říká: „Éto náš, náš krasnyj.“ Louka pohodí praporek na zem se slovy: „Váš není krásný, je červený jak trenýrky, náš je krásný.“ Asi nedával v hodinách ruštiny pozor, protože to by věděl, že ono ruské „krasnyj“ (красный) znamená červený, zatímco krásný se rusky řekne „krasivyj“ (красивый).
Termín „mir“ (мир) je ruské homonymum, tedy slovo stejně znějící nebo stejně psané, ale různého významu. My v něm možná slyšíme mír a vybaví se nám bíla holubice míru, ale v ruštině má tento termín v prvé řadě význam „svět“. Vždyť i české slovo vesmír pochází z ruštiny, konkrétně z dvojsloví „весь мир“, tedy „celý svět“. Ve významu svět může mít slovo i množné číslo – „miry“ (миры) – tedy světy.
Termín „mir“ může znamenat i mír, ale v tomto významu nemůže mít množné číslo. Pokud chce mít Rus jistotu, že hovoří o míru a ne o světě, použije raději termín „pokoj“ (покой).

Tak a po tomto malém opakování z ruštiny pojďme nyní konečně k Vladimíru Putinovi. Pokud chceme zjistit, co má na mysli, tvrdí-li, že mu jde o „mir“, je třeba brát v potaz i kontext, v jakém to říká. Tím kontextem je v současné době „speciální vojenská operace“ na Ukrajině. Rusové tam nevypouštějí bílé holubice míru, ale rakety, které zabíjejí více civilisty než ukrajinské vojáky.
Už jen to by mělo každému soudnému člověku napovědět, že více než o nastolení míru na světě jde vládci Kremlu o získání vlády nad světem. Proto dal souhlas k tomu, aby Rusko anektovalo nejen Krym, ale i mezinárodně neuznávanou Doněckou i Luhanskou lidovou republiku a také Chersonskou a  Záporožskou oblast.

Vladimír Putin nelže, když tvrdí, že ruSSká vojska bojují za „mir“. Skutečně jim jde jen a jen o „mir“, tedy o svět a o získání nadvlády nad národy celého světa. To je sen, který sní Vladimír Putin – Velká Rus pokrývající celou naši planetu. Od severu na jih a od východu na západ.
Taková je holt ruSSká logika Vladimíra Putina a spousty Rusů, kteří mu to zatím baští, protože ono se to tak dobře poslouchá. My, dříve narození, pamatujeme dobu, kdy i u nás žilo spousta soudruhů, kteří snili o tom, jak idea komunismu jednou ovládne celý svět.

Faktem je, že Putin není první, ale ani poslední, kdo má takový sen. V nedávné minulosti to byli Hitler se Stalinem či Napoleon. Ve středověku museli naši předkové bránit svou zemi před nájezdy Turků, s trochou do mlýna přispěli i Mongolové. Už pár staletí se o něco podobného velice úspěšně a nenápadně pokoušejí následovníci Mohameda… V současnosti by svět rády ovládaly i další velmoci – USA a Čína, růžky vystrkuje stále více i Indie.

A jak je to s tou Nobelovou cenou za mír pro Vladimíra Putina? Jistě, to je jen nadsázka. Tedy, alespoň doufám, protože když ji mohl v roce 1994 dostat Jásir Arafat…

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

A také ji dostal Mandela. Tady platí klasické MUPY MUP.

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Jeste pred rokem Trumpovic „deplorable“, po nem opakovali, ze si zaslouzi „Noble“ cenu, on se tak v podstate sam vyjadril. Trumpovy „bloopers“ nas zde bavily bohuzel az prilis dlouho.. Diky za docasny klid, ale americti Evangelikani o klid nestoji, uz se opet pripravuji na jeho podporu, buduji si domaci bunkry, zbroji se, letaji vlastnimi jety a za velky peniz strasi chude ovecky.

Last edited 1 rok před by Jara Rankova
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial