Čeká nás dost práce

Samozřejmě, že jsem radostí celá bez sebe. Teprve při sledování reakce Petra Pavla na vítězství ve volbách mi se vší tíhou došlo, čemu jsme se tentokrát vyhnuli.

Po roce a půl nebudeme mít ve vysokých ústavních funkcích uřvanou krysu, která umí jen svalovat vinu na všechny ostatní, aniž by dala dohromady delší než holou větu, a mstivého dědka, který nevynechá jedinou příležitost, aby urazil ubožáka, který s ním musí vést rozhovor, a hrbí se jen před prezidenty Ruska a Číny. Není divu, že lidé smýšlející jako já žili donedávna v takovém politickém vigilním kómatu.

Když je člověk dlouhodobě deprimovaný, může se stát, že projev sebemenší laskavosti od cizího člověka u kase v Lidlu ho rozpláče. Lidé, kterým se podaří odejít od násilnického manžela nebo manželky, jsou po letech tak citově vyhladovělí, že skončí s někým novým, komu pak odpustí absolutně cokoliv, jen za to, že je například nebije. Obávám se, jestli Češi nejsou podobně traumatizovaní po deseti letech s Milošem Zemanem.

Neslevujme z nároků, prosím

Až oslavy utichnou (a nemusí to být zas tak brzy, máme rozhodně co slavit!), bylo by dobré, kdybychom neudělali tu chybu, že Fialově vládě a novému prezidentovi budeme všechno odpouštět jen proto, že nejsou Andrej Babiš a Miloš Zeman. Nezapomeňme prosím na to, že ve třech krajích Andrej Babiš vyhrál. Jsou to kraje, které dlouhodobě vykazují nejhorší socio-ekonomické ukazatele, nejčastěji tam vyhrává SPD a jiné antisystémové strany. V těchto krajích je dlouhodobě nejvyšší podíl dětí, které se rodí matkám, které mají dokončené jen základní vzdělání. V Česku mají tyto děti zároveň jednu z nejvyšších pravděpodobností, že budou ze školního systému vypadávat stejně předčasně – je to začarovaný kruh, se kterým bohužel neumíme pracovat.

V podstatě každém článku o politice varuji před tím, že nezájem o vytěsněné regiony se nám vrací jako bumerang v podobě vysokého počtu křesel pro Okamuru a podobně. Se současným zvyšováním cen energií a potravin se tento problém prohlubuje. Nejen chudáci mají tyhle problémy, i pro střední třídu a mladé rodiny je vlastní bydlení mnohem nedostupnější, než bylo pro generaci jejich rodičů. Existuje mnoho míst, kde je problém pro děti sehnat pediatra, a zubaře pro celou rodinu. Bylo by hezké, kdybychom upozorňování na tyhle problémy neodsuzovali automaticky jako komunismus a levičáctví, ale jako aktivní vyžadování kvalitní péče, kterou bohatě platíme ze svých daní.

Čeká nás dost práce

Petr Fiala má teď dva roky, kdy může naplno dokázat svůj politický talent a nasazení při správě státu. Ale je to i na nás. Částečně mu v tom můžeme pomoct, když se nespokojíme s tím, že tam není místo něj ulhaný populista, ale aktivně se zasadíme o péči o prostředí okolo nás. Konstruktivní kritika vlády je v pořádku. Konstruktivní kritika prezidenta je v pořádku.

Jsem na Čechy hrdá. Jsme skvělý národ.

Subscribe
Upozornit na
guest

23 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana
Hana
1 rok před

Jsem ráda, že váš text už míří nejen do přítomnosti, ale i do budoucnosti. Také si myslím, že bez nás a našeho přičinění se naše zem nikam daleko neposune. Ale máme radost. Ta nám dodá energii.
Mimo jiné mne na přítomnosti a budoucnosti také těší, že se snad už vytratí zloba a posedlost. Ta vystrkovala rohy. Nejen na sítích nebo třeba v hospodě. Co jiného než posedlost může dohnat vzdělaného člověka ke sdílení fotečky předvolební kočičky s popsaným bříškem – Jdi volit, nebo ti nachč…. do bot, a jestli to hodíš Babišovi, tak se ti tam i vys…

Hana
Hana
1 rok před

Pravdu díte.😊

Jana Melišová
1 rok před

Áno, ako píšete, konštruktívna kritika vlády a prezidenta je v poriadku vždy a je potrebná.Je potrebné, aby sa o veci verejné zaujímali i ľudia…inak… No a čakajú Vás parlamenté voľby začas, čítala som že AB bude so stranou sa bude určite znova uchádzať o priazeň voličov a iste si bude všímať všetko, čo sa nepodarí alebo čo nedotiahne vaša súčasná vláda.

Jana Melišová
1 rok před

Ako občania bude treba, aby ste boli bdelí.

Lubomír Stejskal
Lubomír Stejskal
1 rok před

Takže když vyjádřím mínění, že textech na BS by neměly být používány vulgární výrazy, měl bych si tuto výzvu strčit do análního otvoru. Rozumím tomu správně, paní Radomiro?

Lubomír Stejskal
Lubomír Stejskal
1 rok před

Pro A. Vodvářkovou—Po Vašem veřejném přiznání (níže v odpovědi paní Radomiře), jak Babiše v soukromí nazýváte, budu mít ještě větší problém akceptovat Vaše „klasifikování“ mých postojů, mnohdy Vámi nesprávně interpretovaných. Přiznám se: že jsou názorové progresivistky mimořádně sebevědomé, bez špetky pokory, jsem tušil, nikoli ovšem to, že úroveň jejich vyjadřování si nezadá s vyjadřováním té nejvulgárnější skupiny portorických námořníků v nejzapadlejším přístavním pajzlu nejhorší pověsti. Šokující pro mě je, že se tím ještě chlubíte. Víte, koho mi připomínáte? Značně podnapilého dopravního policistu, který při kontrole dává řidičům „dýchnout“, jestli neřídí podnapilí. Absurdní. Naprosto absurdní. 

Lubomír Stejskal
Lubomír Stejskal
1 rok před

Zaměňujete datle s fíky. Já jsem v posledních příspěvcích reagoval výlučně na Vaše vulgární termíny, které mě šokovaly. A vy jste tomu ještě „nasadila korunu“, když jste se přiznala k výrazu ještě vulgárnějšímu. Když jsem si ten příspěvek přečetl, musel jsem jít do vedlejší místnosti, zapnout klávesy, nasadit sluchátka a hodně nahlas si zahrát píseň „Hříšná těla křídla motýlí“ z repertoáru A. Langerová kvůli její fantastické melodii. A je mi jedno, jestli Aneta je nebo nebo není lesba, to jen Vy ze mě děláte homofoba. Čili řešíme tu úroveň BS z pohledu (ne)používání sprostých slov, nic jiného; Vy do toho ovšem… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Vy jeden Duchu Bkogosféry ….. Chováním, které jednoznačně dává najevo, že máte problém se ženami nejevícimi pipkózní znaky jste zdejší prostředí „infikoval“ Vy sám. O nečtení a komentářích Vašich článků…. Mám přátele v lgbt komunitě a snažím se taky propagovat Blogosféru. Při představě , že si někdo z nich ale přečte prasárny co tu občas plodíte z toho nemám úplně dobrý pocit…

Lubomír Stejskal
Lubomír Stejskal
1 rok před

Skvělý článek, vynikající myšlenky. Jen to místy šokující výrazivo. Dámy by ve veřejném prostoru nikdy neměly ztrácet úroveň.—Mají-li k sobě oba „protivné“ tábory najít po volbě prezidenta cestu, pak „uřvaná krysa“ k tomu sotva přispěje.

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

Nechtela jsem pod prispevek pana Stejskala, ale kdyz jsem jeho prispevek cetla, nevedela jsem jestli se mam smat, jestli je tak naivni, nebo je to starim: „Když jsem si ten příspěvek přečetl, musel jsem jít do vedlejší místnosti, zapnout klávesy, nasadit sluchátka a hodně nahlas si zahrát píseň „Hříšná těla křídla motýlí“…..trucujici dite.

Lubomír Stejskal
Lubomír Stejskal
1 rok před
Reply to  Jara Rankova

Trucující dítě? Věru málo toho víte o člověku a jeho rozličných potřebách v rozličných situacích. Vy jste exemplárním příkladem toho, že ne každá osoba v emigraci je hodna úcty. To uvádím jako někdo, kdo k emigraci, zejména kanadsko-americké, tuto úctu opravdu chová, kdo měl řadu pravidelnou rubriku v kanadských krajanských novinách a má s některými emigranty v Kanadě velice dobré vztahy. 

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

Na to mi opravdu chybi slova, ale je jasne, ze jste uz pekne rozjety, tak Vam to nebudu vracet, nestojite mi za to.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

President toho moc nezmůže. Jeho proavomoci jsou omezené, což pan Pavel několikrát řekl. Ale už jen to, že se začne o cosi zajímat, může cosi přinést.
Zeman na všechno a všechny s odpuštěním kálel zvysoka, on pohrdal lidmi, vyjma těch, kteří mu pochlebovali.
Mne naopak těší 3,4 M hlasů pro „vládního“ kandidáta.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Charisma a osobní příklad dokáží někdy víc, než nějaká další pravomoc. Vzpomínám na dva kantory, kteří měli ve třídě vždy klid, aniž museli zvyšovat hlas nebo sázet poznámky do žákajdy.

Filip Vracovsky
Filip Vracovsky
1 rok před

Čeká, ale makáme na tom… 🙂

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Jo, chtěl jsem být trošku humorný…. Jinak s Adélou naprosto souhlasím v tom, že je třeba pečeovat především o prostředí kolem nás, velké věci se bez těch malých nestanou.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial