Šíří Babiš strach? Lidé se o něm a jeho firmách bojí mluvit

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se rád pasuje do role ochránce svobody projevu. Jenomže lidé se evidentně bojí a často končí hovory, když uslyší jeho jméno. To je hodně špatné.

Firma Vodňanská drůbež je součástí holdingu Agrofert, kterou Andrej Babiš nuceně převedl do svěřenských fondů. Jedna z provozoven sídlí přímo v jihočeských Vodňanech. Když se však s místními lidmi bavíte o tom, jako to vypadá v této firmě, tak moc mluvit nechtějí. Tvrdí, že mají děti a rodiny a nechtějí se do ničeho plést. Týká se to přitom i bývalých zaměstnanců, kteří už v drůbežárně nějaký ten pátek nepracují. Společné mají také to, že odmítají říci, jak se jmenují. „Já jsem tam vydržela na brigádě 14 dnů a déle už to fakt nešlo. Ta práce je tam hrozná a za mizerné peníze. Za tu dřinu jsem před šesti lety dostala pět tisíc korun za dva týdny. Je to tam strašné, ale víc Vám k tomu už raději neřeknu,“ uvedla jedna z tam dříve zaměstnaných žen. Od dalších lidí bylo možné se dozvědět, že pracovní podmínky ve vodňanských drůbežárnách se proti minulosti zhoršily, odchází odtud hodně lidí a zhruba polovinu osazenstva tvoří agenturní pracovníci, Vietnamci, Rumuni, Moldavané a další.

Právě agenturní pracovníci ze zahraničí bývají často obětí špatného zacházení a mnozí pracují za žebrácké platy. Již dříve se v médiích, například v Deníku Referendum nebo na webu irozhlas.cz, objevily reportáže o otřesných pracovních podmínkách v některých pobočkách této společnosti. Jednalo se o malé výdělky kolem čtrnácti tisíc korun měsíčně za fyzicky náročnou práci nebo třeba i patnáctihodinovou pracovní dobu. Agrofert tohle všechno samozřejmě popírá, nicméně výpovědi agenturních pracovníků mluví o opaku.

Zarážející je však strach lidí, když mají mluvit o Babišovi nebo o poměrech v jeho drůbežárnách. Najednou ztichnou a končí rozhovor. To je přece hrozné, ale jistě se takto nechovají bezdůvodně. Oni mají strach otevřeně mluvit! Vrchní anoista se přitom rád pasuje do role obránce lidských práv, které prý nynější vláda ohrožuje. Jak je však zřejmé, velkou hrozbou pro svobodu projevu je především sám Andrej Babiš.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/andrej-babis-agrofert-firmy-holding-vodnanske-kure_1902062017_ako

https://denikreferendum.cz/clanek/34235-babisova-vodnanska-drubez-roky-hrube-vykoristovala-vietnamske-delniky

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial