Není komunista jako komunista

Z několika stran slyšíme, že nejlepší Babišovou taktikou nyní bude znechutit části Pavlova potenciálního elektorátu jeho volbu. Babiš totiž už nejspíš o mnoho více voličů nezmobilizuje; záleží tedy na tom, kolik voličů se druhého kola nezúčastní.

Přiznám se, že požadavek na to, aby byli ve vedení státu lidé bez komunistické minulosti, sice chápu, ale nekompromisně ho vyžadovat mi přijde politicky kontraproduktivní. Vstup do KSČ před rokem 1989 lze sice odmítnout jako lidské selhání, ale asi zapomínáme, že od té doby uplynulo třicet let, díky kterým můžeme lidský život zasadit do dalšího kontextu. A mě zajímá, jak kandidáti naložili právě s předešlými svobodnými třiceti lety.

Danuše Nerudová, kterou jsem původně chtěla volit, a která by mi jako prezidentka i přes některé výhrady přišla velmi přijatelná, často hrála na tuhle notu – je čas, aby na Hradě zasedl někdo, kdo nemá komunistickou minulost. Ale paní Nerudová ji nemá hlavně z toho důvodu, že to historicky ani nebylo možné. Nikdo z nás neví, v jaké pozici by dnes byla, kdyby se narodila v roce 1961 jako Petr Pavel. Odhadovat to by bylo vůči ní nečestné, protože prostě nevíme.

Stejně jako za totality byli lidé různě morálně silní (a slabí), je tomu tak i dnes. I já mám za sebou několik období, na které zpětně nejsem hrdá. Nemyslím si, že existuje člověk, který se z konformity, společenského tlaku nebo pro osobní prospěch alespoň několikrát v životě nerezignoval na vyšší ideály. Ale máme pochybení malá a velká, odpustitelná a neodpustitelná. Pro každého je nepřijatelné něco jiného.

Shodneme se asi na tom, že ideální by byl kandidát, který naopak v minulosti prokázal ryzí charakter a mimořádnou morální integritu a nepropadl komunistickým sítem na občany – poslušné budovatele. Ale takového jsme přece měli! Byl jím Jaroslav Bašta, signatář Charty 77, politický vězeň v letech 1971-1972. Proč jste ho nevolili? No protože během těch třiceti let stačil změnit názor a nyní kandidoval za SPD, Svobodnou Putinovu Domobranu. (Jestli někdo máte teorii, jak k takovému vývoji v názorech může dojít, aniž byste naznačovali duševní chorobu, budu ráda, když mi to zkusíte vysvětlit – to mi hlava nebere.)

Zde však vidíme, že ani signatáři Charty 77 a perzekuovaní kritici tehdejšího režimu nejsou lidé, u kterých by se bez dalšího dalo říci, že jsou ideálními kandidáty na politické funkce. Ostatně i mezi lidmi stojícími za ohavnou iniciativou Mír a spravedlnost je další signatářka Charty.

Panu Dostálovi bych odpověděla následující: dceru bych z těchto dvou variant raději dala lampasákovi od vojenské rozvědky, kdybych věděla, že následujících 30 let bude pracovat pro NATO, než straníkovi a spolupracovníku StB, který po příštích 30 let bude brutálními metodami nepřátelsky přebírat vynášející podniky, posílat své děti na Krym, čerpat dotace určené pro malé zemědělce a ječet do kamer, že všechno je kampaň.

Pokud je pro vás kterýkoliv z obou kandidátů natolik nepřijatelný, že se rozhodnete v druhém kole vůbec nevolit, samozřejmě to respektuji. Ostatně po deseti letech se Zemanem už jsme zvyklí na všechno, já to beru sportovně.

Subscribe
Upozornit na
guest

11 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana Melišová
1 rok před

Pani Adelka, Vy dáte človek zabrať, keď Vás číta, ale nejak ma to v niečom vždy posunie, možno k mladšiemu – fresh mysleniu. Dobrý rozbor.Tak som sa zamyslela, musel niekto byť komunista. No nemusel. Ale keby nebol, nestal by sa tým čim bol.Ale bol by zase niekym iným.Niekedy si možno myslíme, že nám nejaký skutok život uľahčí, možno nám ho aj uľahčí,ale záverom sa nám to možno spočíta.Ktovie.

Michaela Klímová
1 rok před

Dá se říct, že nemáme na výběr. Aneb „Není vítězství jako vítězství“.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Asi nevíte, že Pavla povýšil na generála Václav Havel a chtěl, aby se stal jeho nástupcem. Ten to tehdy odmítl s tím, že ještě není připraven. A tak nám parlament zvolil Klause a lid Zemana. V ČSFR bylo 10% obyvatel v KSČ, když z toho vyjmeme mládež do 18 let – ajajaj! K každé rodině byl někdo! A všichni zaměstnaní se na počátku normalizace museli vypořádat s otázkou, jak se dívají na bratrskou pomoc v r.68. Mohou být rádi, že se ty zápisy z prověrek nikde nezachovaly. Zajímavé je. že proti Pavlovi se nejvíc vymezují lidé. kterým rudé trencle čouhají… Číst vice »

Michaela Klímová
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Jsem z poměrně obyčejných poměrů, ale vím, že nebylo nutné pochválit bratrskou pomoc ani vstoupit do KSČ. V patnácti bych měla podle těch činů na o 11 let staršího pana Pavla ne moc hezký názor a je neméně zajímavé, kdo to dnes zpochybňuje. Jdu si upravit rudé trencle.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

A jak to u Vás doma bylo s členstvím v těch dalších spolcích, co jsem uvedl? A jak se Vaši rodiče vyrovnali s normalizační prověrkou?
Nechci to tu rozebírat, ale nevím, jestli Vás či rodiče postihl minulý režim tak, jako mne. Jenže mi to nezatemnilo rozum. O Vás jsem myslel, že jste moudřejší. Mea maxima culpa.

Michaela Klímová
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Možná někdy to ROH, nejsem si úplně jistá. Ostatní ne. Nedostávali, co bylo jinak běžné, občas je někdo trochu přidusil. Na prezidenty nekandidují.
Že jsem hloupá, jste zaznamenal už za covidu. To je v pořádku. 🙂

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Promiňte, asi jsem si Vás s někým spletl.

Michaela Klímová
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Asi s někým, kdo k těm volbám půjde s mávátkem.
Já půjdu s lehkou nevolností.

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

Te nevolnosti se muzete lehce zbavit, pokud si prectete o Petru Pavlovi vice. Mam pocit, ze jsem se o nem dozvedela vice z mezinarodnich zprav ve vice jazycich, ne na iDnes.

Látal Stanislav
Látal Stanislav
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Byl jsem taky členem těch obskurních spolků … Do Pionýra mě nevzali (otec nebyl u soudruhů oblíben a jeho děti se dostaly na index). Byl jsem členem HiFi klub Svazarmu, taky vedoucí oddílu mládeže. Byl jsem vedoucím Pionýra (kroužek elektroniky), a nikdy Pionýr nebyl, ale vést mi oddíl dovolili. Absolvoval jsem školení, kde se vedoucí soudružky opily a zpívaly teskné častušky (ještě dnes při vzpomínce mi naskočí husí kůže). Nějak jim uniklo, že jsem syn nepřátele socialismu. Taky jsem se stal členem SSM z důvodu mladické nerozvážnosti (se spolupracovníky jsem se jezdil opíjet na hory). Po ročním hostování mi zástupce… Číst vice »

Tomáš Flaška
1 rok před

👍

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial