Iniciativa „Mír a spravedlnost“ je iniciativou „Porážka a zrada“

Samozvané intelektuální a morální elity už patrně nemohly déle snášet pohled na rusko-ukrajinský konflikt, a tak se rozhodly sepsat výzvu, která podle signatářů nabízí řešení konfliktu a ukončení  krveprolévání a ničení.

„Iniciativa Mír a spravedlnost je volné společenství signatářů stejnojmenné výzvy, jehož aktivity koordinuje organizační výbor. Vznikla počátkem ledna 2023 a klade si za cíl vrátit do české veřejné debaty o válce na Ukrajině požadavek příměří a míru. Zároveň usiluje o sběr podpisů pod text výzvy, která formuluje v deseti bodech východiska iniciativy a pět jejích aktuálních požadavků. Iniciativa se také bude průběžně vyjadřovat k novým skutečnostem při vývoji ozbrojeného konfliktu na Ukrajině.“

Takto je autory definována výzva, jejíž celý text je zde.

O této výzvě jsem se doslechl již před několika dny, a to tak, že jsem byl elektronicky osloven, abych se k ní připojil. I z tohoto důvodu jsem si celou výzvu velmi pečlivě přečetl. Není těžké rozklíčovat smysl takového dokumentu, a z obecného hlediska jsou i pohnutky autorů a signatářů pochopitelné. Vždyť, kdo by nechtěl, aby skončila válka, která způsobuje smrt a utrpení milionů lidí, kterou provází strach a bolest, a to nejen na straně napadené Ukrajiny, ale i na straně agresora. Kdo by si nepřál, aby pominula situace, která prohloubila ekonomickou krizi v Evropě, ohrozila energetickou situaci a dramaticky zvedla ceny strategických komodit. Konečně touha po míru (stejně jako po spravedlnosti) by měla být zcela základní přirozeností každého normálního člověka.

Na přání míru není obecně nic špatného. Nedokážu si představit člověka, byť i takoví bezpochyby jsou, kterého by netěšilo, kdyby válka na Ukrajině skončila. Potud je asi vše v pořádku. Přes výše uvedené jsem ale vůbec nepochopil smysl výzvy. Ve výše uvedené „preambuli“ se píše o požadavcích a východiscích. Bohužel to, co jsem si přečetl, jsou z části naivní a z části absurdní požadavky a o žádném východisku nemůže být ani řeč.

Autoři výzvy v souladu s realitou shledávají viníkem konfliktu Rusko, respektují právo Ukrajiny se bránit a přejí si obnovení její územní integrity.  Správně také uvádí, že bez pomoci Západu by Ukrajina padla. Už ale poněkud zapomínají na to, že bez této pomoci by se stala ruským protektorátem, a to nepochybně se vším, co si pod tímto slovem na základě naší národní zkušenosti představujeme.

Co tedy výzva požaduje? Ukončení pomoci, což přeloženo znamená zradu Ukrajiny, která bez této padne. Válka sice na čas skončí, ale jen za cenu toho, že Ukrajina bude obětována, jako bylo před lety obětováno Československo. Dá se usuzovat, že stejně jako v případě války vyvolané hitlerovským Německem se nezastaví ani Rusko, přičemž takovéto iniciativy prezentované státy či aliancemi bude vnímat jen jako projev slabosti.

Co tedy autoři a signatáři výzvy chtějí? Řeknu to úplně natvrdo: Chtějí, abychom se měli dobře, abychom byli spokojení a šťastní, aby nás neobtěžoval strach z eskalujícího se konfliktu a tím i strach z budoucnosti, která by přeci měla být jen ta spokojená a šťastná, a to za každou cenu. I za cenu toho, že žádná spravedlnost bez boje nastolena nebude, stejně jako onen požadovaný mír bude jen porážkou, kterou zapříčiní zrada. Naše zrada.

Je mi líto, ale nepošpiním své jméno podpisem výzvy, která je faktickou výzvou ke zradě, a to ke zradě vedené pouze sobeckými pohnutkami lidí, kteří se mají dobře, ale trpí strachem, aby se nemuseli uskromnit a přijmout určitou míru nepohodlí. Upřímně se divím, že jsou ochotni toto učinit lidé, kteří se oprávněně těší všeobecné úctě a respektu. Možná si v nějakém mírumilovném blouznění ani neuvědomují, k čemu vyzývají.

Subscribe
Upozornit na
guest

10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

Pani Valikova „ukradla“ tema sveho blogu diky vyhre noveho francouzskeho filmu Saint Omer, 1922, najdete na google.

Hana
Hana
1 rok před

Já tu výzvu určitě nechci ani číst. To si raději přečtu nový recept na kváskový cibulový chleba s olivovým olejem.😊 To se mi hned začnou sbíhat sliny.

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

Na tohle se po letech bude vzpomínat jako na Antichartu. Stropnického jsem až dosud považovala za roztomile obskurní postavičku. Teď vidím, že to je nebezpečný blázen.

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

Pro mě „levicový progresivista“ neznamená to samé, co pro vás.

Lubomír Stejskal
Lubomír Stejskal
1 rok před

Ano, rozdíl mezi námi je v tom, že pro mě to byl vždycky levicový progresivista, zatímco Vy jste se dostala postupně do dvou pozic: od roztomile obskurní postavičky po nebezpečného blázna. Bez ohledu na hru se slovíčky, výsledek je v případě tohoto pána stejný.

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

Teď nemluvím o Stropnickém, ale o tom pojmu, „levicový progresivista.“ Vy tak nálepkujete skoro cokoliv, co odporuje vašemu ultrakonzervativnímu pohledu na společnost, například minule ve vašem článku „Čím nás progresivisté překvapí příště?“ tak označujete lidi, kteří prostě jen nepopírají objektivní realitu a uznávají vědecky prokázanou existenci vývojových psychosexuálních poruch.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Děkuji Jiřímu za poskytnutí textu i znění předmětné petice. Je tragické, že po našich zkušenostech s totalitou, okupací atd. se najde skupina, která do pláště humanity a „boje za mír“, zahrne skutečně zradu Ukrajiny, potažmo tedy čehosi, co povyšuje obchodní zájmy a „klid na práci“ nad obecnou morálku a pocit spravedlnosti. Nicméně, není třeba být zneklidněn. Signatář Jan Keller (jedinec, který již v 17 letech vlezl do KSČ – my, co pamatuje, víme, jaká to musela být s odpuštěním svině). Paní Švihlíková, jejíž ekonomické vývody musí děsit i laika v oboru. Pan Stropnický, který je jako urvaný vagón, atd. Drtivou… Číst vice »

Last edited 1 rok před by Tomáš Vodvářka
Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Třešničkami na dortu je Kaťuše Konečná a s. Kavan.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Nechtěl jsem výčet rozšiřovat o profláklou bolševickou megeru a Kavan Kato, o kterém je vždy slyšet jen při nějaké ostudě.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Z těchto dvou je nejlépe poznat, odkud vane větérek.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial