Bašta, totální mimoň a machinace s ukrajinskými vízy

Prezidentský kandidát za okamurovskou SPD Jaroslav Bašta ukázal v České televizi, že na prezidentský úřad nemá. Nepomohou mu ani cinklé výzkumy a má rovněž kostlivce ve skříni.

Okamurovci se zoufale snaží přesvědčit lidi, že Bašta je ten pravý kandidát na prezidenta a neváhají kvůli tomu zveřejňovat zfalšované průzkumy veřejného mínění, podle kterých má jejich kandidát podporu 18% voličů a je na čtvrtém místě. Pak se však zjistilo, že agentura, která měla tyto výsledky zveřejnit, vůbec neexistuje.

Bašta se také totálně znemožnil v předvolební diskusi v České televizi, kde cosi blekotal, a nebyl schopen odpovídat na otázky. Takže jeho pětiprocentní podpora, kterou předvídají všechny seriozní průzkumy veřejného mínění, odpovídá realitě.

Navíc Jaroslav Bašta není zase tak bezúhonný, jak se zdá. Jestliže se tedy veřejně mluví o minulosti Danuše Nerudové, mělo by se stejně přistupovat i k ostatním kandidátům. Baštův kostlivec ve skříni se jmenuje ukrajinská víza. Dosud totiž neobjasnil aféru z doby svého působení na postu velvyslance České republiky na Ukrajině v letech 2007 – 2010, kdy dokonce čelil obvinění z mafiánských praktik. Tehdy totiž generální konzulát České republiky ve Lvově spadající pod kyjevské velvyslanectví podle zveřejnění webu Aktualne.cz, který informace převzal z ukrajinských zdrojů, poskytoval Ukrajincům pracovní víza za úplatky.

Ukrajinští žadatelé o vízum se v letech 2008 – 2009 povinně registrovali přes call centrum soukromé firmy Jihomoravská provozní, která také inkasovala peníze za poplatky a to 310 korun za žádost. Podle ukrajinského deníku Segodonia byl tehdy majitelem společnosti blízký Baštův přítel. Údajně si také měl jeden nejmenovaný český diplomat nezákonně přijít až na půl milionů dolarů.

To všechno zajisté nedokazuje vinu prezidentského kandidáta. Pravdou však je, že tyto nelegální praktiky v době velvyslancování Bašty trvaly na lvovském konzulátě půl roku, stály místo generálního konzula Ladislava Hradila, a sám ambasador Bašta byl Ukrajinci obviněn, že tyto machinace osobně řídil. Je faktem, že Jaroslava Baštu kvůli tomu vyšetřovala česká protikorupční policie, ale z ničeho jej neobvinila.

Velmi podezřelé ale je, že krátce na to, začátkem roku 2010 Jaroslav Bašta v Kyjevě jako velvyslanec skončil, údajně ze zdravotních důvodů. To ovšem pochyby jenom přiživuje. Konec ze zdravotních důvodů patří k běžným způsobům, jak v diplomacii předejít skandálu. Vždy je totiž lepší takové aféry uklidit do ztracena, než je nechat propírat na veřejnosti. Je opravdu těžko uvěřitelné, že Bašta náhodou skončil krátce poté, co se provalily podvody s vízy, které se v době jeho působení prokazatelně děly až do doby, kdy ministerstvo zahraničí pochybný systém zrušilo.

To samozřejmě vzbuzuje řadu pochybností a logicky se nabízí vysvětlení, že ony zdravotní důvody byly jen zástupným důvodem k Baštově rezignaci. Mohlo mu být třeba naznačeno, že pokud neodejde dobrovolně, tak to pro něj bude mít daleko horší důsledky.

V každém případě by kandidát na prezidenta neměl vzbuzovat pochybnosti o svých morálních vlastnostech. Lidově řečeno měl by být neprůstřelný, což je u Jaroslava Bašty problém.

Subscribe
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana
Hana
1 rok před

Na kauzu s vízy si pamatuji. Zajímavé je, že hnojomety na sítích si tuto kauzu příliš nepřipomínají.

Pavel Khail
Pavel Khail
1 rok před

Díky za podrobný popis událostí, vzpomínám si na tuhle kauzu, ale takhle podrobně a kompletně popsanou jsem ji neznal. 🙂

Ivan Marek
Ivan Marek
1 rok před

„Bravo“ pane Jene, právě jste napomohl Andymu.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Já si naopak myslím, že pan Bašta má zdravotní problémy již velmi dlouhou dobu. Nechci na dálku diagnostikovat, ale nic lehkého to nebude.

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

To je dobrý, to jsem nevěděla. Díky za připomenutí.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial