V čem se Neff či Kovářová mýlí, v čem nemýlí, co chápou a co pochopit nechtějí?

Glosa Ondřeje Neffa Kasta nedotknutelných v rubrice Lidových novin Poslední slovo odstartovala poměrně vyhrocenou diskusi. Ta se možná týká něčeho mnohem podstatnějšího než jen našeho přístupu k LGBT komunitě.

Sluší se nejprve poněkud korigovat text názvu tohoto zamyšlení, tak tedy: V čem se dle mého názoru Neff a Kolářová mýlí, co si myslím, že dobře chápou, a co vypadá tak, že pochopit nechtějí. Nebo ještě jinak: Nemyslím si, že Ondřej Neff v tomto ohledu něco nechápe, jde jen o jeho názor. V případě senátorky Daniely Kovářové to vidím trochu jinak, jako v případě jiných politiků moc nevěřím tomu, že vyjadřuje jen své názory, ale spíše určitá účelová stanoviska.

Na výše uvedené poukazuji proto, že je to možná meritum celého problému. Stalo se něco odporného. Vražda. Vraždy se občas stávají a nikdo kvůli tomu nevyjde do ulic a nevede plamenné diskuse. Něco jiného je vražda, která má rasistickou, nebo jako v tomto případě homofobní motivaci. V takovém případě je zcela relevantní otázka, zda to nebyl projev nějaké společenské deviace nebo přímo stavu. Konkrétně, jestli třeba tlak na absolutní zrovnoprávnění homosexuální menšiny nevede k protitlaku, v rámci kterého psychicky narušený jedinec na rozdíl od většiny plamenných diskutérů z řad odpůrců zrovnoprávnění vezme zbraň a začne z ní pálit.

K vyjádřenému postoji k takovému činu není co říci. Schvalovat ho může jen hluboce narušený zločinec a odsoudit ho musí každý bez ohledu na názory na LGBT komunitu. Ovšem názor na příčiny, reakce i důsledky může někdo vyjádřit na základě prosté skutečnosti, že se ke společenské problematice standardně vyjadřuje, nebo také proto, že chce něco ovlivnit, že má nějaký plán, který je v politické rovině realizovatelný. Logicky se pak nabízí otázka, jestli se ti, respektive my, publicisté, kteří prostě veřejně vyjadřujeme své názory, nemůžeme stát užitečnými idioty těch, kteří vyjadřováním svých reakcí a stanovisek něco sledují.

Logicky se tomu nelze zcela vyhnout. Každý vyjádřený názor může být někým použitý i zneužitý, ale nepřipadá mi, nechť mi Ondřej Neff promine, příliš rozumné psát krátce po homofobně motivovaných vraždách o „kastě nedotknutelných“, kterou se rozumí LGBT menšina. Byť Neff nic takového explicitně neuvádí, tak si musí uvědomit, že jeho obecně rozumný text může být použit minimálně jako určitá podpora stanoviska vyjádřeného výkřiky: „Zastřelili dvě buzny, no a co, proč se kolem toho dělá takový humbuk? Vrah je mrtvý a vše je jasné! Přeci se kvůli tomu nestaneme aktivisty podporujícími buzeranty!“

Trochu mi to připomíná reakce na jinou problematiku. Je rozumné, aby publicista, neřkuli politik, v okamžiku zjevných zvěrstev, válečných zločinů a ve stavu neospravedlnitelné agrese Ruska proti Ukrajině počal pitvat, jestli to všechno není důsledkem naší (myšleny jsou USA, NATO, EU apod.) špatné politiky vůči Rusku? Dá rozum, že se takové, možná fatální chyby staly, ale na jejich rozbor bude dost času po válce. Spekulace o nich z pera a úst veřejně činných a veřejně čtených lidí vyvolávají v řadách tupých idiotů, kteří tvoří nedílnou část každé společnosti, zcela nepatřičné názory a reakce. To samé platí v problematice LGBT komunity.

Nikdo asi nechce, aby se z lidí s opačnou sexuální orientací stala nějaká privilegovaná kasta. Věřím, že si to nepřeje ani většina z nich. Naopak jsem přesvědčen, že různé kontroverzní nebo provokativní počiny příslušníků této komunity, kterým může být i z mého pohledu vtipný název klubu „Tepláreň, jsou jen reakcí na stále ještě nepřátelská, dehonestační a diskriminační stanoviska části společnosti, která využívá a také podněcuje specifická část politického spektra. V tomto fokusu mi přijde Neffův článek zbytečný a stanoviska Kovářové jako účelová.

https://www.lidovky.cz/nazory/posledni-slovo-ondrej-neff-kasta-nedotknutelnych-lgbt-bar-strelba-bratislava-slovensko.A221016_171957_ln_nazory_lros

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/strelba-bratislava-mrtvi-nenavist-zidove-lgbt.A221013_182857_zahranicni_mejt

https://www.expres.cz/zpravy/barbora-koukalova-petr-konecny-ondrej-neff-daniela-kovarova-kamil-fila-linda-bartosova.A221018_154302_dx-zpravy_bk?zdroj=sph_expres

https://a2larm.cz/2022/10/ondrej-neff-se-myli-nezadame-udel-kasty-zadame-udel-lidi/

https://www.blisty.cz/art/110222-co-vsechno-zrejme-nechapou-lide-jako-je-ondrej-neff.html

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Kovarova-a-Ondrej-Neff-to-schytali-na-Twitteru-Nesabotovat-mladym-svet-a-dozit-na-vejminek-vzkazala-Vymetalikova-z-CT-718001

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Masakr-v-baru-Teplaren-Na-Slovensku-je-pritomen-fasismus-vysvetloval-u-Witowske-historik-Kosatik-717399

 

Subscribe
Upozornit na
guest

9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Josef Jeřábek
1 rok před

Já jen krátce děkuji jak panu Neffovi, tak paní Senátorce.

Nejenže se ve vypjaté atmosféře nebáli ale navíc uhodili hřebíčky rovnou do hlaviček.

Paní Senátorka tak činí dlouhodobě a bude pro Senát svojí odborností velkou posilou.

Od té doby, co v Parlamentu přistála mystifikace vedená ve veřejnosti jako „Manželství pro všechny“ je třeba být k činnosti aktivistů a mnoha stejným směrem močících novinářů velmi obezřetný.

O to víc je třeba si cenit postojů obou výše jmenovaných.

Michaela Klímová
1 rok před

🙂 Osud má smysl pro humor a já věřím, že i Vašemu postoji jednou nastaví hodně osobní zrcadlo.

Josef Jeřábek
1 rok před

Tak mě tahle reakce nepřekvapí, bývají i drsnější 🙂

Klidně v tomto duchu pokračujte dál.

Prima víkend přeji 🙂

Josef Jeřábek
1 rok před

Řeknu to asi takhle: Pokud je tady zvykem psát jen názory které vyhovují většině, pak je to moje chyba, psát něco jiného. Rozhodně ale nemám zapotřebí tady čelit nějakým překladům a doplněním a tlumočením…či následnému nadávání a plísnění k těm o kterých jsem tu psal…svůj názor. Ostatně jak vidno, já tu také nikomu nevyvracím co napsal a nebo dokonce nepřesvědčuji o opaku k tomu co napsal. Tedy pouze přemýšlím k čemu mě takové komentáře mohou být užitečné. Jestli mě někam posunou. Pokud je tohle moje vyjádření nerespektovatelné, pak to všechno, co jsem tu napsal smažu. Nelpím na tom. Díky za… Číst vice »

MUDr. Tomáš Vodvářka
Admin

Tak to není a dokladem nejsou jen Vaše vstupy, pane Jeřábku. Nicméně lze očekávat, že u vyhraněných témat budou názory diskutujících rovněž vyhraněné. Homosexualita je téma docela výživné, někdy výbušné a dá se čekat, že názory budou na obou pólech. Pan Neff onen hrůzný čin poněkud bagatelizoval, což vyvolalo pochopitelnou reakci, pro čež svědčí i dnes další dva články k tématu na NP a tento článek Jiřího. Za sebe jsem rád, že jsem tento problém nemusel řešit u sebe a svých tří dětí. Přesto jsem věděl, že pokud by u některého znich nastal. miloval bych ho stejně, jako ty ostatní,… Číst vice »

Josef Jeřábek
1 rok před
Reply to  Jiří Turner

Nepíšete nic nového. O tom je přece celý Váš článek (možná by někdo použil příměr „jednostranně idiotsky napsaný“) …který mě přivedl k napsání jiného úhlu pohledu na ty dva v článku jmenované.

Prostě jste měl teď potřebu přímo u mě opakováním Vašeho už napsaného postoje…

Sona Bulbeck
1 rok před

Ano…s vyjadreniamy rozneho typu sa roztrhlo vrece aj na Slovensku a nie vsetky su zmysluplne,vid Matovic a ano,naozaj aj ucelove…bohuzial🤷‍♀️

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před
Reply to  Sona Bulbeck

Pokud ctu stale „Od té doby, co v Parlamentu přistála mystifikace vedená ve veřejnosti jako „Manželství pro všechny“ je třeba být k činnosti aktivistů a mnoha stejným směrem močících novinářů velmi obezřetný.“, jsem rada, ze ziji v Kanade. Vadil mi nesmirne pane Stejskaluv clanek, kde psal, ze souhlasil se zacatkem Putinova proslovu, kde se jednalo o uznani homosexuality (vetsina lidi v CR to stale bere jako „nemoc, nebo uchylku“), problem nastal diky Trumpovi,, jeho sileni Evangelicals ve Statech uznavaji a sami provadi incest a znasilnovani, kazdou chvili je na pretres ve zpravach o nejakem „reverendovi“ dluzno rici, ze vsech barev… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial