Penále za daňový únik?

Nevím, jestli se smát, nebo brečet. Přišel na mou firmu dokument datovou schránkou od Finančního úřadu.

Bylo mi sděleno, že za osobní auta se v roce 2022 neplatí silniční daň (firma vlastní a provozuje jedno) a jelikož tam mám zaplacené zálohy 4.500,- Kč, tak si mohu zažádat o jejich vrácení. Něco se mi na tom nezdálo a tak jsem si vyhrabal z bankovních účtů mé pohyby ohledně této daně a i daňové přiznání.

Jenom pro upřesnění několik perel z našich zákonů. Penále za opožděné podání přiznání k silniční dani je stejné jako u ostatních přiznání a činí 0,05 % ze zaplacené daně za každý den. Přiznání za rok 2021 jsem musel podat do 31.ledna 2022 a to je zároveň poslední termín zaplacení daně. Já oboje učinil 8. ledna 2022.

A teď to nejveselejší, má daň za rok 2021 činila 2.250,- Kč, kterou jsem vyrovnal onoho 8.ledna 2022 a zároveň poslal Finančnímu úřadu zálohu dalších 2.250,- korun na daň za rok 2022.

Z onoho dopisu Finančního úřadu mi vyplývá jediný závěr, to moje daňové přiznání z 8. ledna ještě nikdo nezpracoval a berou mě tam tak, že tam mám zálohu celkem 4.500,- Kč. Tedy ještě 9 měsíců po mém podání to nikdo nevzal do ruky (lépe řečeno to asi nezpracoval počítač, protože to bylo podáno elektronicky, a to je hodně divné).

Budiž. Řekněme, že toho mají dost a nestíhají. Jenže na základě tohoto šlendriánu mě oficiální poštou, datovou schránkou, vyzvou, abych si zažádal o vrácení zálohy ve dvojnásobné výši, než na jakou mám nárok. A to je už hodně na pováženou. V těch paragrafech nejsem tak zběhlý, ale neobohatil bych se neoprávněně? Nedostal bych později nějaké penále, že jim dlužím?

Nějak to s tou digitalizací státní správy a vůbec její efektivitou hodně skřípe.

13.10. Kontaktoval mě dnes Finanční úřad a bylo mi vysvětleno, že onen nedoplatek pochází už z roku 1997. Na to jsem již dávno zapomněl. Tudíž je ta suma v pořádku a má kritika Finanční správy neoprávněná.

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Landa
Pavel Landa
1 rok před

Platí tento váš text, nebo omluva Finančnímu úřadu, kterou jste připsal k témuž textu na Neviditelném psu?

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Tak je to úřad a jistý šlendrián tam nesporně je. Nejjednodušší je jim to popsat a vysvětlit přes datovou schránku nebo je navštívit osobně. V mém případě se každá nesrovnalost s FÚ vždy k mé spokojenosti rychle vysvětlila.

MUDr. Tomáš Vodvářka
Admin

Já jsem dostal všechno, asi před měsícem.
Mám za to, že jde vždy o lidský faktor a nejspíše na FÚ, pod který spadáš, je pělný chlív.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial