Kdysi přísaha věrnosti Třetí říši a dnes líbání prstenu

Slavnostní slib se dovolává něčeho, co je přísahajícímu posvátné. Někdy na něm může být vynucen silou. Vždy se však dotýká vlastní cti.

Václavské náměstí v Praze je místem, na kterém probíhají předehry k událostem, které často ovlivňují vývoj naší země. Jak zní otřepané klišé: zde se tvoří dějiny. Například shromáždění 28. října 1918 k vyhlášení nezávislého demokratického Československa nebo manifestace k událostem ze 17.listopadu 1989.

Václavák měli v oblibě nacisté. Zneužívali jej k demonstracím poslušnosti.

V sobotu 3. července 1942 v 19.00. hodin zde proběhla přísaha věrnosti velkoněmecké říši. Šlo o největší veřejné shromáždění v protektorátu Čechy a Morava, které se konalo po zabití SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha. Do čela se postavili státní prezident dr. Emil Hácha, členové vlády s jejím předsedou Jaroslavem Krejčím a starostové řady českých a moravských měst.

Hlavním řečníkem se stal ministr školství a lidové osvěty Emanuel Moravec. Na začátku oznámil rozhodnutí protektorátních orgánů o zrušení stanného práva. Poté odsoudil londýnskou vládu v emigraci a vytýčil vizi pro další spolupráci s Třetí říší. Po jeho projevu následoval slib věrnosti účastníků manifestace, zakončený hymnou v podání souboru Národního divadla.

Shromáždění se zúčastnilo 200 000 lidí, což ji řadí v novodobých dějinách k těm největším u nás. Šlo o dílo nacistické propagandy, která dokázala mistrně manipulovat s fakty a událostmi. Z dobových záběrů mrazí. Česká hymna a les zdvižených rukou s pozdravem Heil Hitler! Protektorátní režim vedený německými úřady povolal české občany k demonstraci věrnosti, protože chtěl pokořit podřízený národ.

V podtextech všech projevů zaznělo: skloňte hlavy, dřete do roztrhání těla, mlčte a necháme vás v klidu a míru na pokoji. Kdyby ne, tak běda…Viděli jste, co dokážeme. Vězení, mlácení a zabíjení. Držte hubu a poklekněte!

Událost se odehrála krátce po popravách a mučeních českých vlastenců a po vypálení Lidic. Dnes těžko pochopíme atmosféru tehdejší doby, dokonce ani z časů před zabitím Heydricha. Sami trénovaní parašutisté po výsadku na území protektorátu svým kontaktům z odboje říkali, že se ocitli v jiné zemi, než byla ta, z které odešli. Ocitli se pod velkým psychickým tlakem a všichni nevydrželi. Zrádce Karel Čurda patřil ve výcviku k nejlepším a přesto se zlomil, třicet stříbrných nehrálo hlavní roli.

Mnozí účastníci přísahy byli ke slibu přinuceni skrytým i otevřeným vyhrožováním. Na náměstí stáli lidé slabí, ale i silní. Tací, co se klepou při lehkém vánku, i pevní a zásadoví. Všichni se báli o sebe i své blízké. Nelze nikoho soudit, když nenosíme jeho boty a nevážeme si jeho tkaničky. Přesto…

Čím dál více probleskují na různých platformách názory, jak se tehdy měli pracující skvěle. Často se zmiňuje jedna velmi dobře podaná propaganda v dobovém dokumentárním filmu i tisku: vždyť on sám Heydrich posílal dělníky hromadnými vlaky na masové rekreace do Luhačovic. Jako kdyby se zapomnělo na jeho podíl na Konečném řešení české otázky, který spočíval v germanizaci českého prostoru. Kdo by se nepodvolil, musel by nedobrovolně cestovat jinými vlaky s jinou cílovou destinací, kde by ho čekalo fyzické a psychické utrpení a smrt. Tentokrát bez filmových kamer.

V současném světě se objevuje jiné nucení k přísahám, jinak a v jiných podobách než na zmíněném shromáždění. Mají formu líbání prstenu nebo strkání hlav do cizího zadku. V podtextech dnešní propagandy je slyšet: skloňte hlavy, mlčte a necháme vás v klidu a míru na pokoji. Kdyby ne, tak běda…Do aut si nic nenalejete, v zimě zmrznete a pozor, držíme prst na červeném tlačítku. Tak neprovokujte. Držte huby a poklekněte!

Stále jde o totéž, tehdy i teď a všude.

Psáno pro iDNES.cz

Český národ přísahá věrnost Třetí říši. Zdroj: YouTube.cz:

Ústav pro studium totalitních režimů, Slib věrnosti říši, odkaz:

https://www.ustrcr.cz/uvod/antologie-ideologickych-textu/slib-vernosti-risi/

Ústav pro studium totalitních režimů, Ukázky z textu projevu Emanuela Moravce. Odkaz:

https://www.ustrcr.cz/uvod/antologie-ideologickych-textu/slib-vernosti-risi/slib-vernosti-risi-ukazka-textu-1/

Náhledová fotografie použita z Pixabay.com:

https://pixabay.com/cs/photos/osv%c4%9btim-electric-fence-4546677/https://pixabay.com/cs/photos/k%C3%A1va-kav%C3%A1rna-tabulka-j%C3%ADdlo-p%C3%ADt-2242212/

Subscribe
Upozornit na
guest

8 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kelly
Kelly
6 měsíců před

člověk se musí stydět za obyvatel Prahy, fuj, taková kolaborace.

Jara Rankova
Jara Rankova
6 měsíců před
Reply to  Kelly

Cetl jste clanek skutecne??

Jana Melišová
1 rok před

Tak tie sľuby a prísahy boli bežné, či už ako iskričky, či pionieri, či sväzáci.

Kelly
Kelly
6 měsíců před

to, co jste řekla, je idiotské, to jako jiskřičky slibovali, že budou vybíjet miliony lidí v koncentračních lágrech? No tedy, to je síla.

Kelly
Kelly
6 měsíců před

nějak jste zapomněla na vojáky, ti také slibují, že budou bránit svoji zemi. Za mě, já bych tam nešel se klanět Němců, k tomu by mě nikdo nedonutil, šli tam jen ti slaboduší zvedat paži. Šli tam ti, co pracovali na státních úřadech u Němců a báli se o místa. Někteří umírali v odboji a někteří kolaborovali, tak je to i i dnes, viz 100 tis. lidí na dnech NATO v Mošnově a 100 tis. lidí na protivládní demontstraci v Praze .

Jara Rankova
Jara Rankova
6 měsíců před

Ano.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Do háje, Jene, zhlédl jsem až do konce. Děsivé…

Jara Rankova
Jara Rankova
6 měsíců před

Je to poprve, neznala jsem. Ctu jiz potreti a mrazi mne, diky za clanek.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial