Turbulence na Blogosféře

Teta Kateřina by pravila, že když kocour není doma, myši mají pré. Dle Murphyho zákonů pak víme, že když se něco může pokazit, tak se to pokazí. A to stačí nebýt u lizu jen pouhý měsíc.

Když jsem se před měsícem vydával na cestu, všechny autory jsem obeslal mailem s tím, že nebudu přítomen a že veškerou agendu s administrací Blogosféry převezme moje dcera Adéla. Její mailová adresa byla pro autory dostupná. Tím jsem považoval chod Blogosféry za dostatečně zabezpečený a v klidu odjel.

Vše začalo tím, že si autorka paní Vlasta Fišrová všimla neschváleného komentáře u jednoho článku. Zde musím odbočit a připomenout jistá fakta, Blogosféra byla založena před více jak 2 lety a to po bezohledném útoku některých jedinců na mne a pana Davida Vlka na blogu idnes. Tyto útoky nebyly ojedinělé a někteří se přímo vyžívali v tapetování diskusí, jejich rozbíjení apod. Mou snahou bylo vytvořit systém, kde jim bude přístup zapovězen a bude podléhat schválení (je mi zcela lhostejné, že to bylo jimi nazváno cenzurou, šlo o prostý ochranný mechanismus, aby se z Blogosféry nestal jakýsi paralelní blog idnes se stejným systémem přístupu alternativně inteligentních jedinců a těch, kteří si zde jen zaskočí upšouknout či vybít své frustrace). Systém je nastaven tak, že pokud jde o slušný příspěvek, je jeho autor několikrát schválen administrací, později může diskutovat bez omezení. Současně stejným způsobem padají „příspěvky“ trollů po několika neschválení tam, kam patří, tedy do koše a zapomění.

Jelikož jsem dost často on line, noví diskutéři nečekají dlouho a jejich text bývá zveřejněn. Adéla je na mateřské se šestiměsíční dcerou (což pozorný čtenář Blogosféry rovněž ví) a tak opravdu nemá čas vysedávat u počítače a sledovat každý pohyb on-line. Paní Vlasta Fišrová si onoho „čekajícího“  příspěvku povšimla a vedlo jí to k napsání článku, kde se veřejně ptala, jak je to na Blogosféře se svobodnou diskusí. Byla jí Adélou sdělena již popsaná fakta, což – jak bylo možné předpokládat – mělo stačit. Přesto paní Fišrová stejný článek zveřejnila i na blogu idnes. Opět poznámka pod čarou – jelikož na blogu idnes stále působí ona skupina „přátel“, kteří byl tak rádi zasévali své dračí semeno i na Blogosféru a nejde jim to, podobné poznámky o cenzuře atd radostně vítají. Tento článek na blogu idnes se již nevyskytuje, ale viděl jsem jej tam.

I přes mou dovolenou jsem paní Fišrové napsal, že jí vše objasním po návratu, opravdu jsem nechtěl svou pouť kontaminovat prací. Přesto, opět při čekajícím diskusním příspěvku pana Jeřábka, začala paní Fišrová opět psát o nesvobodném přístupu na Blogosféru nanovo (zde chci uvést jistý fakt, že u pana Jeřábka z neznámých důvodů nefunguje ona automatika, vždy jsem však schvaloval jeho příspěvky bez omezení a nikdy nezamítl byť jediné jeho slovo). Jde o technický problém, měl jsem jej řešit už před odjezdem na dovolenou, toto uvádím na objasněnou a jako svou omluvu panu Jeřábkovi a ostatním.

Paní Vlasta Fišrová nicméně opět spustila kaskádu stížností. Bylo pochopitelné, že reakce Adély a některých dalších diskutujících byly již ostřejší, postupoval bych stejně, když někdo evidentně nechce pochopit meritum věci nebo aspoň vyčkat mého návratu, který jsem avizoval. Pokud by to opravdu spěchalo, byl jsem připraven přes veškerou nechuť odpovědět mailovou poštou.

Pak se událo cosi, co by se stát nemělo nikdy. Paní Fišrová mi mailem sdělila, že moje dcera je „spratek“. Nevím, jak sémantickou razanci tomuto pojmenování přikládá ona, já však velmi silnou a nikdy jsem toto slovo ani při největším rozčilení vůči mým dětem nepoužil. Nikdy bych si to nedovolil ani vůči dětem těch, kterých si vážím. Jde aspoň pro mne o jistý Rubikon, jenž by neměl být překročen. Nicméně se tak stalo a paní Fišrová se ve stejném mailu rozhodla, že na Blogosféře již dále psát nebude. Jde o logický krok, z mé strany akceptovaný, protože si opravdu neumím představit další komunikaci po urážce mé dcery. Paní Fišrové přeji úspěšné dokončení jejího studia a mnoho úspěchů v blogování na jiných stránkách.

K článku pana Pavla Jeřábka. Pokud kdokoli napíše to co on, musí čekat – zde na Blogosféře – že se objeví negativní komentáře (nejde o žádný lynč, jak píše, ale o logickou odezvu na některá jeho tvrzení). Jak jsem již uvedl, nikdy nebyl a není ani v tomto případě ze strany administrace ostrakizován.

Na závěr – jsem již zpět. O své životní pouti napíšu nějaké postřehy, mám spoustu fotografií a zejména kopec zážitků se setkáváním s věcmi a lidmi, kteří se na ní vyskytli.

Přeji všem autorům a čtenářům krásný májový měsíc.

Subscribe
Upozornit na
guest

17 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alejandro Azamedo
1 rok před

Tak dovolená, marně jsem aktualizoval denně blogosféru a hledal Váš nový článek a už se obával nejhoršího, tak je fajn, že jste zpět 🙂.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Inu, jak z diskuze plyne nakonec každý zdejší prostor chápeme jinak. Já jej chápu tak, že není určen k jednotným názorům, ale je bráněn před osobními útoky. Celou tuhle kauzu pak beru jako jedno velké nedorozumění… nebo snad neporozumění z více stran ?

Jana Melišová
1 rok před

Čítala som niekde túto myšlienku od Cresceza: „Všetci sme anjeli s jedným krídlom. Ak chceme lietať, musíme sa objať.“

Jan Šik
1 rok před

Většina článků paní Fišrové se mi líbí a rád je čtu. Jenže všichni tady hrajeme na hřišti a to hřiště je Vaše Tomáši a tudíž jsou to i Vaše pravidla, které za sebe akceptuji. Chápu, že s nimi může mít někdo problém, ale každý má možnost volby. Chodím sem rád, protože je tu méně osobních útoků, naštvanosti a zlých slov, než jinde. Hezký den

Pavel Jeřábek
1 rok před

Zdravím s opožděnou odezvou, nebyl jsem teď moc na netu.  Omluv netřeba, pane V., za mě všechno v pohodě. Ohledně té technické stránky – na to já jsem zvyklý, máme to trochu v rodině, říkám tomu Jeřábkovský pech. Kolikrát se mi už stalo, že někam přijdu, například do nějakých služeb nebo prostě někam, jde je ve hře i jiný než lidský faktor, a cosi se najednou výjimečně porouchá – věty typu „Tak tohle se nám ještě nikdy nestalo, jste první,“ už jsem přestal počítat. 🙂 Co se týče toho zbytku… inu, trochu jsem si povzdechl. Je to stejně zábava, že… Číst vice »

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Jsem přesvědčen, že jsem váš článek pochopil velmi dobře a rozhodně si není z vaší strany třeba hrát na velkého uraženého myslitele. Myslím, že v diskusi na iDnes vám to správně poté, co jste v diskusi napsal „Díky moc všem za pozitivní reakce.“ napsal pan Herda: Někdy bývají cennější ty negativní.

Hezký den

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
1 rok před

Dobrý den, za toho „spratka“ se omlouvám, to mi ujelo, a nebylo to ode mě správné. Učinila jsem tak ale v soukromé korespondenci, kde zazněly i jiné věci, zde již nezmíněné. Byla jsem v daný moment rozčílená z jednoho veřejného výroku paní Adély na mou adresu. Vadilo mi též – a to hlavně, že různá nepěkná až sprostá vyjádření na adresu oponentů tu běžně procházejí paní Radce, ale chápu, že jste prostě jedna názorová parta z iDNES, a tak to chodí, že držíte u sebe. A že si tento prostor hýčkáte.Mějte se tu hezky.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

Přeji úspěšný první krok do denního života zajisté s mořem práce.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Především Tě vítám po putování zpět, a smekám před Tebou a těším se na záznamy z cest! Když už sám na nic takového nemám (tím míním najmě fyzicky), alespoň zprostředkovaně se s tím rád seznámím i od Tebe. Když tu pouť absolvovala před třemi roky moje neteř Jana, vydala o tom pak hlubokou, trochu trhlou i dojímavou knížku Bez návodu, a ač byla ledva třicetiletým poupětem, zjistil jsem, že v mnohém moudřejším než já, starej ohnívající plevel. Tak se těším na další omoudření díky Tobě! Jsem rád, že jsi to zvládl a palce vzhůru! Až poněkud vedlejší jsou ty zdejší… Číst vice »

Hana
Hana
1 rok před

Vítejte zpátky! Téším se na vaše sdílení z cesty. Rozumím však, že mnohé musí zůstat ukryto uvnitř každého z poutníků.
Lidi asi nikdy dost nepoznáme, a barva šatů, kterou všichni vystavujeme, pouze napoví. Vzhledem ke zkušenostem ze svých profesí jsem se naučila nedělat rychlé závěry a mnohé mne už ani nepřekvapí. Ale občas přece něco. Nedivím se, že bývalou blogerku nepřemlouváte, aby zůstala. V dobrých dobách je snadné být dobrým. V těžkých časech se mnohé odhalí.

Sona Bulbeck
1 rok před

Milý Tome, veľmi sa teším, že ste už naspäť a ešte viac na vaše zážitky zo Santiaga…vnímam, že aké musí byť pre vás náročné po takom zážitku akým nepochybne Púť do Santiaga je, riešiť relatívne malicherné problémy vzájomného ľudského nepochopenia…ja som sa k názoru na cenzúrovanie príspevkov vyjadrila pod jedným z blogov pani Fišrovej, aj keď sa priznám, že som nesledovala všetky vyjadrenia a komentáre, lebo mi bolo z toho trochu smutno…a smutno mi bolo aj z vašej informácie o osobnom útoku na Adelu v maili…tiež sa učím zahryznúť si do jazyka, kým niečo poviem, čo by som mohla neskôr… Číst vice »

Tomáš Flaška
1 rok před

Taky zdravím. Ten článek paní Fišrové na blogu idnesu byl a je, ale je pouze na jejích soukromých stránkách. On asi porušil kodex, tak ho stáhli z hlavní strany. Tady je přímý odkaz:

https://vlastafisrova.blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A220410_786050_blogidnes

Tomáš Flaška
1 rok před

Tak oprava. Je i na hlavní straně, ale moc čtený není.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial