Není mi šedesát a nebyl jsem v Rusku

Ale je mi čtyřicet a byl jsem v Americe. Zažil jsem leccos a jedna člověčí věc se opakuje pořád a všude.

V Anglii jsem vánicí chodil ve čtyři ráno kilometry do fabriky. Viděl jsem mrzáky v londýnském metru, zažil jsem den bez noci nad Atlantikem. Zvracel jsem u popelnic a tvořil jsem cestičky ze svíček a růží. Sekal jsem škarpy plné exkrementů a překládal jsem korespondenci oligarchů. Spal jsem ve spacáku v louži, spal jsem na koleji a spal jsem v drahých hotelích. Zažil jsem léta fantastického sexu a zažil jsem léta celibátu. Ležel jsem na ulici neschopen chůze a zažil jsem akrobacii v letadle a chvilkami držel knipl. Žil jsem aktivně a žil jsem lenivě. Zažil jsem obrovskou lásku a zažil jsem zničující ztrátu. Pracoval jsem s dělníky a pracoval jsem s řediteli.

Když na kuřárně kteréhosi dnes již neexistujícího skladu ženské říkaly, jak je celá ta administrativa na hovno a že jsou všichni do jednoho zadarmo drazí, ani jsem nedutal a pouze dál šlukoval.
Když jindy a jinde po zahlédnutí nových dělníků jedna kancelářská kolegyně utrousila, jaké to je ale panoptikum a že by si o ně kolo neopřela, ani jsem nedutal a pouze dál ťukal do klávesnice.
My a oni. Us and them.

Pořád máme možnosti. Ustavičně se nechávat rozdělovat a poštvávat proti sobě, nebo… nebo prostě ne. Nebo zaměříme pozornost na to, co je skutečně důležité, a k tomu začneme pomalu chápat, v čem se to vlastně nacházíme (ostatně se nám to denně producíruje přímo před očima), čímž teprve vzniká možnost změny.
Když se sem rodíme, žádnou zášť ani nic podobného v srdci nemáme; kdepak se to asi bere?

Jakožto společnost – myšleno celosvětově – jsme se dočasně ocitli v určité pasti (a tím zajímavé zkoušce), neboť jsme se nechali natolik ukolébat, že jsme uvěřili dvěma úzce souvisejícím lžím, a sice že žijeme ve skutečně demokratických systémech a že média stojí na naší straně a říkají nám pravdu. S takovým člověkem pak lze po libosti cvičit. Nakukat mu téměř cokoli. Hlavně ať neupírá pozornost nesprávným směrem.

Jeden moudrý muž řekl, že chytrý způsob, jak ovládat lidi, je přísně omezit škálu přijatelných názorů, ovšem uvnitř této škály povolit velmi živou diskusi.
Jiný moudrý muž řekl, že problém nelze pořádně vyřešit ze stejné úrovně mysli, na jaké byl stvořen. Naším úkolem je vývoj. Na nás není vymýšlet, jak věci přes noc všechny změnit (a smát se, že to přece nejde, že je to utopie); na nás je uvědomovat si souvislosti a připravovat prostor novým generacím, které už si pak s těmi problémy jistě nějak poradí.
Nedosáhneme toho tím, že se dva budou rvát, zatímco třetí si nad nimi mne ruce a kolem se hromadí jedovaté výpary.

Všimněme si třeba – pokud se nám tedy podaří alespoň na chvilku ztlumit řev hysterie –, že kdykoli jsou na základě nějakého globálního nešvaru měněna určitá pravidla, vždy je to v neprospěch lidí a nikdy v neprospěch onoho horního jednoho procenta. Náhoda? Vždy se trochu poutáhnou šrouby a vždy tomu konzervativní většina tleská. Rovnice média (masová a sociální) + atavismus + ego může mít vpravdě strašidelný výsledek.

Všimněme si, že cenzurou se vždycky bojovalo proti pravdě, a nikoli proti lži. Ale hledíme příliš zblízka a zase budeme tleskat, protože tentokrát, tentokrát už je to určitě správné, poprvé v historii. Nebo podruhé? Jak to vlastně bylo nedávno, kde se nakonec nacházela pravda? Nebo už jsme zase zapomněli?

Všimněme si, že lidé opakovaně věří takzvaným autoritám (jsou k tomu ostatně programováni již od útlého dětství), přestože je jim opakovaně dokládáno, že dané autority jsou prolhané, podvodné a bezohledné a na lidech jim ani zbla nezáleží.
Hodnota faktoru poučitelnosti se zde limitně blíží nule.

Všimněme si… tisíce dalších věcí. Můžeme na sebe štěkat kvůli injekcím, vlaječkám nebo libovolným věcem budoucím (co takhle sociální kredit, augmentace, čipy – je to už na cestě?). Pořád se to vrací k jednomu: my a oni, oni a my. A pak ti další, těch pár. Když si je představíte na vršku pyramidy a strany té pyramidy začnete postupně zvedat nahoru, dostanete nakonec kruh. Uprostřed bude poměrně malá tečka, takový terč. A ta tečka bude obklopena miliardami dobrých lidiček, kteří pořád nechápali, že od ráje na zemi, který zde klidně ještě lze postupně vytvořit (pokud si tedy planeta či vesmír neřekne, že už to stačilo), je tříštěním pozornosti odkláněla ta malá skupinka nemocných chudáků s rozežraným vnitřkem, co chtějí všechno pro sebe.

Není už načase uvědomit si absurditu vlastního, vůči potomkům extrémně sobeckého počínání? Neudělají to za nás ovšem Grety, Elonové, prezidenti, celebrity ani guruové. Lze toho dosáhnout, obávám se, jenom individuálně, krůček po krůčku. Oficiální aparáty tu od toho nejsou, ty na nás kašlou, a systém nás jenom využívá.
Zkusme na chvíli to gusto, s jakým na sebe navzájem šíříme jed, použít nějak jinak. Kdo ví, třeba si vzpomeneme, třeba se nám to zase zalíbí.

Kéž jsou všechny bytosti šťastny.

 

Subscribe
Upozornit na
guest

42 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
1 rok před

Radko, proč mě přidáváš do skupiny lidí, kteří zpochybňují válku na Ukrajině? To opravdu vidíš svět takhle černobíle, že si vytváříš takovéhle škatulky? To je mi tě snad i líto. A přestaň se tu o mě otírat, už tu nechci působit, už se ti to povedlo, zamést tu se svými „nepřáteli“.

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Nevím, jestli by to většině z těch (teď nemyslím přímo paní Fišrovou a pana Jeřábka, protože je neznám), které jmenujete pomohlo. To může pomoci pouze lidem jako byli např. sv. Tomáš nebo André Gide. Tedy lidem, kteří pochybují a důsledně jsou schopni si platnost svých pochybností i ověřit. Pak jsou zde ovšem tací, kteří takové věci říkají z hloupsti a nebo dokonce za cizí peníze. Nemusíme chodit daleko pro příklady takových jedinců – např. jistý ostravský bloger z IDnes nebo Julius Fučík a jeho reportáže ze země, kde zítra znamená včera.

Tomáš Flaška
1 rok před

Vzhledem k tomu, že na idnesu jste mi neodpověděl, tak to zkusím tady:

Napsal jset že cenzurou se vždy bojuje proti pravdě. A já se Vás ptám co bylo pravdivého na těch cenzurovaných proruských serverech.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Ono to tak, Pavle, v lidské společnosti nejspíš bylo vždycky, že pro fungování komunity byla zapotřebí názorová shoda v základních otázkách. Ničím jiným ostatně není ani desatero přikázání, které značilo v podstatě jen základní pravidla, jimiž se vůči sobě budou členové komunity řídit, aby komunita přežila: že se vzájemně nebudou zabíjet, krást si majetek (včetně manželek), křivě svědčit, nebudou souložit v rodině, budou si cenit zkušenějších… Jenže v každé komunitě se najdou i skupinky jedinců, kteří vyžadují aby, aby ta názorová shoda byla širší, pokud možno naprostá, a tací pak ostrakizují a umlčují jakékoli minoritní postoje. Třeba právě to Desatero,… Číst vice »

Last edited 1 rok před by Vladimír T. Gottwald
Jana Melišová
1 rok před

To nevadí, že je dlhý komnetár ale výstižný, súhlas.

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Milý pane, celý problém tohoto článku je v tom, že tady ani tak nejde o to, jestli je tu nějak ohrožena svoboda projevu, jako o to, že za vše můžou jakési skupiny lidí, které cosi podnikají se záměrem ujařmit tu většinu lidí, kteří nemají dostatečný majetek (ve svém komentáři k článku tohoto autora jsem tyto skupiny lidí nazval pro zjednodušení jako „ilumináty, vrahy z Wall Street a Kalouska“). Pak už je jen krůček ke tvrzení, že EU a USA zavinily válku na Ukrajině a vlákaly nebohé Rusko a sokola jasného V.V. Putina do války (to mi připadá jako když Hašek vypráví ve Švejkovi… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

I proto, aby někdo nezabředal do rozebírání složitosti otázky vzájemného či zdánlivého pohybu nebeských těles, jsem o jejich pohybu nenapsal ani slovo. Ale když už jste na mne reagoval, tak tedy i za tohle odbočení děkuji! Uvedl jsem tudíž méně zapeklitý příklad, že k pokroku a k poznání podle mého prostě nikdy nenapomohla ostrakizace a zakazování postojů odlišných od postoje většinového (natož povoleného). A je v podstatě jedno, jakou mají cenzoři a jiní umlčovatelé motivaci, zda jim opravdu jde primárně o ujařmení méně majetných anebo spíš o vlastní zisky či navýšení své politické moci. Za špatné to pokládám bez rozdílu… Číst vice »

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Děkuji za odpověď. Víte dobře, že ani já jsem nebyl vůbec nadšen z představy cenzurního úřadu, když jsem psal o právním řešení problému šíření lživých názorů. Je ale třeba říci, že záměrná lež není názor a že svoboda je také hodně o přijetí odpovědnosti (a to se týká i svobody slova). Záměrné šíření lží může vest i ke tragédiím a ty si pak musí někdo vzít na svědomí. Nakonec může nastat i situace, kdy vám svobodu slova určitě nevezmou lidé jako já, ale ti, jejichž svobodu slova z obecného hlediska hájíte, až se dostanou k moci. U těch fyzikálních příměrů… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Svoboda je přece jednou stranou mince, na jejíž druhé straně je odpovědnost. Proto i ve společnosti, jaké si cením, nemůže být ani svoboda tak bezmezná, aby bylo možno beztrestně krást, podvádět, zabíjet, urážet, lhát, ubližovat a škodit. Svobodu v takové společnosti omezují zákony (které stanoví zákonodárná moc, u nás Parlament) a ochranu proti jejich porušení zabezpečuje moc soudní. Tak je to ve státech, které bývají nazývány demokratickými, na rozdíl třeba od levicových totalit (nacistické, komunistické, fašistické), kde si omezování svobody uzurpuje moc výkonná, svobodu slova tedy i cenzurou. V takových případech platí už skoro dva tisíce let stará juvenalovská otázka… Číst vice »

Last edited 1 rok před by Vladimír T. Gottwald
Jana Melišová
1 rok před

👍 👍 Ja s tými hodnotami, ktoré tu opisujete úplne súzniem. Len nechápem ani v našej krajine, že si ľudia myslia, že majú nejakú absolútnu pravdu a potom o nej chcú presviedčať iných, je to ich uhol pohľadu, ktorý niekomu môže byť blízky a niekomu nie(nemyslím tým ľavicové totality). Rešpektovanie iných názorov a nejaký konsenzus je predsa tolerancia, či nie?

Last edited 1 rok před by Jana Melišová
Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Takže máte na mysli toleranci vůči záměrným lžím, že?

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Šel bych dokonce ještě dál, nemusím názory odlišné od mých dokonce ani respektovat, klidně je mohu pokládat za bohapusté bláboly, žvásty a lži. A bláboly a žvásty a lži respektovat nemusím, respektuji pouze jejich existenci, lidské právo blábolit a žvástat a lhát (a já zas mám právo takové lži vyvracet a žvástům a blábolům oponovat).

Jana Melišová
1 rok před

👍👍

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

A já jsem někdy řekl, že se má provádět postihování lží nezakonnými prostředky? A prosil bych neplést sem situace, kdy se soukromý vlastník na základě svých pravidel rozhodne netolerovat určité názory. To je ve jménu právě té svobody jeho zákonné právo.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Jsem přesvědčen, že i v jednadvacátém století v sobě svoboda slova implicitně zahrnuje i svobodu mýlit se a lhát. Může se nám to nelíbit, ale to je asi tak to jediné, co proti tomu můžeme dělat. Protože neznám žádný zákon, který by aktuálně v Česku cenzuru umožňoval, pokládám cenzuru za prostředek nezákonný (nepokládaje však za cenzuru povinnost mlčenlivosti či respektování tajemství státního, advokátního, zpovědního služebního, poštovního, vojenského ad.). Pokud kdokoli (neomezuji to jen na soukromé vlastníky) znemožní svému smluvnímu partnerovi využívat ve smluveném rozsahu smluvenou službu, je to podle mého jistě legitimní, pokud tak ovšem učiní v souladu se oboustranně… Číst vice »

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Ale já jsem jasně řekl, že o cenzůru já osobně nestojím, ale stojím o to, aby byly zákony upraveny tak, aby byla jasně vymezena odpovědnost za šíření lží a dezinformací a umožněno, aby fyzické i právnické osoby mohly podávat na takové skutečné i domělé šiřitele žaloby. Samozřejmě, že o těch žalobách by rozhodoval nezávislý soud (předpokládá to také stanovení jasných a tvrdých sankcí, za prokázání šíření lží a dezinformací). Takže onen váš obrat o tom, kdo bude hlídat hlídače by nemusel být brán vůbec v úvahu. Je prostě třeba, aby si různí lidé uvědomili, že se svobodou slova je spojena… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

To je dobře, že jsme se shodli, že stávající postup, kdy je někdo umlčen na přání výkonné moci, asi správný a legitimní není (toho se přece týkala má poznámka o hlídání hlídačů!). A jestli se Vám některé posavadní zákony České republiky zdají být špatné, respektive nedokonalé, pak se shodneme i v tom (ač možná bychom se už méně shodli v tom, které zrovna to jsou). 🙂 Pokud jde o poslední odstavec, rád Vás seznámím s tím, že skutek neutek, naopak o dvou konkrétních případech žalob v občanskoprávním řízení proti nezákonnému postupu CZ.NIC vím dokonce i já, ač v tom nijak… Číst vice »

Last edited 1 rok před by Vladimír T. Gottwald
Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Tak fajn. Pouze dva doplňky. Nevím, proč bychom se neměli shodnout v oblasti té změny určitých zákonů. V oblasti trestněprávní již existuje sankce za šíření poplašné zprávy a to stačí. V oblasti občanskoprávní je třeba precizovat důsledky za šíření záměrných lží a dezinformací s cílem, aby svoboda znamenala také odpovědnost. Jistě, že může někdo něco tvrdit omylem, jenže na příkladu toho sestřelení civilního dopravního letadla jsem vám jasně ukázal, kde omyl končí a kde začíná záměrná lež. S tím postojem kritickým proti EU a proruskými postoji je to složitější. Já nemohu za to, že extrémní pravičáci (např. Adam Bartoš, pravé křídlo Strany svobodných občanů, které… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

To už by bylo na delší řeč, třeba u kafe. 😉

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

I na to může případně dojít. Nemám problém.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Budu se těšit. 🙂

Jana Melišová
1 rok před

Váš blog ako celok chápem ako gńomicky, nadčasový až trocha vizionársky v štýle jing a jang. Je v tom hĺbka a zároveň aj jednoduchosť.Keby sa miesto hádok hľadali riešenia, prípadne keby nebolo toľko negativity, tak by sa možno ukázali i samé. Myslím si, že dobré priťahuje dobré a zlé zase zlé. Taký kruh. Možno že globálna ekonomika sa jedného dňa úplne zastaví. Podľa organizácie Oxfam vlastní 85 superboháčov taký majetok ako 3,5 miliardy najchudobnejších ľudí sveta. Či je nejaký výrok pravdivý ja chápem ako uhol pohľadu(médii, ľudí atď) a niekedy sa tá pravdivosť výroku ukáže sama aká je vo svojej podstate… Číst vice »

Last edited 1 rok před by Jana Melišová
Ladislav Nádvorník
1 rok před

…šedesátku mám za sebou…v rusku (i na ukrajně) jsem byl několikrát…ale upřímně…moc jsem váš článek nepochopil….

Vlasta Fišrová
1 rok před

Dokud tu můžu svobodně komentovat, bez schvalování adminů předem, tak pomocí ctrl c a ctrl v sem hodím odpověď pana Jeřábka na komentář Radky K. (koment je zatím neschválený, ale vidíme ho my autoři). Odpověď na Radomira Kielbergerova. Je to stará buddhistická mantra a takto se to běžně překládá. Jinak jak jistě víte, v těchto formách mohou být zásadní sémantické rozdíly, více třeba zde: https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=420 Co se týče toho zbytku, co napsat, co by nebylo zbytečné? Že vámi popisované věci nijak nerozporuju a je mi z nich stejně špatně (ostatně o válce jsem nedávno jeden blog napsal)? Že ale, lidově… Číst vice »

Vlasta Fišrová
1 rok před

A teď koukám, že v diskusi jsou opět neschválené komentáře, tentokrát od pana Jeřábka. Takže pan Jeřábek může publikovat, ale jeho komentáře na komenty jeho čtenářů musejí čekat na schválení? Není to poněkud nepraktické? Když má někdo důvěru/povolení zde publikovat a nemá automaticky důvěru reagovat na komentáře, a opět se to týká paní Radky. Mám takový pocit, že to není náhoda.Tak asi udělám ctrl ctrl v.

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

Dobrý den pane Jeřábku, kdo Vás tu lynčuje? Co se týče schvalování komentářů, na které upozornila paní Fišrová svým obvyklým laskavým způsobem, tak to jde za mnou. Jak víte, táta je pořád pryč a já nestíhám, pár dní jsem zanedbávala své admin. povinnosti. Díky za váš článek a přeji vše dobré

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
1 rok před

Taky jsem váhala, zda zvolit raději ústup. Anebo se pokusit prosadit něco, co považuji za správné. Ona toxicita, jak to nazýváte, se mi také nelíbí, mohla bych být konkrétnější, ale oba víme, o co jde. V životě to tedy kolikrát tak je, že ti drzejší si cestu protlačí, mírnější povahy většinou ustoupí.

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

Paní Fišrová, ale jak by bylo skvělé, kdybyste byla konkrétnější! Vám vadí něco na fungování komentářů Blogosféry. Víte, že jediní dva lidé, kdo s tím mohou něco udělat, jsou táta a já. O tátovi víte, že je pryč. Takže místo abyste se s návrhy svěřila mně nebo počkala na tátu, dáváte na odiv, jak jste demokratičtější než admini, protože vy byste nechala diskusi úplně otevřenou. Pak píšete články na idnes i sem, jak jste tady nespokojená s Blogosférou, a vyhrožujete, že odejdete, i když Vás tu nikdo násilím nedrží. Vy tomu říkáte mírná povaha, já tomu říkám pasivní agresivita a… Číst vice »

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
1 rok před

Tak snad abych vysvětlila tu „záhadu“, proč jsem tady. Svého času mě sem pozval David Vlk, když tato platforma vznikala a byla představována jako prostor pro slušné lidi. Slušnost je ovšem dost široký pojem, v současné době tento prostor vnímám spíš jako takovou konzervativní kavárnu, kde nepřítel je jasně daný, nediskutuje se, že by snad něco mohlo být i jinak. Chápu toto názorové nastavení. Pochopila jsem i jiné věci. To je z mé strany nyní vše.

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

V pořádku, paní Fišrová, ale proč s tím neobtěžujete tátu, který jediný s tím může něco udělat? Když už se tu objeví, tak místo abyste vaše výhrady směřovala na něj, pochlebujete mu, jak je galantní. V mezičase pak píšete blogy a komentáře, ve kterých si stěžujete. Tento postup nedává smysl.

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
1 rok před

Proč neobtěžuji? Třeba proto, že je to lékař, a předpokládám, že má hodně pacientů.Máte pravdu, že jsem mohla psát soukromě, ale prostě jsem teď tady v roli toho potížisty… co jednou „pochlebuje“, jindy zas dělá další věci špatně, jak bravurně dovedete vyjmenovávat společně s Radkou, jako takové strážkyně té „jediné pravdy“, že? Život je ale mnohem barevnější. Lidé se prostě chovají různě. Chtěla jsem prostě vnést určitá témata na světlo, zjistit tím i stanoviska ostatních. Nepovažuju se za nositele „jediné pravdy“, diskusi považuji za potřebnou.

Adéla Vodvářková
Admin
1 rok před

A co je podle vás ta naše „jediná pravda,“ paní Fišrová? Já si nevzpomínám, že bych někomu na Blogosféře někdy psala, co může a nemůže, jen s Vámi mám teď trochu problém, protože Vaše stupňující se stížnosti na fungování Blogosféry mi připadají dost neuctivé vůči tátovi, který je tu hlavním adminem. Tím spíš, že jste s tím začala teď, když je na dovolené. A když se ozve, tak mu nenapíšete nic, jen že je galantní a těšíte, se až se vrátí. Ale pak pokračujete v tom, co jste začala. Místo nějakých solidních argumentů píšete vzletné, nicneříkající fráze typu „život je… Číst vice »

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
1 rok před

Už jsem Vašemu tátovi napsala podrobněji, co jsem měla na srdci. Budete mít ode mě už klid.

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Já myslím, že diskuse zde proběhla, ale řekl bych, že mimo váš zájem i nějaký významější váš vklad do ní, pokud si odmyslím jednovětý radostný souhlas s tím, co autor napsal. O jedinou pravdu, ať již černobílou nebo barevnou, jak z věcné diskuse, která zde proběhla, tu rozhodně nešlo. Autor sám zde vysvětlil něco o úzusech překladů, jako by pro to, co jsme zde řešili, bylo podstatně, je-li např. šťastný nebo šťasten. Já myslím, že pan MUDr. Vodvářka slíbil se k vašim formálním sdělením ohledně zdejšího blogu vyjádřit a netvrdím, že to není minimálně z vašeho pohledu důležité, ale s… Číst vice »

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
1 rok před

Skvělý text. Více takových. 🙂

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

„Všimněme si, že cenzurou se vždycky bojovalo proti pravdě, a nikoli proti lži.“

Ve Spolkové Republice Německo je přísně zakázáno a trestáno používání nacistických sybolů, gest, dokonce i knihy („Mein Kampf“).není možné pořídit. (Tuhle jsem se procházkou Brnem divila,až lekla, ve výkladech knihkupectví se na mne divně šklebila nějaká publikace z hákovými kříži na obálce).

TAk nevím, jak by to viděl autor článku. Já to považuji za správné. Vyjímka potvrzuje pravidlo.

Tomáš Flaška
1 rok před

Upřímně řečeno: pokud dlouhodobě zastáváte takovéto názory, tak bych Vám ruku nepodal.

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Co se týče toho vyjádření jednoho moudrého muže o těch přijatelných názorech, tak tam si zjistěte, co znamená v pojetí toho moudrého muže právě to slovo přijatelné. Navíc nejde v současné době ani tak o názory lidí jako o šíření jistých nesmyslů a dezinformací z hlouposti nebo za cizí peníze. Ani v tom, že by určitá restrikce vůči určitým „názorům“ v minulosti byla vždy podporou lži proti pravdě nemáte pravdu, ale to byste musel mít příslušné znalosti z histrorie.
Jinak by stačilo, kdybyste místo té sáhodlouhé úvahy napsal, že za vše mohou ilumináti vrazi z Wall Street a Kalousek.

Michaela Klímová
1 rok před

Je mi padesát a v Rusku jsem byla. Ani nedutám, když něco takového čtu. A nechci domýšlet, co nás (i „vás“) ještě může čekat. :/

Jara Rank
Jara Rank
1 rok před

Nevim, z jakeho duvodu jste na Blogosfere, mam pocit, ze zde nejste na spravnem miste – Blesk, Aeronet, Ramber a Parlamentni Lisy budou zrejme vhodnejsi mista pro Vas „vytvor“.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial