Úspěchem vítěze by nemělo být vyhrát válku

Každá válka jednou skončí. Záleží co bude po ní a jak se zachová její vítěz. Důležité je, co vlastně bude považovat za úspěch.

Představte si, že žijete obyčejný a průměrný život. Máte rodinu, malý domek s kouskem zahrádky a práci z které nikdy nezbohatnete. Jednoho dne všechno, co jste zbudovali a nač dřeli, zaplaví voda. Rodinu na loďce odnese prudký proud neznámo kam a vy sám na kousku studené půdy bojujete každý den o přežití.

Za čas všechno špatné skončí. Voda opadne, začne svítit slunce a vonět šeříky. Vybuchne ve vás euforie. Konec hladu, strádání a hrozných věcí, na které chcete zapomenout. Několik dní oslavujete, než se s kocovinou v klidu posadíte a začnete se rozhlížet. Pocit štěstí vyprchá a vy teprve teď vidíte, jaké škody voda napáchala. Na zahradě neporoste nic ještě několik let, z domu jsou trosky. Vztahy s nejbližšími, z kterých se k vám vrátí sotva polovina, se hroutí každý den. Za čas upadnete do deprese a začnete pít. Bude trvat dlouho, předlouho než se z toho bahna dostanete. Dům nakonec postavíte, zahradu obnovíte a vztahy se urovnají. Část života však budete mít navždy zničenou.

Tak nějak vypadal poválečný stav v celých dějinách lidstva.

Dne 8. května 1945 skončila druhá světová válka, nacistické Německo kapitulovalo. V osvobozených zemích vypuklo nadšení. Všichni se domnívali, že největší zlo z jejich životů je definitivně pryč. Mnozí se spletli. Ozvěny války přinášely utrpení, hlad, bolest, násilí a nespravedlnost ještě hodně dlouho.

Následky poslední světové války byly strašné. Miliony mrtvých vojáků a civilistů. Zničená obydlí a továrny, vypálené vesnice a pole. Některá města, jako třeba Varšava, byla zničená až z devadesáti procent a vypadala jako měsíční krajina.

Takto vypadal Berlín v červnu 1945. Zdroj: YouTube.cz:

Zlo plodí jenom další zlo a nenávist další nenávist. Pomsta na druhém nepřinese nic dobrého ani mstiteli, zato bolestí trpí nejvíce ti, kteří nic nezpůsobili. Prý je jiná doba a lidé jsou prý jiní. Ne, nejsou. Stačí, když se člověk začte do postů, diskuzí, komentářů, vidí jak se chovají mnozí politici, poslouchá na ulicích a hospodách či pohlédne kousek na východ o nás.

Německo se z totální porážky a ponížení dokázalo zvednout a v řadě ohledů vyrůst v jednu z nejúspěšnějších zemí na světě. Možná za tím bylo zjištění obyčejných lidí, co jsou to vlastně koncentrační nebo vyhlazovací tábory. Také mohl pomoci západní systém převýchovy zajatců, tzv. re-aducation, v kterém němečtí vojenští vězni poznali demokratický systém a po návratu domů jej začali budovat. Hlavním faktorem však mohlo být úplně něco jiného.

Okamžik, kdy nepřítel podal ruku nepříteli.

Úspěchem vítěze by nikdy nemělo být vyhrát válku. Jeho úspěchem by mělo být dosažení míru.

Psáno pro blog iDNES.cz

Skladbu The Hanging tree na harfu hrají a zpívají dvojčata Camille a Kennerly. Zdroj: YouTube.cz:

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Přibyl
Martin Přibyl
1 rok před

Souhlasím.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před
Reply to  Martin Přibyl

Zdravím Radko, problémem je, že msta je sice pochopitelná, ale nikdy nic nevyřešila. Líbí se mi přístup Poláků kteří bez ohledu za války prolitou krev a masakry na Volyni pomáhají…Proto si myslím, že pomsta ani likvidace jednoho z národů nejsou podmínkou míru, naopak…

Vladimír Ludvík
Vladimír Ludvík
1 rok před

Asi budu odporně prgmatický, ale je skutečně pravdou, že úspěchem vítěze by nemělo být jen vyhrát válku nebo bitvu. Válka je jen jedním z možných prostředků k dosažení cílů sporu. Úspěch vítěze spočívá v dosažení cílů, kvůli kterým případnou válku vedl, pokud nebyl schopen těch cílů dosáhnout jinak. Je ovšem vždy jasné, že pro dosažení těchto cílů není vyhraná válka podmínkou dostačující – co je platná vyhraná válka, když vítěz pak svou vůli v dané zemi nebo v daných vztazích stejně neprosadí. A je dokonce i otázkou zda k dosažení potřebných cílů byla válka podmínkou nutnou. Když se někdo chová… Číst vice »

jana melišová
1 rok před

Súhlas. Ideálne by bolo, keby neboli treba víťazi a mocenské boje, ale len obyčajná spolupráca a spolupatričnosť. Možno raz to bude aj realita, aj keď neviem ľudia sme nepoučiteľní.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Ano 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial